Omat Rahat Katsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2015

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuodessa +16.1%,  alusta (27-05-2010) +95.4%

 

Vuosi 2015

Salkun tuotto 2015 oli kohtuullisen hyvä: 16.08%. Tuotosta 4.2% oli osinkoja ja 3.6% johdannaisista. Kevällä oltiin jopa korkeammissa lukemissa, mutta Kiinan pörssipaniikki laski toisen vuosipuoliskon negatiiviseksi.

Painavista pörssi-indekseistä S&P 500 jäi vuositasolla ensimmäistä kertaa 2008 kriisinvuoden jälkeen lievästi pakkasen puolelle. Myös Hangseng ja FTSE100 jäivät miinukselle. Parhaiten pärjäsivät Eurostoxx50 +4.6%, ja Topix + 10.5%.

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

Valuuttojen liikkeet ovat olleet keskeisiä sijoitusten tuotolle. Koko mailman pörssiosakkeita kuvaava FTSE world tuottoindeksi on taalamääräisenä kehittynyt -1.65% , mutta euromääräisenä +9.55%. Johdannaisista riisuttuna oman salkun +12.4% tuotto on hieman euromääräistä FTSE world indeksiä korkeampi.

Hyvät:

 • Uskallus käyttää vivutusta lisäsi tuottoa, mutta myös volatiliteettiä. Covered-call toimi vuositasolla hyvin, joskin alkuvuotena pelkkä pitkä positio Eurostoxx50-futuureissa olisi tuottanut huomattavasti paremmin. Jälkiviisaus on helpointa lajia. Uutta vuotta ajatellen uskon että Covered-call positio eurostoxx50:ssä on jopa parempi valinta kuin 2015, koska se tuottaa myös indeksin pysyessä muuttumattomana.
 • Muutamat vanhat luotto-osakkeet jatkoivat nousuaan: Corticeira Amorim (+96%), Bakkafrost (+56%), Nolato (+45%), Tallinna Kaubamaja (+32%), Axa (+32%) 

Huonot:

 • Kiinalaiset osakkeet eivät tänä vuonna pärjänneet kovin hyvin. Huaneng Power (-36%), ICBC (-17%). Minusta kiinaan kannatta kuitenkin edellen sijoittaa, koska osakkeet eivät toisin kuin esimerkiksi USA:ssa vaikuta kalliilta.
 • VW:n skandaali rokotti salkkua. Realisoin tappion…ja ostin hieman myöhemmin takaisin. Tästä hetkestä on VW:n kurssi noussut, nyt ei ole enää niin selvää että kannatta lisätä.
 • Randin romahdus loppuvuodesta laski myös salkuna arvoa. Poukkoileva populistinen presidentti ei lupaa hyvää maan talouselämälle. Tosin nyt on myös melkoinen alennusmyynti meneillään Johannesburgin pörsissä. Valikoiden viejiä ja ulkomailla toimivia yrityksiä lisää!

​Rumat:

 • Raaka-aineet öljy etunenässä eivät kääntyneetkään nousuun. Salkusta verojen vähentämiseksi realisoidut osakkeet Mineral resources (-47%) ja BHP Billiton (-45%) olivat mitä haisevimpia turskia. Olen toki hyvässä seurassa. Suuret raaka-ainetreidaajat ottivat myös takkiin.
 •  

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Sijoutusteemat vuodelle 2016:

 • Jatketaan covered-call position käyttöä Eurostoxx50 futuurien ja call-optioiden avulla. Tämä on minusta järkevää niin kauan kuin VSTOXX – pelkokerroin” on riittävän korkealla. Toisin sanoen call-option myymisestä saa kohtuullisen korvauksen. Pitkissä futuureissa on edelleen 2-3% hintaetu indeksiin verrattuna, eli saman verran ylituottoa odotettavissa indeksiin verrattuna jos pystyy pitämään ne loppuun asti.
 • Odotan eurooppalaisten osakkeiden kurssikehityksen edelleen päihittävän amerikkalaisten osakkeiden. Arvostustaso on maltillisempi ja heikko euro pönkittää.
 • Euro on edelleen heikko ainakin alkuvuodesta taalaan nähden.
 • ”Kehittyvät markkinat” ovat aölisuoriutuneet länsipörsseihin verrattuna jälleen 2015. Eroa on n. 16% vuositasolla. Suurimmissa vaikeuksissa vat maat joilla on heikko vaihtotase, suuri riippuvuus raaka-aineista ja paljon ulkomaan velkaa – kuten Brasilia ja Etelä-afrikka.Jossakin vaiheessa tämä suhde kääntyy ja kasvumarkkinoiden halvat osakkeet päihittävät länsipörssit. Ajoitus on tässä tietenkin suuri kysymysmerkki. Nähdäänkö käänne jo keväällä vai vasta ensi vuonna?
 • Sama koskee myös raaka-aineita. Kun tuottajat kilvan karsivat investointejaan on yleensä ollut hyvä aika sijoittaa. Jossakin vaiheessa kapasiteetin lasku kohtaa toipuvan kysynnän ja tulokset kääntyvät kasvuun. Se joka arvaa ajoituksen oikein tekee todella hyvän sijoituksen. Kuten ”Rumat”-kohdassa voidaan havaita en ole ehkä paras ajoittaja. Vahvakassaisia yrityksiä kannattaa suosia!

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

 

 

One thought on “Omat Rahat Katsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2015

 1. Vahvakassaisia yrityksiä kannattaa suosia!”

  Esim?

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla