Omat Rahat Katsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2017

Salkkusivu jossa lisätietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  5.7%, alusta (27-05-2010) +120.8%

Yleistä

On aika tarkastella viime vuoden tapahtumia ja omaa sijoitusmenestystä.

Portfolion tuotto jäi 5.7% tasolle mikä on vähemmän kuin esimerkiksi FTSE world-indexin kehitys (6.2% euroissa). Yksittäisistä syistä tähän merkittävin oli sijoitus Australialaiseen Quintis-yhtiöön. Santelipuun kasvatukseen erikoistunut yhtiö joutui vaikeuksiin lyhyeksimyyjän hyökkäyksen jälkeen, jossa paljastuikin ongelmia. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla on ollut keskeytettynä jo puoli vuotta johdon yrittäessä järjestää rahoitusta uudelleen toiminnan jatkamiseksi. Pahaksi onneksi tappiota ei voi edes realisoida verotuksen keventämiseksi – yhtiö ei ole konkurssissa, mutta osakkeilla ei myöskään käydä kauppaa. Yksistään tämä osake veti portfoliota alas yli 4%.

Voiko tästä oppia jotakin? Rehellisyyden nimissä sanoisin että ongelmat eivät olleet nähtävissä ja sijoituspäätös silloin käytettävissä olevan tiedon valossa järkevä. Oliko yhtiön paino liian suuri? Mahdollisesti. Kun salkussa on n. 40 positiota tasajaolla kaikille tulisi n 2.5% paino. Yli 5% paino on silloin ehkä turhan suuri, varsinkin kun taustalla ei ole merkittävä kurssinousu.

Merkittäviä nousijoitakin toki löytyy. Japanilainen Agro-Kanesho on vuodessa noussut 91% ja Samsungkin 60%.

Toisen ryhmän muodostavat yhtiöt jotka on myyty pois tai positiota kevennetty lähinnä verosyistä, kuten Bilia ja Greene King. Sijoituscase ei ehkä ollut huono, mutta ajoitus kyllä. Siksi nämä yhtiöt voivat palata salkkuun uudestaan. Tämä onkin hyvä tapa arvioida sijoitusta uudestaan: Jos myyt osakkeen pois verosyistä, tekeekö mieli ostaa osake myöhemmin takaisin? Tämän voi tehdä oikeasti tai vain virtuaalisesti, omassa mielessä.

Merkittäviä trendejä sijoittajan kannalta oli euron vahvistuminen (ja taalan heikentyminen) joka tapahtui pääasiassa vuoden alkupuoliskolla. EURUSD nousikin vuodentakaisesta 15%. Tämä rokottikin euroissa sijoittavan salkun tuottoa merkittävästi. Nyt kurssi näyttää melko trendittömältä.

Toinen trendi oli monien keskeisten pörssi-indeksien vahva nousu: S&P500 nousi 19% vaikka amerikkalaisen osakkeiden ylihintaa on manailtu jo kauan. Myös Nikkei nousi yli 19%. Hongkongin Hang Seng kuitenkin päihitti molemmat 36% nousulla. Euroopassa nousu on ollut vaatimattomampaa.

Tälle vuodelle povaan teenlehdistä ja pitkien ja lyhyiden valtionlainojen korkoeroista nousun jatkuvan vielä tämän vuoden. Painotan edelleen Japania, Kiinaa ja Eurooppaa USA:n edelle

Strategia:  Nyt satsaan Japaniin ja Kiinaan

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: Agro-Kanesho(+18.4%), Hogg Robinson (+17.5%), Nampack(+17%)

Kuukauden Laskijat: Obayashi (-9.3%), Mixi (-5.6%), China Waters Affairs (-4.6%)

Osingot: Mixi, Corning, Brazil small cap

Salkkutapahtumat: 

Uusina salkkuun:

Ihara ScienceJapanilainen putkikokonaisuuksia la liitoskappaleita high-tech teollisuudelle valmistava yritys. Mukavaa kasvua ilman ylihintaa. Riskinä voisi pitää vuoden aikana tuplaantunutta kurssia – onko nyt nousua takana liikaa liian nopeasti?

Aisin SeikiJapanilainen autojen voimansiirtokomponenteja valmistava yhtiö. Hieman hinnakas omaan makuuni, mutta vakaata kasvua ja hyvä kassavirta. Kasvua tuntuu löytyvän Kiinalaisista autonvalmistajista jotka panostavat nyt entistä korkempilaatuisiin komponentteihin.

DedicareRuotsalainen hoivahenkilöstön vuokrausyritys joka toimii pääasiassa ruotsissa ja norjassa. Vahvaa kasvua mielenkiintoisella alalla ilman ylihintaa. Pahaksi onneksi ruotslaiset talouslehdet ovat viime päivinä hehkuttaneet osaketta ylös juuri parahiksi ennen kuin ehdin ostaa.

Vähennetty: Ei huonouden takia vaan lähinnä verotussyistä olen vähnetänyt painoa ainakin toistaiseksi yhtiöisä: Greene King, Pendragon ja Nampack. Kokonaan salkuista poistuivat : Bilia, Santova ja MQ holding. Näistä MQ olisi muutenkin joutanut myydä, senverran kehno viimeisin raportti oli.

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

 

3 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Hyvät, Pahat ja Rumat 2017

  1. Miksi myit Bilian?

    Ostin itse sitä syksyllä montusta, ihan puhtaasti lukujen takia. Kallis se ei ainakaan ole historiaan ja osinkoon nähden.

  2. Verottajan syytä kaikki…

    ostin ilmeisesti ennen sinua korkeampaan hintaan. Myin Bilian pelkästään verojen minimoimiseksi, ja osake tehnee piakkoin paluun salkuun kunhan turvallinen hajurako myyntiaikaan on syntynyt.

  3. Kiitän

    Selvä, nyt se on ainakin taas halpa jos ei mullistavaa ole puljussa tapahtunut.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten