Omat Rahat Katsaus: Teknoilla epävarmat ajat

Sijoittaminen Talous

Tällä hetkellä teknologia- ja eritysiesti puolijohde-teollisuudella tuntuu elävän milenkiintoisia aikoja. Ensin NVIDIA saa sijoittajat laukkaan kovalla osavuosikatsauksella. Seuraavana päivänä Euroopan arvokkain tekno, salkkuyhtiö ASML, sai samat innokkaat haukkomaan henkeä alentamalla ennusteitaan ja hyvin heikolla tilauskannalla. Elon Musk demoaa varmaan omasta mielestään onnistuneesti robotakseja ja -vanejä sekä humanoidi-robottia Optimusta – ja Teslan kurssi laskee. Toisaalla jenkeissä pohditaan jo pitäisikö Googlen emoyhtiö Alphabet pilkkoa monopoliaseman takia.

Nyt olemme selvästi vaiheessa jossa ei kovin paljon arvosteta siistejä tulevaisuuden visioita, vaan odotetaan rahaa -ylä ja alariville. NVIDIA:n Jensen Huang täytti toiveet, Musk ei. Teslalta toivottiin uutisia uudesta halvasta”Model 2″ kansanautosta, mutta niitä ei saatu. Muskin toistuvasti eteenpäin liukuvia lupauksia mullistavista uutuuksista on saatu tarpeeksi.Monet epäilevät jo että robotaksitaivos on karkaamassa Teslan ulottumattomiin. Useammalla yhtiöllä on jo rajoitetussa liikennekäytössä robotakseja useassa USA:n kaupungissa. Samoin Kiinassa. Teslalla ei ole yhtään. Toinen riskitekijä on liian itsevarma Musk, jonka mielestä lidareita ei robotaksissa tarvita.

Puolijohdeteollisuudessa konevalmistajat ovat kuten aina heiluvan piiskan kärjessä hyvin nykivässä kyydissä. Puolijohdetoimitukset kasvavat yhä voimakkaasti, mutta kiekkovalmistajat ovat jo hidastaneet tai peruneet uusia investointeja.  Sykliset laitevalmistajat kyllä aikanaan taas virkistyvät, mutta melko pitkän viiveen jälkeen.

Japanissa uudesta pääministeristä Ishibasta ei oikein tahdo saada selvää on hän nyt taloushaukka vai -kyyhkynen. Markkinat siis heiluvat.

Kiinassa sensijaan on saatu ensimmäisiä maistiaisia elvytyksestä, ja sehän sai pörssit innostumaan. Mutta suurimpia ongelmia ei saada korjattua, ellei ensin tunnusteta mikä heikkouden juurisyy on. Kiinassa on yksi mailman korkeimmista säästämisasteista, n. 45% (USA:ssa n. 18%).  Nämä säästöt toimivat kasvumoottorina, niin kauan, kun oli runsaasti tuottavia sijoituskohteita. Mutta vähitellen sijoutusten laatu heikkenee, ja nyt suuri osa säästöistä on tappiollisissa kinteistösijotuksissa. Kiinalaiset pitäisi saada kuluttamaan, mutta tämä ei ole puolueen mieleen. Siispä yritetään kaikenlaista vippaskonstia. Vaarana on että maa ajautuu Japanin tavoin deflaatioon ja sitkeään taantumaan. Korot laskevat, mutta kansalaiset eivät uskalla kuluttaa.

Mielenkiintoinen sattuma oli että Nobelin taloustieteen palkinto myönnettiin triolle Acemoğlulle,Johnsonille ja Robinsonille tutkimuksesta joka osoittaa että hyvät instituutiot ja demokratia johtavat vaurauteen, ei päinvastoin, niin kuin ennen uskottiin. Uskoimme ennen että Venäjän ja Kiinan talouskasvu ennen pitkää vääjäämättä vievät kohti avoimempaa ja demokraattisempaa yhteiskuntaa.  Olimme väärässä.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +10.5%, alusta (27-05-2010) +230.83%

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: Mineral Resources (+35.5%), Alibaba (+29.9%), Intel (+21.3%)

Kuukauden Laskijat: Samsung (-9.5%), GSK (-8.7%), Shimano  (-7.4%)

Kuukauden Osingot: BHP,Berkeley Group, Sekisui House, H&T Group, TSMC, GSK

Salkkumuutokset: 

Lisätty: Merko Ehitus, GSK

Lisää tietoja salkkusivulla

 

Vastaa

Related Posts