Omat Rahata Katsaus: Nousevan Auringon maassa pöhinää

Sijoittaminen Talous

Artikkelikuvassa Sumiyoshi – myös sumojumalana tunnettu – temppelialueella Fukuokassa.  Sumiyoshi on myös vaurauden, kulttuurin, ennustamisen ja kalastuksen jumala. Käsissä uurteet muodostavat voiman kiinalaisen kirjoitusmerkin. Ehkä sopiva jumala sijoittajallekin?

Äskeiseltä Japanin-matkalta jäi päällimmäsenä mieleen suuri pöhinän tuntu monessa yrityksessä. Tuotekehitykseen ja investointeihn satsattiin. Puolijohdetehtaita rakennetaan ja suunitellaan lisää. Paristovalmistuksessa yritykset yrittävät kuroa kiinni Kiinan johtoasemaa. Hiilentalteenottoon oli kaikenlaisia projekteja joissa hiilidioksidia napattiin ilmasta merilevän avulla, otettiin talteen toimistoilmastoinnista tai rikastettiin ulkoilmasta kasvihuoneiden käyttöön. Teollisuuden päästöihinkin oli projekteja, mutta niin saaisia ettei niistä kerrottu mitään.

Myös sijoituspuolella on pöhinää, Nikkei indeksi on parhaiten nouseita suurempia pörssi-indeksejä tänä vuonna. Euroissa sijoittavalle tuottoa syö kuitenkin roimasti heikentynyt jeni. Siitä huolimatta suursijoittajia parveilee nyt Japanissa etsimässä sijoituskohteita. Yksi suurimmista innostajista on Warren Buffet. jonka Berkshire Hathaway juuri laski liikkeelle uuden jeni-lainan, jonka avulla sijoitetaan todennäköisesti lisää osakkeisiin. Toistaiseksi Buffet on sijoittanut kaikkiin listattuihin suuriin kauppataloihin: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui ja Sumitomo. Todennäköisesti samaa linjaa jatketaan.

Japanissa suurin ongelma tällä hetkellä on demografia ja työvoiman – varsinkin koulutetun – saatavuus. Kaikenlainen automaatio ja muu työtä vähentävä teknologia tulee tarpeeseen. Työn tuottavuus on monasti ollut melko alhainen, mitä on kompensoitu pitkällä työajalla. Nyt tähän tulee väkisinkin muutos. Ainoa tie eteenpäin  on tekemisen virtaviivaistaminen.

Uskon että tässä onnistutaan, ja Japanin paino salkussani onkin nyt ennätyskorkealla.

Kiinassa ei sensijaan mene kovin hyvin, ja monessa yrityksessä ollaan pessimistisiä. Inflaatio on pysähtynyt ja jopa kääntynyt deflaatioon. Perinteinen talousveturi rakennusteollisuus on vaikeuksissa ja kuluttajat ovat pessimistisiä, onhan monella suuri osa säästöistä sijoituskiinteistöissä, joiden arvo on laskussa. Samalla vientivetoinen talouskasvu alkaa tulla tiensä päähän. Mailmassa ei löydy riittävästi ostajian ajamaan tuntuvaa kiinalaista talouskasvua. Ainoa tie kasvuun on kotimaisen kysynnän lisääminen. Mutta ensin on saatava kuluttajien luottamus tulevaisuuteen palautettua. Raiteen vaihti vientivetoisesti kulutusvetoiseen kasvuun ei tule olemaan helppo tai nopea.

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +6.0%, alusta (27-05-2010) +174,2%

 

Salkkusivu jolla enemmän tietoja

Japani

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On