Osakesijoittaminen kannattaa aloittaa oman pankin osakerahastoista
Miten piensijoittjan kannattaa aloittaa osakesijoittaminen?
Osakerahastot ovat luonnolinen tapa aloittaa
Rahastot ovat luonnollinen tapa aloittaa. Monilla rahoituslaitoksilla on hyvä valikoima rahastoja ja omastakin pankista löytää itselleen soveltuvan rahaston, josta voi aloittaa. Jos haluaa tehdä tarkempaa vertailua vaihtoehtojen välillä niin sopivia palveluita tarjoavat muun muassa Eufex ja Morningstar. Yleistietoa rahastoista saa esimerkiksi Sijoitustutkimus OY:n tekemästä rahastoraportista.
Rahastojen menestykselle oleellista on rahaston toimiala ja salkunhoitajan taito. Niinpä kannattaakin seurata tarkoin sitä milloin salkunhoitaja vaihtuu. Keskinkertainen rahasto saattaa yllättäen alkaa menestyä kun rahastonhoitaja vaihtuu.
Suoria osakesijoituksia on helppo ottaa rahastosijoitusten rinnalle
Kannattaako uskaltautua suoriin osakesijoituksiin? Jos sijoitettava summa alkaa kasvaa niin, että siitä riittää omaehtoiseen hajauttamiseen, niin suora sijoittaminen on kiehtova ja realistinen vaihtoehto rahastosijoittamisen rinnalle. Monet aloittavat ostamalla suurimpia suomalaisia yrityksiä. Sellaisia, jotka itse tuntee ja joihin uskoo. Tämä on erittäin hyvä tapa aloittaa. Kannattaa keskittyä sellaisen minkä tuntee, ja jos suuremmat yritykset ovat tuttuja, niin kannattaa aloittaa niistä.
Riittävä hajautus kannattaa muistaa alusta asti. Varat pitää hajoittaa vähintään viiteen eri yritykseen ja hyvään hajautukseen päästään kymmenellä osakelajilla. Tällä tavoin vältetään riskit ja tulos on yleensä ihan hyvä.
Kaikki oskevalinnat eivät osu aivan kohdalleen. Mutta asia on helppo korjata. Huonosti menestyneet osakkeet voi vaihtaa. Niin tekevät myös ammattimaiset salkunhoitajat. Mutta liian kärsimätön ei kannata olla sillä kaupankäyntipalkkiot syövät helposti vaihtamisesta saadut hyödyt. Maltti on valttia.
Osan varoistaan voi hyvin pitää rahastoissa. Suuretkin instituutiot hyödyntävät sijoitustoiminnassa rahasto-osuuksia. Miksei sitten myös piensijoittaja.
Osakesuosituslistat antavat tukea päätöksille
Harva ammattilainenkaan luottaa yksinomaan omaan tietotaitoon. Tietoa ja apua haetaan mahdollisuuksien mukaan ulkopuolelta. Piensijoittajalle on tarjolla monia vaihtoehtoja, joista ilmaiset osakesuosituslistat ovat eräs verraton apuneuvo. Seuraavassa muutamia hyviä lähteitä:
Neuvoja voi myös hakea oman pankin sijoitusneuvojalta tai varainhoidosta. Hyvä sijoitusneuvoja suosittelee sellaisia kohteita, jotka soveltuvat juuri sinun elämäntilanteesesi.
ETF rahastot sopivat kokeneille
Ulkomaisista pörsseistä saa ostaa pörssinoteerattuja rahasto-osuuksia. Niiden ostaminen ja myyminen on helppoa ja tapahtuu samalla tavoin kuin osakkeidenkin. Ja rahaston kulutkin ovat yleensä kohtuullisia.
Valitettavasti näille tuottteille ei aina ole suomenkielisiä rahaostoesitteitä eikä muutakaan materiaalia. Piensijoittajalle suunnattua neuvontaa ja opastusta on tarjolla niukalti. Siksi nämä tuotteet kuuluvat kokeneiden sijoittajien valikoimaan. Monet suomalaiset ja suomessa toimivat pankit antavatkin mahdollisuuden ETF osuuksilla käytävään kauppaan ja niitäkin kannattaa kokeilla jos suorien osakesijoitusten tekeminen on tuttua toimintaa ja tuntee paloa kansainvälisiin instrumentteihin.
Rahastosijoittaminen
Sen suurin hyöty on helppo hajautuksen saaminen. Mutta rahastoyhtiöt ottavat noin 20%-30% (noin 2%/vuosi) oletustuotostasi kuluja (TKA) riippumatta tuottaako rahastot vai eivät. Jos jossakin niin rahastoliiketoiminnassa olisi kuluttajasuojaviranomaisilla paljon tehtävää. Jos ei ymmärrä miksi rahastoihin ei kannata sijoittaa, niin silloin niihin ei kannata sijoittaa. Kannattaa sijoittaa vain niihin tuotteisiin jotka ymmärtää edes pintapuolisesti. Tällaiselle ihmiselle oikeat tuotteet ovat määräaikaistalletukset.