Osakkeet ja kiinteistöt, eriävä mielipide

Olen viime vuosina tympääntynyt yhä kasvavassa määrin siihen ”keskusteluun”, jota sijoittamisesta käydään. ”Keskustelu” muistuttaa oopperaa, jossa päähenkilöt toistelevat omia säkeistöjään, joista oopperayleisö ei ymmärrä mitään. Ja maailma oopperatalon ulkopuolella natisee liitoksissaan.

Melkoinen kontribuutio tähän ”keskusteluun” oli Suomen johtavaan talousmediaan KL:een kirjoittavan pääanalyytikon Henri Elon viimeinen tuotos.

En kirjoituksesta ymmärtänyt mitään ja koska minulla kiinteistösijoittamisestakin on 25 v kokemus (joka ei ala omistusasumisesta), luulen ongelmien olevan lähtevässä päässä.

– Kuten kommenteissa ilmaistaan, Elon valitsema aikahaarukka on kohtalaisen tarkoitushakuinen.

– Korkotaso on yhä edelleen erittäin alhainen, joten marginaaleihin vetoaminen on jo sinänsä irrelevanttia. Vielä irrelevantimpaa on sen liittäminen yksin kiinteistösijoittamiseen. Olen nähnyt tuulipukuisen miehen ostavan yhdellä istumalla 6 asuntoa käteisellä (jos joku luulee minun tarkoittavan itseäni, painotan aina sitä, miten charmikkaasti sijoittajan pitää pukeutua. Minä käytän verkkareita enkä mitään hemmetin tuulipukua!)

– Kiinteistöihin liittyvät sellaiset asiat kuin korjaukset. Ne ovat juuri yhtä yllättäviä asioita kuin vuodenajat. Olen asunut 16 vuotta samassa asunnossa, joten kyllä tässäkin remppaa on ollut ja lisää tulee. Pitäisikö minun muuttaa kadulle asumaan?

– Kiinteistön kunnon ja peruskorjausten arvioiminen on äärimmäisen simppeliä puuhaa osakesijoittamiseen verrattuna. Joka kuukausi ja joka kvartaali Nokialta vaaditaan jotain uutta markkinoita vakuuttamaan. Epäilen, että vuoden loppuun mennessä Nokian kännykän täytyy osata itsenäisesti käydä kaupassa ostoksilla, ajaa autoa, ulkoiluttaa koiraa, tehdä ruokaa, tiskata astiat ja tampata matot. Lisäksi sen paino ei saa ylittää 50 grammaa.

– Ja jos nyt oikein kauheasti haluaa saivarrella, niin kiinteistön kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Esim. alla oleva rakennus ei ole miljoonien eurojen arvoinen. Jos jollakin on vaikeuksia asiaa hahmottaa, kannattaa jättää kiinteistösijoittaminen väliin. Toisaalta julkisesti noteerattavina on paljon paskempia firmoja, joitten kunnon arvioiminen on paljon vaikeampaa.

– Kauniiksi lopuksi: viimeisen 5 vuoden aikana Suomessa on ollut kohtalaisen vaikeaa onnistua osakesijoittamisessa ja kohtalaisen helppoa onnistua kiinteistösijoittamisessa, jos kohteena ovat olleet pienet asunnot yliopistokaupungeissa. Tämän soisi olevan ”keskustelun” lähtökohdan.    

Photo: W. commons Tomasz Kuran aka Meteor2017

3 thoughts on “Osakkeet ja kiinteistöt, eriävä mielipide

  1. Osakkeisiin laina

    Ei osakkeisiin lainaa kannata mistään pankista ottaa, jos ei osta koko firmaa. Futuureilla, eli indeksisijoittajalla, juuri tänään kaikkine marginaaleineen ja veroineen korko 1%/vuosi. Jos haluaa ottaa tätä öainaa oikein ronskisti sitä myönnetää noin 20 kertaa enemmän kuin sinulla on omaa rahaa. Tuolla vivulla menet kyllä konkurssiin. Lainaneuvotteluun ei tarvitse kotoa pois lähtä, ne voi tehdä suoraan kotitietokoneella sijoittajien suosimat kalsarit jalassa ja verkkopaita päällä. Tätä kutsutaan vivutetuksi kalsarisijoittamiseksi. Yksittäisiä pieniä osakkeita näin on vaikeampi ostaa, mutta kannattaako niitä sitten ostaakkaan?

    Yksittäisiä osakkeita voi ostaa cfd-johdannaisten kautta. Niillä korkotaso on 1,5%/vuodessa ja ostopalkkio noin 0,05%. Sprediä nuo ottavat vielä hieman. Nämä CFD-kaupat pitää tehdä yrityksen kautta, koska pankit ovat lahjoneet verottajan ja siksi verottaja ei anna vähentää cfd-kauppojen tappioita. Terveisiä vaan finanssialankeskusliittoon. Futuuri- ja optiokauppoja voi tehdä ETA-alueella myös yksityishenkilöt.

     

    1. Mistä futuureita saa ostaa?

      Kerroppa nyt kuitenki mistä niitä futuureita saa. Minulla on ollut Nordnet:n sijoituslainaa toisinaan noin 5%…15% salkun arvosta ja korko kirvelee. Tällä hetkellä korko (eurolle) on Nordnet:llä efektiivisesti 5,53% ja olen sitä mieltä, että korko on kiskurimaisen korkea.

      Minua kiinnostaa tuo sinun mainitsemasi futuurikauppa.

      1. Johdannaiskauppiaita

         

        Googlella löytää kaiken, täältä löydät muutama tuhat välittäjää. Valitse paras (=yleensä halvin).

        https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&ie=UTF-8#hl=en&sclient=psy-ab&q=future%20brokers&oq=&gs_l=&pbx=1&fp=d550bf8831702cbd&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.43148975,d.bGE&biw=1509&bih=864

        Elitetraderissa on joitakin arvosteltu:

        http://www.elitetrader.com/br/

         

        Optioita kannattaa myös katsella. Nuo samat välittäjät myyvät sinulle korvausta vastaan niitäkin.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan