Osakkeet ovat pian huipussaan (?)

Kuluttajien luottamus on ollut harvoin näin korkealla, amerikkalaisten pörssiyritysten tulokset tekevät uusia ennätyksiä ja maailmantalous kasvaa kiihtyvällä vauhdilla.  Onko nyt siis oikea aika lisätä osakepainoa?

Itse asiassa merkkejä piää lukea aivan päinvastaisella tavalla ja osakkeita kannattaa kavahtaa. Pörssiromahdus oli oven takana odottamassa silloin kun suomalaisten kuluttajien luottamus viimeksi oli näin korkealla vuosina 2000, 2007 ja 2010.

Vielä emme tiedä onko kuluttajien luottamus huipussaan. Kurssit nousevat niin kauan kuin kuluttajien luottamuskin ja voi olla että usko tulevaan vahvistuu edelleen. Mutta käänne on lähestymässä, jos ei tässä kuussa niin kenties kesällä tai loppuvuonna tai viimeistään ensi vuonna.

Mikä on tähän tilanteeseen järkevä osakepaino? Vastaus on hyvin henkilökohtainen. Paljon riippuu siitä mikä on oma henkilökohtainen keskimääräinen osakepaino ja paljonko riskiä haluaa ottaa. Osakkeet voivat vielä merkittävästi kohota, mutta suuren riskin ottaminen voi olla kuin kolikoiden poimiminen tiejyrän edestä. Kaikkea ei kannata riskeerata viimeisten voittojen takia.

3 thoughts on “Osakkeet ovat pian huipussaan (?)

  1. Siinäpä sitä miettimistä,

    Siinäpä sitä miettimistä, että mihin ne kotiutetut rahat laitetaan. Valtion lainapapereihin, asuntoihin, pankkitilille vai minne? 

  2. Miettimistä myös siinä,

    mistä ne kaikki rahat tulee, joilla niitä paniikissa myytäviä osakkeita ostetaan. Ehkä rahaa tulee korkopapereista. Ne osakeostoja varten myytävät korkopaperit on myytävä jollekin. Ehkä ne myydään niille joille tulee rahaa osakkeiden myynnistä. Tämä tarkoittaa kasvavaa vaihtoa. Pika-analyysi S&P500 ja vastaava volyymi näyttää kertovan, että laskussa volyymi tuppaa nousemaan ja vastaavasti nousussa volyymi hyytyy.  Tässä on myös motiivi, että kaikille lasku ei ole huono asia. Sitä toivovat shorttaajien lisäksi myös volyymistä elävät tahot.

  3. Miten kuluttajat muualla?

     Amerikan maalla ei olla aivan yhtä suoraviivaisia. 

Comments are closed.

Related Posts