Paremmat yöunet optiota käyttämällä: Covered call

Näin kesällä emme halua tapittaa kurssikäyriä kun aurinko paistaa ulkona kirkkaalta taivaalta. Yksi keino olla markkinoilla mukana, mutta hieman pienemmällä riskillä on ns "Covered call". Siinä ostetaan futuuri joka vastaa jotakin pörssi-indeksiä. Esimerkkinä toimii Eurostoxx 50. Samalla myydään osto-optio tälle indeksille yhtä pitkälle juoksuajalle, sopimuskurssilla joka on lähellä päivän kurssia. 

Pelkkä osto-option myyminen on hyvin riskialtis toimenpide, onhan mahdollinen tappio rajaton. Mutta ostamall samalla vastaava futuuri on mahdollinen tappio "katettu", josta lienee nimitys "covered call" saanut alkunsa.

Esimerkissä otetaan maanantain kurssiarvot. Eurostoxx 50 -futuuri syyskuulle oli kursiissa 2710. Lähin optio tätä korkeammalla sopimuskurssilla on 2725. Tämän option hinta oli n. 100, eli 3.7% futuurin hinnasta. Allaolevasta kuvasta näemme futuurin ja myydyn option arvot riippuen Eurostoxx 50 indeksin arvosta riippune juoksuajan loppuessa syyskuussa:

Futuurin arvonmuutos riippuu suoraan kurssikehityksestä. Jos indeksin arvo on alle option sopimuskurssin 2725 raukeaa se arvottomana ja sinulle jää käteen option myyntihinta 100. Jos kurssi ylittää sopimuskurssin joudut pulittamaan erotuksen. Futuurin ja option arvonmutokset kumoavat siis toisensa tätä korkeammalla kurssitasolla. Olet ikäänkuin myynyt voimakkaan kurssinousun tuotottomahdollisuuden jollekin toiselle.

Vastaavasti saat 3.7% tuoton vaikka kurssi ei hievahdakkaan. Hermoja rauhoittava piirre tässä järjestelyssä on että jäät kokonaisuudessa tappiolle vain jos kurssit laskevat yli 3.7% syyskuuhun mennessä.

Entä jos haluaa vielä parempaa turvaa? Voit toki ostaa lisäturvaa voimakkaiden kurssilaskujen varalta. Mutta tämä tulee kalliiksi kuten näemme seuraavassa osassa.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin