Pörssin kasvajat löytyvät keskisuurten ja pienten yritysten joukosta

Sijoittaminen

Liikevaihtoaan kasvattavat yritykset luetaan kasvuyhtiöihin. Niiden pörssimenestys on usein hieman muita parempaa ja siksi monet hakevat kasvavia yrityksiä.

Yllä on Helsingin pörssin suurimmat yritykset listattuna sen perusteella miten niiden liikevaihto on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana. Näiden joukossa on varsin vähän todellisia tähtiä. Poikkeuksena Metso, joka on kasvanut sekä orgaanisesti että vuonna 2019 Outotec kaupan siivittämänä sekä varsinainen huippuyritys Qt, jonka kasvu perustuu enemmän orgaaniseen kasvuun ja huippuosaamiseen.

Pörssin parhaat kasvajat löytyvätkin enemmän pienempien yritysten joukosta. Syitä tähän on monia:

  1. Suuret yritykset ovat pääosin työmarkkinajärjestöjen (=eläkevakuutusyhtiöiden) tai valtion omistajaohjauksessa. Niistä puuttuu yrittäjäomistajan tyylisiä hallitusjäseniä jotka ajaisivat ensisijaisesti rahallista voittoa ja sen kasvua.
  2. Suomalaiset suuret yritykset toimivat vanhoilla ja hitaammin kasvavilla liiketoiminta-alueilla.
  3. Vertikaaliset, kaivokselta kuluttajalle tyyppiset arvoketjut pilkkoutuvat yhä kapea-alaisempiin ja globaalimpiin yhden asian kansainvälisiin horisontaalisiin osaajiin. Pienet yritykset ovat olleet tässä muutoksessa ketterämpiä.

Kaikki kasvu ei kuitenkaan ole samanarvoista. Arvokkainta on yrityksen omaan osaamiseen ja tuotteiden kysyntään perustuva niin sanottu orgaaninen kasvu. Kilpailijoiden ostamisella saatu markkinaosuuden lisääminen on joskus epäilyttävää. Markkinaosuuden ostaminen voi olla yksinkertaisesti kallista ellei yrityskaupalla saavuteta muita strategisia tavoitteita.

 

 

One thought on “Pörssin kasvajat löytyvät keskisuurten ja pienten yritysten joukosta

  1. Minulla on ollut ainakin seuraavat kaksi suomalaista kasvuosaketta:
    Gofore
    Siili

    Ihan ovat hyviä yhtiöitä. Pelkään vaan että nämä IT alan alihankkijat kärsivät kaikkein eniten jos muilla isommilla alkaa mennä heikosti. Ulkoistetuista IT projekteista on helpompi säästää kuin omista työntekijöistä.

Comments are closed.

Related Posts