Pörssiosakkeiden P/E-tunnusluku 20 on uusi normaali kehittyneillä markkinoilla

Epäilyt osakkeiden hintakuplasta ovat ennen aikaisia. Epäilijät perustelevat näkemystään kehittyneiden markkinoiden osakkeiden kohonneilla hinnoilla, jotka nostavat osakearvostuksessa ehkä eniten käytettyä osakkeen P (price)/E (earnings)-tunnuslukua perinteisestä arvosta 15 tällä hetkellä vallitsevaan arvoon 20.

P/E-tunnuslukua paremman käsityksen osakkeen arvontuotosta  antaa sen käänteisarvo E/P, eli osakkeen tulostuotto. P/E arvolla 20 osakkeen tulostuotto on 5%, mikä nykyisessä korkomarkkinatilanteessa on useimmille meistä kelpo tuotto, edellyttäen, että yhtiö osakkeen takana on vakavarainen ja kilpailukykyinen laatuyhtiö. Riskittömän koron mataessa lähellä nollaa, on institutionaaliset sijoittajat pakotettuja tulkitsemaan laatuyhtiöiden osakkeet ”riskittöminä” 2-3%:n vuosituottoinstrumentteinä.

Sijoittajan asettama tuottovaatimus yhtiön osakkeelle on perinteisesti:

TV = RT + ß x RP, missä

TV = tuottovaatimus, RT = riskitön tuotto, ß   = osakkeen beeta-kerroin ja RP = osakemarkkinoiden riskipreemio.

Kun tähän yhtälöön sijoitetaan RT ≈ 0%, ß ≈ 1 ja RP ≈ 4,5%, saadaan tuottovaatimukseksi noin 4,5% , mikä vastaa P/E-tunnuslukuarvoa 22.

Euroopan ja Japanin keskuspankkien rahanpainanta finanssisektorille ja sijoitusvaihtoehtojen puute ajaa laatuyhtiöiden P/E-tunnuslukuja yhä ylöspäin.

 

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com