7 thoughts on “Selibaattini ei meinaa millään pitää

  1. Bensaa liekkeihin?

    Arvasin uutisen tullessa kirjoitus selibaattisi jäävän lyhyeksi. Ensimmäinen asia joka tuli mieleeni, että kuinka kauan heitetään bensaa liekkeihin? kuinka kauan kestää ennen kuin inflaatio lähtee toden teolla laukkaamaan?

    Odotan mielenkiinnolla mitä tulee tapahtumaan kaikille niille, jotka maksavat tälläkin hetkellä jo ylisuurta lainaa pääkaupunkiseudulla. Asumiskustannuksiinhan palaa osalla ylisuuren lainan ottaneilla henkilöillä yli 50% nettotuloista kuukauden euriborilla. Mitäs sitten kun(ei enää jos) euriborit nousee reilusti ja asuntojen hinnat laskee samanaikaisesti?Kuinka moni tajuaa vaihtaa koron kiinteään yms ajoissa? Yleisesti ottaenhan ihmiset, varsinkin asunnonvälittäjät uskovat pääkaupunkiseudun asuntojen ikuiseen hinnannousuun. Vuokraturvan Timo Metsola taitaa olla poikkeus joukossa. Tuleeko valtio apuun tässäkin tapauksessa? Eihän ihmisiä saa varmasti enää päästää maksuvaikeuksiin ja henkilökohtaiseen konkurssiin, sillä apuahan löytyi myös ulkomaille…Milloin kuplat päästetään puhkeamaan vaan annetaanko niiden kasvaa koko ajan entistä suuremmaksi ja vedotaan aina kapitalismiin ja vapaaseen markkinatalouteen, jonka ei anneta toteutua loppuun asti muuttamalla ajattelun hädän hetkellä sosialistiseksi.

    Ps. Blogiselibaattisi jälkeen olisi mielenkiintoista kuulla Viron asuntosijoittamisesta, sillä sinullahan on siitä kokemusta… 

    1. Bensaa vai polttopuita

      Aika hyvä inflaatiosta kertova kirja on R. J. Samuelssonin The Great Inflation and Its Aftermath. Inflaatio on hitaasti liikkuva voima ja voidaan jopa vielä tehdä (tai yrittää tehdä…?) toimenpiteitä, jolla sitä pidetään alhaalla. Tämä on täysin mahdollista, koska sitä pääomaa, joka on akkumuloitunut, yritetään suojella. Tämä ei kuitenkaan kohta enään toimi, koska yhteiskuntien epästabiliteetti kasvaa ja anarkia lisääntyy.

      Oma käsitykseni on se, että Suomen valtion tila on pahasti kaunisteltu ja muistuttaa riskisyydeltään hedgerahastoa. Suomen valtiohan saa puhdasta rahaa, asuntolainojen takaamisesta, mutta jos huonosti käy se joutuu maksumieheksi. Korotvaikuttavat suoraan sen menoihin.

      "Tuleeko valtio apuun tässäkin tapauksessa?" Nyt on ollut tälläinen ajatusmaailma valloillaan… Itse pelkään, että ikäiseni nuoret, jotka ovat ottaneet niitä 200 000 euron lainoja, todella joutuvat maksumiehiksi.

      Lyhyellä aikavälillä vallinnut tilanne saattaa johtaa jopa asuntokuplan pahentumiseen.

      (1) Sijoittajat pelästyivät pörssiromahdusta > hakevat pankista lainaa ja siirtyvät "turvallisiin" asuntosijoituksiin

      (2) Euroalueen korot jatkuvat vielä pitkään alhaalla. Tästä kertoo euron kääntyminen laskuun USAn dollaria vastaan viime yönä.

      Tämä on hyvin sanottu:

      >"Ennustaminen ja etenkin niiden ajankohdan arvioiminen on erittäin vaikeaa. Homma nimi oin kuitenkin se, että Suomen talous on siinä, kunnossa, että jos >korot nousevat todella korkealle, tulee "isän kädestä".

      >Milloin kuplat päästetään puhkeamaan vaan annetaanko niiden kasvaa koko ajan entistä suuremmaksi ja vedotaan aina kapitalismiin ja vapaaseen >markkinatalouteen, jonka ei anneta toteutua loppuun asti muuttamalla ajattelun hädän hetkellä sosialistiseksi."

      Minua voisi luulla kommunistiksi, jota en kuitenkaan ole. Nykyinen tilanne on irvikuva vapaista markkinoista…

      Kesällä todennäköisesti palaan tuohon Viron sijoitukseensmiley

      1. tukipaketti, inflaatio

        Jep. Tukipakettihan oli taas euroalueen pankkien bailout. Samaten EKP:n päätös ottaa vakuudeksi Kreikan jne. lainoja. "Oikeudenmukainen" ratkaisu olisi päästää Kreikka normaalisti selvitystilaan, taseen ja lainojen restrukturointi ja IMF:n lainakuuri. Jos pankkisektori olisi joutunut pelon valtaan tai jos europankkeja olisi ruennut kaatumaan, olisi pitänyt kylmästi pääomittaa / sosialisoida ongelmapankit. EKP:ltä lainaikkuna uudelleen auki pankeille (jos se ylipäätänsä on suljettu). Näin tappiot olisivat kaatuneet niiden syliin, joille ne kuuluivat (pankit + Kreikka).

        Inflaatiotahan tämä povaa. EKP rupesi lainaamaan reittaamattomia papereita vastaan ja otti siten kantaakseen osan niihin liittyvistä riskeistä. Likviditeetti lisääntyy. Epäsuorasti tuetaan siis ongelmamaiden lainoitusta. Samantyyppisiä toimiahan on toteutettu jenkkilässä jo jonkin aikaa (quantitative easing = osta keskuspankin taseeseen kaikenlaista kamaa pankeilta), siellä ei kuitenkaan inflaatiota ole näkyvissä. Milloin inflaatio alkaa? Eikö keskuspankit voi estää rahan laajenemista esim. nostamalla keskuspankkien talletuskorkoa tai jotain?

        Paketti toiminee sillä ehdolla, että ongelmavaltiot saavat säästökuurit toteutettua. Mikä todennäköisyys?

         

         

         

      2. Selibaatin jälkeen…

        Tässä on kyllä kyse pankeista, mutta myös laajemmaltikin plutokratiasta.

        Tuohon kokonaisuuten inflaatiosta 1970-luvun jälkeen palaan "kansankapitalismi on harhaoppi" kirjoitussarjassa.

        Olen aina ennen äänestänyt Kokoomusta, muttä pitääkö tässä nyt todellakin vaihtaa SDP:n leiriin?

        Nyt täytyy yrittää jaksaa pitää selibaatti yllä, että jaksaa sitten kesällä kirjoittaa kunnolla faktoihin perustuen.

  2. Rehnin puheista…

    linkki … ei paljon tarvitse välittää. Iiro Viinanen sentään vannoi, ettei markkaa devalvoida kuin hänen kuolleen ruumiinsa yli. Devalvoitiin kahdesti ja mies elää vieläkin.

     

    Ja on Rehn kaikenlaista muutakin kirjoittanut.

     

    T. Juha

    1. Mahdollista

      Piikki on nyt kuitenkin auki. Hänellä oli ilmeisesti kiva olo ja tämä ilmeisesti myös tuli mieleen, jolloin sääresta tuli euro. Tämähän on vähän kuin Natsit hyökkäisivät euroa vastaan. Kuinka impulsiivinen tuo lausahdus oli jää sitten nähtäväksi…

      1. Winston Churchill…

        … menee minun kirjoissani hiukan Olli R:stä ohi cheeky . Tuossa merkinnässäni on ihan vakavaksi tarkoitettu kuvaus siitä, mihin C:n tyylitaju perustui ja miten hän itsekin sitä esitteli huumorilla höystettynä.

         

        T. Juha  

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On