Slush2012 ja pääomasijoittaminen

Start up-yrityksiä ja pääomasijoittajia yhteen kokoava 2-päiväinen Slush-tapahtuma pidettiin viidettä kertaa Helsingin kaapelitehtaalla viime viikolla. Osallistujia tapahtumassa tänä vuonna oli noin 3000, joten kasvun jatkuessa nykyinen tapahtumapaikka on riittämätön. Start up-yritykset ovat lähinnä Itämeren alueen maista, positiivisena erityispiirteenä tänä vuonna Moskovan liepeillä sijaitsevan Skolkovan (Скодкова) yrityspuiston vahva panos tapahtumaan.

Viisaan kauaskantoisesti tapahtuman järjestäjät (mm. Aalto ES) suunnittelevat vahvaa yhteistyösiltaa Itämeren-Euroopan, Venäjän ja Kiinan toimijoiden kanssa. "Pohjoinen ulottuvuus", toki hieman laajennettuna, on palannut asialistalle sen jälkeen, kun Suomen poliitikkopolven "nuorennusleikkaus" sen joitakin vuosia sitten tukahdutti. Aloittelevien yritysten kannattaa suunnata katse ennakkoluulottomasti sinne, missä on markkinakasvua ja luoda yhteistyöverkostonsa oman kasvunsa siivittäjäksi.

Mitä nopeammin sijoittajan luottamus perinteiseen sijoitusmarkkinaan ja tavanomaisiin sijoitusinstrumentteihin häviää, sitä varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi tulee oman pääoman ehtoinen sijoittaminen listaamattomiin start up- ja kasvuyrityksiin. Suomen businessenkelien yhdistys Fiban järjesti valaisevia tietoiskuja sekä yrittäjille että sijoittajille pääomasijoittajakulttuurista ja -toimintatavoista. Kävi ilmi, että Fibanin piirissä toimivat yksityishenkilöt (reilut 200) sijoittavat start up- ja kasvuyrityksiin syndikoidusti, jolloin yksittäisen henkilösijoittajan osuus on kymmenestä viiteenkymmeneen tuhanteen euroon per yritys. Uskon, että monella meistä on riittävä varallisuus tähän ja osallistumalla verkostoon voi tarjota oman liiketoimintakokemuksensa ja -osaamisensa alkavien yritysten käyttöön, joille kokemus ja verkostot tuovat usein enemmän lisäarvoa kuin raaka raha.

 

Related Posts