Startupista miljardin arvostukseen muutamassa vuodessa?

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

”Yksi kuva vastaa tuhatta sanaa…tai paremminkin miljardia dollaria” sanoivat Kevin Systrom ja Mike Krieger sen jälkeen, kun Facebook osti heidän Instagram-nimisen yhtiönsä miljardilla dollarilla vain kaksi vuotta yhtiön perustamisesta! Instagram on Internet-palvelu, jossa asiakkaat voivat muokata kännykkäkuviaan ja jakaa niitä eri verkkopalveluissa.

Miten on mahdollista, että alle kaksi vuotta sitten perustetusta yrityksestä voidaan maksaa miljardi dollaria? Vastaavanlaisia esimerkkejä on useita ja lähes aina nämä liittyvät Internet-palveluihin. Suurta ihmetystä herätti myös uutinen reilun neljän vuoden takaa, kun Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ei suostunut myymään yhtiötään miljardilla dollarilla Yahoolle. Hän uskoi, että yhtiö tulee olemaan vielä huomattavasti arvokkaampi ja tämänhetkisten arvioiden mukaan yhtiötä ollaan listaamassa pörssiin 50-100 miljardin arvoisena. Onnea Zuckerbergille rohkeasta päätöksestä, moni muu olisi varmasti myynyt.

Vastaavan tyyppisiä ”arvoloikkauksia” ei koskaan nähdä perinteisemmillä, teollisilla aloilla. Tähän on olemassa tietyt perusteet, joihin liittyy toki Internet-yhtiöihin sijoittavien vahva usko tulevaisuuden loputtomasta kasvusta, mutta myös perinteisempää matematiikkaa. Internet-sijoittajat perustelevat arvonmäärityksiä sillä, että yritykset toimivat usein lähes neitseellisessä kentässä tarjoamalla uusia kuluttajapalveluita. Palvelun myyntikate on yli 95 %, käyttöpääoma ja investointitarpeet kasvun synnyttämiseen ovat matalia ja ne synnyttävät nopeasti kasvavaa uutta markkinaa.

Teollisen kasvuyrityksen myyntikate voi olla 20–50 %, ne ovat usein hyvin pääomavaltaisia ja vaativat merkittävää rahoitusta toiminnan kasvuun. Yritykset toimivat tyypillisesti olemassa olevilla markkinoilla syrjäyttämällä muita vaihtoehtoisia toimintatapoja, jolloin myyntisyklit ovat huomattavasti pidempiä. On siis totta, että teolliset yritykset eivät mitenkään pääse nauttimaan vastaavista skaalaeduista kuin parhaat Internet-yritykset.

Näiden ”arvoloikkausmahdollisuuksien” huono puoli on se, että kuluttajakäyttäytyminen on arvaamatonta. Sen sai kokea Facebookin kilpailija Myspace.com, jonka arvo romahti samalla, kun käyttäjät siirtyivät lähes kaikki Facebookiin. Suomalaisena toivon suurta menestystä Angry Birds -brändin omistajille. Ainoa asia, jonka toivon heidän muistavan arvonkasvattamisesta ja tuon varallisuuden siirtämisestä omistajille, on erään viisaan sijoittajan neuvo: ”timing is everything”.

Lue Punaista mukia

 

One thought on “Startupista miljardin arvostukseen muutamassa vuodessa?

  1. Internet yritykset saavat välittömästi globaalin asiakaskunnan

    Noiden yllä mainittujen perusteluiden lisäksi Internet yrityksillä on puolellaan yksi lisäetu suhteessa teollisuusyrityksiin. Se on pääsy markkinoille.

    Perinteisen teollisuuden yritykset joutuvat tavalla tai toisella etabloitumaan jokaiseen maahan (hankkimaan jälleenmyyjän tai rakentamalla oman myyntiketjun ja joskus jopa hyväksyttämään tuotteen). Internet yrityksillä ei ole tätä hidastetta. Ne ovat heti saatavilla kaikkialla maailmassa ja kaikilla kuluttajilla. Tämä on yksi lisätekijä joka tukee internet yritysten nopeaa maailmanvalloitusta ja menestystä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan