Suurimmista ja likvideimmistä ETF rahastoista luettelo Piksun markkinat osiossa

Piksun yläreunan valikon "Markkinat" osioon on lisätty sivu "ETF-rahastot"

Sivulle on koottu valikoima suosittuja ETF rahastoja.

Rahastot on valittu USA:n pörssistä, jossa vaihdetaan yli 70% maailman ETF tuotteista ja kriteerinä on käytetty rahaston kokoa ja vaihtoa. Valikoimassa on mukana sellaiset tuotteet, joiden avulla on mahdollista saavuttaa järkevä hajautus tai kohdennus.

Nämä paljon vaihdetut rahastot ovat niinsanottuja indeksirahastoja ja niiden kustannukset ovat tyypillisesti pieniä, noin 0,2…0,7% / vuosi. Merkintä ja irtautumispalkkioita ei ole ja rahastoja saa ostaa USA:n pörssistä. Nämä tuotteet ovat pysyviä, ne eivät juurikaan lopeta toimintaansa.

Tämän tyyppistä valikoimaa on toivottu koska:

  • Yksittäisen sijoittajan on joskus vaikea löytää järkevä rahasto kaikesta ylitsepursuavan runsaasta tarjonnasta.
  • Valinta kannattaa kohdistaa suurimpiin ja eniten vaihdetuimpiin rahastoihin. Niissä on pienin osto- ja myynti- kurssien ero ja myös niiden kustannukset ovat kohtuullisia ja ne ovat myös yleensä kaikkein turvallisimpia. Nämä rahastot on nyt listattu Piksun ETF rahastoluetteloon.

Pienemmissä pörsseissä vaihto on pientä ja osto- ja myynti- laitojen suuri ero synnyttää sijoittajalle piileviä kustannuksia. Pienestä vaihdosta johtuen esiintyy kurssien vedätystä. Esimerkiksi Saksan Frankfurtin pörssissä suuret markkinatakaajat saavat mitä ilmeisimmin tavalla tai toisella tietää muiden asiakkaiden osto- ja myynti- tarjouksista jo ennen kuin nämä pääsevät pörssiin saakka. Ja markkinatakaaja osaa tämän perusteella muuttaa omia tarjouksiaan niin, että markkinatakaaja saa hyödyn. Tästä on jätetty suullisesti tutkintapyyntö Suomen Finanssivalvonnalle, joka on osa Eurooppalaista finanssivalvontaa, mutta tuloksista ei voi vielä olla varma.

One thought on “Suurimmista ja likvideimmistä ETF rahastoista luettelo Piksun markkinat osiossa

  1. Erinomainen lisäys

    Piksu tekee suuren palveluksen meille piensijoittajille tarjoamalla listan ETF-rahastoista. Eikä se ole pelkästään lista, vaan sieltä voi löytää omalle sijoitusstrategialleen sopivan tuotteen kätevästi ja nopeasti. Koko ajan puhutaan globaalisen hajauttamisen tärkeydestä ja siitä, että paras tapa hajauttaa on juuri ETF:ien kauta. Ainakin itselleni sopivan ETF:n valinta tuottaa vaikeuksia, sillä niitähän on pilvin pimein – Piksun lista on mielestäni mitä mainioin apuväline. Olen tutustunut jonkin verran Piksun sivustoon enkä tiedä, kuinka paljon sitä seurataan. Piksun anti on kaiken kaikkiaan mielestäni hyvää ja laadukasta, joten luulisi, että sivuston tullessa nykyistä tunnetummaksi sen suosio kasvaa. Erityisesti joidenkin kirjoittajien omien salkkujen avaaminen perusteluineen on lämmittänyt mieltäni. 

    On hämmästyttävää, kuinka suuri joukko piensijoittajia on lähes tietämätön ETF-rahastoista. Ällistyttävän moni sijoittaa vain suomalaisiin yhtiöihin, vaikka Suomen tilanne ei tällä hetkellä kummoinen ole eikä Suomen painottamiseen ole mielestäni minkäänlaista syytä. Merta edemmäs kannattaa lähteä kalaan. 

    Itselleni suurin ongelma on ns. markkinariskin arvioiminen. Kurssit nyt pomppivat lyhyellä ajanjaksolla sinne sun tänne, mutta onko juuri nyt syytä sijoittaa osakkeisiin vai suojata salkkua painottamalla enemmän käteistä – kas siinä pulma. Vältän tätä nykyä suomalaisia osakkeita, mutta pari päivää sitten ostin Nordeaa, kun halvalla sai. Kaupat tein, mutta perusteluni ei ollut kummoinen. Suuri kysymys on minulle se, mitä maa-alueita ensi vuonna kannattaisi lähteä painottamaan – itse tähyän Japaniin, Intian pienyhtiöihin, Vietnamiin, USA:han ja Norjaan (jos ja kun öljy lähtee nousuun). Epävarmuus on sijoittajan tavallisin tunnetila, ja sen kanssa on elettävä. Esitän Piksun ETF-osiosta omasta puolestani nöyrimmät kiitokset. Rohkenisinko lähteä globaaliin hajauttamiseen Piksun maaindeksit-osion perusteella? Kärkikolmikko on Singapore, Intia ja Etelä-Korea. Jos laittaisi rahojaan sinne, kuinka kävisi?

Comments are closed.

Related Posts