Tekoälyn tilanteesta v. 2024
Eilen 22.2.2024 vietettiin USA:ssa viime vuoden tuloskauden huipentumaa, kun eräs tekoälyä hyödyntävä yritys julkisti tuloksensa. Menemättä yksityiskohtiin voidaan todeta, että tekoälyn maailmanvalloitus sai lopullisen sinettinsä viimeisillekin epäilijöille, ettei kyseessä ole vain ohimenevä muoti-ilmiö. Kyseessä oli todistetusti tekoälyn riemuvoitto USA:n teknologiapörssissä.
Tavallisia kansalaisia tietysti kiinnostaa se, että mistä on kyse ja onko tämä ilmiö vain eräs päivänperhonen muiden hullutuksien sarjassa. Onko kyse hypestä vai jostain muusta vakavammasta?
Tekoäly on ihmistä isompi asia, se on vastaavaa kuin teknologian läpimurto 2000-luvun alussa, jolloin oli kyseessä teknologian kuplasta maailmassa ja Nokiakin oli sen hetken maailman huipulla.
Tilanteen kuvaus 2000-luvulta eteenpäin
Tiedonkäsittely oli jo tuolloin pitkällä, mutta Google valloitti sen jälkeen maailman sähköisen markkinoinnin kehittämällään hakukoneella, jonka avulla tietojen käsittely ja sujuvat käännöskoneet tulivat helpottamaan jokaisen tietoa hankkivan ja käsittelevän toimintaa.
Tietojen hankinta helpottui kyselemällä googlelta asian sisältöä helpolla ja kaikille ymmärrettävästi omalla kielellä. Voidaan ehkä todeta, että ilman googlettamista (tai vastaavaa) ei tavallisen ihmisen tiedonhankinnan haasteista normaalisti selviä. Kyse on enemmän kuin osaamisesta, nimittäin järkevistä kysymyksistä ja niiden vastauksista hyötymisestä. Tätä päivää elää kukin oman uteliaisuutensa ja tiedon hankintataitojensa mukaan jo nyt.
Tekoälyn kuvausta 2020-luvulla ja eteenpäin
Tiedon hankinnassa on alkamassa vaihe, joka ylittää googlen hakukoneen tason vielä selvästi. Kyseessä on uudet palvelut, jotka ovat tietysti maksullisia ja yleensä amerikkalaisten yritysten kautta ostettavissa. Ne panevat vielä paremmiksi perinteiseen tiedonhankintaan nähden.
Ensimmäiset sovellukset tulivat pilvipalveluihin, jonne kaikki suuret yritykset ovat jo siirtäneet suuret tietomassansa asiantuntijoiden kehittämillä tavoilla. Tässäkin jenkit ovat ylivoimaiset ja vuosia muita edellä. Nyt alan hyödyt ovat välittömästi yritysjohtajien käytettävissä ja tekoäly pystyy vastaamaan olemassa olevasta ajantasa tiedosta mitä vaikeampiin kysymyksiin ja haasteisiin.
Tekoälyä voidaan hyödyntää jo nyt vaikeiden ongelmien ratkaisuissa, kuten esimerkiksi itseohjautuvien autojen ohjauksen ratkaisuissa, lääketieteellisissä analyyseissä esimerkiksi magneettikuvauksen tietojen avulla, peliohjelmien hallinnassa ja monessa muussa. Mitä vaikeampia teknisiä ongelmia halutaan ratkoa ja hallita suuria monimutkaisia tietomassoja, se paremmin tekoälylle löytyy uusia käyttömuotoja.
Tekoälyn rajoitteista
Tekoälyn rajoitteista on kuitenkin syytä mainita, sillä se ei sovellu esimerkiksi sijoittamisen avuksi ainakaan vielä. Tekoälyltä saa tietoa vain menneisyydestä, ei tulevaisuutta koskevista kysymyksistä. Se ei käsittele yleensä ainakaan vielä kolmea kuukautta uudempaa tietoa. Se ei hallitse päivittäin muuttuvaa tietoa, vaan soveltuu paremmin ”pysyvän eli stabiilin” tiedon käsittelyyn ja suurten tietomassojen ja asiantuntijatiedon käsittelyyn.
Hyvä kirjoitua