Teollisuuden sektoreiden trendit ovat helposti havaittavia ja pitkäkestoisia

Sektorisijoittaminen on eräs osakesijoittamisen paljon hyödynnetty alalaji. Sektorisijoittaja pyrkii sijoittamaan varansa aliarvostetuille ja suosioon tuleville teollisuudenaloille ja hyötyy sitten näiden teollisuudenalojen muita paremmasta menestyksestä. Sektorisijoittamista voi harjoittaa sekä rahastoilla että yksittäisillä osakkeilla.

Piksun sektori-indeksi sivulla on verrattu muutaman globaalin sektorin pörssikurssien kehitystä ja tunnusluvuista (P/E, P/B, P/S) laskettuja nousupotentiaaleja (vasemmalla).

Vertailuun on valittu "State Street Global Advisors" rahastoyhtiön rahastoja, joiden hallinnointipalkkio on tyypillisesti pienempi kuin 0,2% / vuosi ja muita palkkioita ei ole. State Street Global Advisors rahastoissa on tällä hetkellä 2,34 tuhatta miljardia dollaria ja joidenkin yksittäisten rahastojen koko ja vaihto (esim. SPY) on samaa suuruusluokkaa kuin koko Suomen pörssi. Rahastot noteerataan USA:n pörssissä ja ne ovat erittäin likvidejä.

Sektorisijoittaminen poikkeaa yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisesta. Talouden sektorit ovat, toisin kuin yritykset, melko lailla pysyviä. Esimerkiksi liikenteen, raaka-aineiden, viihteen, koulutuksen, elintarvikkeiden ja asumisen liiketoimintojen suhteelliset osuudet yhteiskunnan kokonaistaloudesta olivat suurin piirtein samaa luokkaa Rooman Keisari Aureliuksen aikana, 1600- luvun Ranskassa ja 2000-luvun Suomessa. Talouden sektoreihin sijoittamisessa tärkeää on ajoitus. Yhden sektorin arvo voi mennä alas palatakseen sieltä sitten taas muutaman vuoden jälkeen normaaliin arvostustasoon ja taas jokin sektori voi tulla muotiin ja kohota moneksi vuodeksi yliarvostukseen. Sektorisijoittajan on oleellista ymmärtää mikä sektori on juuri tällä hetkellä aliarvostettu, ja mikä sektori on huomispäivän suosikki. Paukut kannattaa laittaa hyvin tuottaviin aliarvostettuihin sektoreihin.

 

Viimeisen kahden vuoden pörssikehitys (kuva yllä) on ollut yleensä parasta niillä sektoreilla, jotka saavat piksun sektorivertailussa kehnoimmat arvosanat. Tähän on syynsä. Suosioon nousseet sektorit ovat tunnusluvuilla mitattuna yleensä kalliita ja piksun sektori-indeksi vertailu antaa näille heikot ostosuositukset. Kallista ei yleensä kannata ostaa, kun kyseessä ovat teollisuuden sektorit. Tässä suhteessa sektorisijoittaminen poikkeaa osakesijoittamisesta, jossa hyvästä yrityksestä kannattaa maksaa, eikä hyvän yrityksen kasvulle ole rajaa. Sektorin kasvun rajat tulevat sen sijaan nopeasti vastaan. Esimerkiksi terveydenhuolto voi kasvaa nykyisestä 8…14% / BKT tasosta muutaman prosentin vuosikymmenessä, mutta on vaikea kuvitella sitä nopeampaa reaalikasvua.

Energiasektori näyttää nyt halvalta, mutta kannattaa olla varovainen. Öljyn hinnan laskun aiheuttamien tappioiden kirjaaminen ei ole vielä tapahtunut eikä ole varmaa milloin energiaosakkeiden pudotus on ohi. 

Sektoreiden korjausliikkeet ovat hitaita. Pankit ja rahoitus sektori on vasta toipumassa finanssikriisistä. Vakavaraisuuden parantaminen ja tappioihin varautuminen on syönyt monen Eurooppalaisen pankin tulovirran ja sijoittajille ei ole jäänyt mitään. Korjausliike ylöspäin on tapahtunut hitaasti ja kestänyt vuosia eikä se ole vieläkään ohi.

Sijoittajan kannalta sektoreiden verkkaiset ja ennustettavat liikkeet ovat siunaus. Hidasliikkeisiempikin sijoittaja ehtii mukaan, kärsivällisyys palkitaan ja trendit ovat helposti havaittavia.   

 

4 thoughts on “Teollisuuden sektoreiden trendit ovat helposti havaittavia ja pitkäkestoisia

  1. Miten apua sijoittajalle?

    On hienoa, että Piksu antaa sekä maaindekseistä, että sektoreittan eräänlaisia suosituksia – nousupotentiaalia kuvaavia arvioita, mistä tulevia tuottoja voisi saada. Kirjoitat, että sijoittajan kannalta sektoreiden verkkaiset ja ennustettavat liikkeet ovat kuin siunaus. Onko niin? Energiasektori oli kärjessä silloin, kun öljyn hinta oli vielä jotensakin kohtullisella tasolla. Öljyn hinta on sittemmin romahtanut, engergiasektorin osakkeet ovat luisuneet voimakkaasti ja siellä se energiasektori on nyt potentiaalisten nousijoiden toisella sijalla. Kärkipaikalla olleeseen energiasektoriin sijoittaneelle kävi huonosti. 

    Miten tähän listaan pitäisi oikein suhtautua? Ainakin energiasektorin liikkeet eivät olleet lainkaan verkkaiset ja ennustettavuus oli erittäin huono, sillä sektorien kärkipaikkaa se piti juuri silloin, kun energiasektoria piti varoa kuin ruttoa. No, tästähän juuri mainitsinkin! Nyt kun sektorin yhtiöiden kurssit ovat pohjalukemissa, niin palaamista alan yhtiöihin voi alkaa harkita. Se on kyllä tiedossa, että finanssiala on vasta toipumassa menneisyyden haavoista, mutta vaaransa on tämänkin uuden kärkipaikkaa pitävän sektorin kanssa. Entäpä, jos Kreikka edelleen kiukuttelee ja pistää finanssisektoriin uuden myrkkynuolen? Eurooppa on kokonaisuutena kuitenkin lähtenyt jo toipumaan ja pidänkin kulutussektoria paljon turvallisempana alana. Olenkin sijoittanut Eurooppaan kulutussektorin ETF:ään. Lisäksi salkussani on BMW, Daimler Saksasta ja AXA sekä Renaulta Ranskasta. Kaikki ovat nousseet plussalle. 

    Terveyspuoli näyttää pitävän toiseksi viimeistä sijaa. Joudumme arvioimaan, kuinka paljon esimerkiksi terveysalan nousut ja laskut selittyvät maanosilla ja niissä olevista olosuhteista. Itse olen ostanut kehittyvien maiden terveydenhuoltoon sijoittavaa etf:ää, joka on kuukauden aikana noussutkin mukavasti. Järkeni sanoo, että siellä missä on ollut ebolaa sun muista epidemioita ja joissa terveydenhuolto on vielä kehittymätöntä, niin siellä tällä sektorilla on sitä nousupotentiaalia. 

    Jotkut odottavat, että öljyn hinta tästä vielä edelleenkin laskee ja toiset taas arvelevat pohjien olleen tässä. Millä tavalla tämän energiasektorin trendin suunnan muutos olisi helposti havaittavissa, jossa sektorille uskaltaisi sijoittaa suurempiakin summia? Viittaan lauseeseesi "trendit ovat helposti havaittavissa". 

    1. Pankit ja rahoitus on ollut aliarvostetuin sektori vuodesta 2009

      Olen hyödyntänyt listaa omissa sijoituksissani. Olen pitänyt sektorisijoittamiseni painopistettä pankeissa ja rahoituksessa jo pidemmän aikaa. Tämä siitä syystä, että pankit ja rahoitus on kaiken aikaa ollut listan kärjessä.

      Olen ostanut myös jonkin verran "utilities" sektoria kun se oli aiemmin aika lähellä kärkeä. Nyt sen kurssitaso on noussut muita sektoreita nopeammin ja se on pudonnut vertailussa ja olen nyt siirtänyt hieman varoja muuanne. Ostin toissa viikolla kokeeksi hieman energiasektoria, jotta sitä tulisi seurattua ja voin sitten mennä mukaan isommalla summalla, jos se lähtee nousuun.  

      Sinulla on väärää tietoa siitä että energiasektori olisi ollut listan kärjessä. Se ei ole vielä ollut kärjessä. Pankit ja rahoitus on ollut kärjessä aina siitä asti kun tämä sektori vuoden 2008 kriisin jälkeen meni pois suosiosta. Pankit ja rahoitussektori on kirinyt arvostuksessa jonkin verran takaisin tuota vuosina 2008 ja 2009 syntynyttä takamatkaa. 

      1. Pelkkien tunnuslukujen avulla ei pääse erinomaiseen tulokseen

        Piksun P/E, P/B ja P/S luvut eivät ole riittäviä hyville päätöksille. Osakkeitakaan ei voi ostaa pelkkien tunnuslkukujen perusteella. Jotkin sektorit voivat olla tunnuslukujen valossa, hyvästä syystä, aliarvostettuja. Kyllä hyvien päätösten tueksi tarvitaan muutakin ymmärrystä. 

      2. Energiasektori oli viime vuonna hetken kärjessä

        Saamani tiedon mukaan energiasektori oli kärjessä viime vuonna kun öljyosakkeet dippas öljyn hinnan alennusten takia. Yritysten tunnusluvut olivat edelleen hyviä kun öljyn hinnanlaskun tulosta alentava vaikutus ei ollut vielä ehtinyt öljy-yhtiöiden kvartaaliraportteihin.

Comments are closed.

Related Posts