Tulevaisuus on täällä!
Markkinataloutta arvostellaan monesta, mutta yhdessä se on tehokas eli ylisuuria voittoja ei saada kuin hetkittäin. Kun autot tulivat maailmaan noin 100 vuotta sitten autovalmistajia oli monia ja autoistumisessa näkee suuria trendejä näkee helposti. Alkuvaiheessa, ennen sotaa, USA hallinoi lähes täydellisesti automarkkinoita (vuonna 1965 83% markkinoista). Sodan jälkeen alkoi muiden maiden, lähinna japanilaisten ja saksalaisten nousu. Nyt autoteollisuudessa on ollut selkeä kehitysmaiden nousun aika ja vanhat 'titaanit' ovat joutumassa vaikeuksiin. Autoteollisuus on aina ollut huono sijoitus sijoittajalle, aivan kuten lentoyhtiöt. Ne molemmat ovat varmasti muuttaneet maailmaa ja jopa koko teollista maailmaa. Autoja valmistavat yritykset ovat keskimäärin olleet huonoja. Niitä on aina pidetty teollisuuspoliittisesti liian tärkeänä ja nämä alat eivät ole olleet normaalissa kilpailussa jolloin ne ovat joutuneet kohtaamaan täysimääräisenä niin poliittisen riskin kuin hitaan kehityksen riskin.
Nämä itseajavat autot tulevat kohtaamaan saman ilmiön. Kaikki haluavat näitä tehtaita, koska ne ovat tosi 'cooleja'. Niihin hukataan paljon veronmaksajien rahaa. Parhaan edun saamme, siitä että teemme yhteiskuntamme rakenteet sellaisiksi, että voimme saavuttaa näistä maailmaa muuttavista laitteista, maksimaalisen hyödyn. Toinen mihin kannattaa lähteä on jokin yksittäinen teknologia mihin erikoistumme. Globaali tuettu teollisuus pitää huolen siitä, että pääteknologioiden katteet eivät ole hääppöisiä. Tai katteet ovat hyviä vain suurimmalle toimijalle. Huono kannattavuus tulee aiheuttamaan myös tehdaspaikkakunnille suurta surua ja murhetta kun isoja tehtaita lopetetaan ja suljetaan. Pienenä joustavana teknologiatoimittajana on parempi toimia. Muutamia linkkejä näistä autoista.
Kuskittomat autot ovat tuhansien miljardien business.
Nissan sanoi, että heillä on kuskiton auto 2020.
Mersu suunnittelee olevansa ensimmäinen.
Midän kaupungit, aivan kuten Euroopassa kaikki, on suunniteltu hevosille. Ilmastonmuutos mahdollistaa, pakottaa, uudelleen suunnittelemaan kaupunkirakenteemme. Suurimmat kaupungit ovat rannikoilla. Nämä uudet kaupungit on Suomessa suunniteltava itseliikkuville kulkuvälineille, jotta saamme hyötyä tästä mielettömän upeasta teknologisesta mahdollisuudesta. Älkää päättäjät sössikö vaan olkaa avarakatseisia!
Tämä on tietenkin pitkälle myös sotilaallista teknologiaa. Ei tarvitse viedä kaupunkiin sotilaita kun on kulkuvälineitä jotka näkevät kaikkialle. Tehokasta mutta pelottavaa. Ei kuitenkaan antauduta pelon valtaan vaan nähdään sen mahdollisuudet. Niitä joku käyttää meistä huolimatta. Yhdysvalloissa sotilasteknologia on aina ollut myös teollisuuspolitiikkaa. Sen avulla saadaan kohdennettua resursseja ja luodaan mahdollisuuksia. Sotilaallisia robotteja, jotka käyttävät samaa tekniikkaa, ja luovat paljon mahdollisuuksia on täällä.
Toistan vielä, herätkää, ja hypätkää siihen mikä on tulevaisuudessa tärkeää kilpailukykymme kannalta. Se on tekniikka ja sen hyödyntäminen isolla TEELLÄ. Tehtaat tulevat olemaan huonoja sijoituksia, mutta tehtaiden vaatima teknologia tulee olemaan huipputärkeää. Yhteiskuntarakenteemme on muututtava nykyaikaan hevoskärryjen aikakaudelta.
Kommentit