Tuloskauden antia: Moni yritys on tulostuotolla arvioituna edullinen
Suomen pörssissä on monta yli 5% tulostuottoa pörssiarvolleen takovaa yritystä (vuoden 2021 E/P tuotto % oheisessa kuvassa). Nyt on ostajalla taas mistä valita. Monet tämän pienen otoksen yrityksistä kuuluvat pörssin suurimpiin ja vakaimpiin.
Paniikki on hyvistä tuloksista ja edullisista pörssiarvoista huolimatta vallannut sijoitusmarkkinat. Sijoittajat myyvät ja kurssit laskevat. Oheisessa taulukossa on viimeisen kuukauden likimääräinen kurssikehitys ja monet luvut ovat punaisella.
Ekonomistit syyttävät paniikista keskuspankkien koronnostopolitiikkaa. Jos tavalliselta sijoittajalta kysytään niin syyllinen on yksiselitteisen selvästi Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne. Missä totuus? Tavallisia sijoittajia taitaa kuitenkin olla enemmän kuin ekonomisteja ja luultavasti syynä on enemmän Venäjä kuin keskuspankit. Se mistä kansa puhuu määrää suuntaa joskus enemmän kuin se mitä ekonomistit järkeilevät.
Listan kärjessä loistavat raaka-aineiden hintabuumista hyötyneet matalamman jalostusarvon yhtiöt kuten SSAB ja Outokumpu jotka tuottavat yli 20% tulostuottoa pörssiarvolleen. Kaikki tämä hyvä ei tule suoraan sijoittajan iloksi. Näillä syklisillä yrityksillä on takanaan tappioita joita nyt pitää sulatella. Velkaista tasetta pitää parantaa ennen kuin osakkeenomistajalle jää jaettavaa.
Viiden ja kymmenen prosentin välillä olevaa e/p tuolostuottoa saa sen sijaan monesta vakaasta, vähemmän syklisestä yhtiöstä. Sijoittajalla on mistä valita.
Mielenkiintoinen taulukko!
”Ekonomistit syyttävät paniikista keskuspankkien koronnostopolitiikkaa. Jos tavalliselta sijoittajalta kysytään niin syyllinen on yksiselitteisen selvästi Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne.”
Kun kirjoitin linkin tekstin https://piksu.net/ennakointia-vuodesta-2022-and-beyond/ itsenäisyyspäivän aikoihin, jatkoin toimintaani sillä linjalla, että ei netto-ostoja. Kirjoitan toki siinä enemmän Ukraina – Venäjä – Suomi -kolmiosta, mutta sanotaan, että inflaatio on satavarma asia ja kyllä se jo yksinkin on ihan riittävän paha. Jonkun pankin joku kommentoija – niitähän on kymmeniä – sanoi, ettei korkoja kauheasti nosteta. Jos niitä nostetaan nollasta, matemaatikko sanoisi nousun olevan ääretöntä. No, sanotaan nyt käytännön tasolla, että marginaalin kanssa asuntolainan korko esim. kaksinkertaistuu. Se on KAUHEAN PALJON, aivan samanlainen nousu, kun -90-luvun alussa mentiin ”pää pystyssä Eurooppaan” (Kullberg).
Miltä tilanne näyttää nyt pari viikkoa myöhemmin. EKP kokoontuu vasta ensi viikon torstaina, joten onko pörssin alakuloisuutta vielä edessä? Inflaatiosta olen samaa mieltä, että se tulee hyvin vahvasti nousemaan, koska öljyn hinta nousee ja sillä on vaikutusta moneen. Nyt toivoisin Piksun konkareilta miten arviot tulevaisuudesta, jotka vaikuttavat minusta kovinkin sumeilta staglaatio-uhkineen yms. Tämmöistä ajanjaksoa ei oikein löydy minun lukemista talouskirjoista, joten hieno olisi saada kommentteja tai analyysia mitä saatta olla edessä. Vai onko aina hyvä heti vain lisätä osakkeita kun korot sitten eihkä nousekaan…
Terve pitkästä aikaa!
”Kun väistää sutta, tulee karhu vastaan.”
En kovin paljon usko korkojen nousuun niin kauan kun Ukrainan tilanne on ns. päällä. Mutta ei tietysti Ukrainakaan nosta kursseja. Jos siihen tulee ratkaisu, huomio kääntyy inflaatioon ja korkoja nostetaan.