Varakkaat pienyritykset jakavat sijoitusomaisuuden ja operatiivisen toiminnan eri yrityksiin

Talous

Pienten, pääomaa taseeseen kartuttaneiden yrityksien on jossakin vaiheessa tarpeen tehdä yritysjärjestely, jossa sijoituspääoma ja varallisuus siirretään holding yhtiöön ja operatiivista toimintaa tekevä yhtiö jatkaa kasvuaan kevyemmällä taseella varustettuna.

Holdingyhtiö järjestelylle on liiketoiminnallisia syitä:

    • Operatiiviseen yhtiöön on helpompi saada ulkopuolisia omistajia ja omistajaosaamista, kun yritys on järkevän kokoinen ja sillä on fokusoitunut operatiivinen liiketoiminta. Osakkeet ovat järkevän hintaisia kun taseessa ei ole sijoituspääomaa.
    • Henkilöstön sitouttaminen yhtiöön on helpompaa kun henkilöstöllä on aidosti vaikutusmahdollisuuksia sen operatiivisen yrityksen tulokseen, jonka osakkeita he mahdollisesti omistavat.
  • Aidosti operatiiviseen yritykseen on helpompi värvätä juuri tämän alan tunteva johtoryhmä ja toisaalta myös holding yhtiön varallisuutta hoitamaan keskittyy asiansa osaava tiimi.
  • Operatiivisessa liiketoiminnassa on riskejä, joiden koon arviointi on vaikea. Konsernirakenteella varmistetaan että operatiivisen liiketoiminnan mahdolliset riskit eivät vaaranna jo koottua pääomaa. Myös sijoittamisessa on riskinsä. Järjestelyllä varmistetaan ettei operatiivisen toiminnan ja työpaikkojen jatkuminen ole riippuvaisia sijioitustoiminnan menestyksestä.
  • Operatiivisen yhtiön on helpompi tehdä saman liiketoiminta-alueen muiden yhtiöiden kanssa erilaisia liiketoimintajärjestelyjä kun operatiivinen toiminta on jo valmiiksi erotettu sijoitusvarallisuudesta.

Konsernirakenteen muodostaminen tehdään Suomessa niisanottuna osakevaihtona, jossa omistajat saavat omistamiensa osakkeiden tilalle perustetun holding yhtiön osakkeita. Järjestely on verotehokas. Holding yhtiö joutuu maksamaan varainsiirtoveron sen varallisuudeksi siirrettävistä operatiivisen yhtiön osakkeista, mutta muita veroseuraamuksia ei pitäisi syntyä. Järjestely on siis tehokas.

Holding yhtiön perustamisesta on voinut joskus syntyä myös veroetua

Holding yhtiön perustamisesta on voinut syntyä tai sillä on voitu synnyttää veroetua, jonka verottaja on joskus tulkinnut jossain mielessä ansiottomaksi. Verodun syntyminen on useimmiten tapahtunut sen takia että omistaja on ollut ”rakastunut” yritykseensä ja uskonut operatiivisen liiketoiminnan arvokkaaksi ja tuottoisaksi ja että liiketoiminnan tulevaisuudennäkemykset ovat hyviä. Niinpä holding yhtiön taseeseen on tullut paljon varallisuutta (omistetun operatiivisen yrityksen yliarvostettuja osakkeita). Omistaja on voinut pienten järjestelyjen jälkeen nostaa tuon varallisuuden alemmin verotettuina osinkoina itselleen.

Verottaja on viime aikoina ollut huolestunut näistä sen mielestä vääristä arvostuksista.  Ohjaus- ja valvontajohtaja Sanna Savolainen kertoo, että osakkeensa keinotekoisesti liian korkeaksi arvostavien yhtiöiden määrä on ollut hienoisessa kasvussa.
− Verovuonna 2023 tarkempaan valvontaan nousi noin 230 osakevaihdon tehnyttä yhtiötä. Niistä 15 prosentissa eli joka kuudennessa Verohallinnon käsitys hankitun yhtiön käyvästä arvosta poikkesi yhtiön itse käyttämästä arvostuksesta. Vuonna 2022 vastaava määrä oli 12 prosenttia, Savolainen kertoo.

Holding yhtiötä harkitsevan kannattaakin hakea ennakkopäätös verottajalta. Näin säästyy paljon aikaa ja vaivaa ja harmia.

 

 

 

Lisää tietoa:

 

 

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.