Viro alkaa myöntää digitaalisia kansalaisuuksia EU:n ulkopuolisille

Virosta tulee loppuvuonna 2014 ensimmäinen maa maailmassa, joka tarjoaa sähköistä kansalaisuutta niille, jotka haluavat käyttää pankkipalveluita, perustaa yrityksiä ja toimia maassa taloudellisesti, mutta jotka eivät välttämättä halua asua Viron maaperällä. Sähköinen kansalaisuus maksaa 50€ ja on suunnattu ennen kaikkea niille EU ulkopuolisille tahoille, jotka haluavat siirtää rahansa turvalliseen EU maahan, ja jotka haluavat toimia EU:ssa taloudellisesti samaan tapaan kuin muutkin EU kansalaiset.

Sähköisen kansalaisuuden sallivan lain puolesta äänesti 80 kansanedustajaa Viron Riigikogu:n 101 edustajasta. Sähköisellä kansalaisuudella on vankka kannatus. 

Sähköisen kansalaisuuden mukana tulee Viron valtion vahvistama digitaalinen ID tunnus ja kortti, jotka mahdollistavat dokumenttien digitaalisen allekirjoittamisen, liiketoiminnan ja kaiken muunkin Virossa tapahtuvan taloudellisen toiminnan ilman, että on pakko olla fyysisesti läsnä Virossa.

Käytännössä tämä avaa EU:n ulkorajat uudentyyppiselle lähentymiselle. Kehittyvissä maissa elävät pystyvät nyt etätyöskentelemään ja toimimaan EU alueella ilman, että syntyy pakkoa fyysiseen maahanmuuttoon. Sähköinen kansalaisuus madaltaa kynnystä fyysiseen EU kansalaisuuteen ja tukee prosessia, jossa kansalaisuudesta tulee vähitellen "jäsenyys" tyyppinen vähemmän dramaattinen asia. 

Sähköiset kansalaiset eivät ainakaan alkuvaiheessa voi äänestää Viron sähköisissä parlamentti- tai kunnallisvaaleissa eikä heillä ole kaikkia muitakaan paikallisten kansalaisten oikeuksia. Sähköistä kansalaiskorttia ei myöskään voi käyttää passin korvikkeena tai virallisena matka-asiakirjana, vaikka siinä onkin tarvittavat biometriset tunnistustiedot. Kansainväliset sopimukset eivät salli sähköisen henkilöllisyystodistuksen käyttämistä tämän tyyppisiin tarkoituksiin.

Digitaalisen kansalaisuuden saamiseksi riittää vierailu Virossa ja digitaalisen kansalaisuuden anominen. Mukana pitää olla henkilöllisyyden takaavat riittävät asiakirjat. 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan