Visionäärinkin luomat menestystuotteet voivat olla sattumia

Jeff Bezos perusti vuonna 1994 Amazon.com-verkkokaupan. Sama mies kertoi maailman suurimmaksi verkkokaupaksi kasvaneen yhtiön liikevaihdon vuonna 2012 olleen 61 miljardia dollaria. Tekipä Amazon voittoa tai tappiota (pieni tappio 2012), yhtiö ei suostu maksamaan osinkoa, sillä pääjohtaja Bezos investoi edelleen pitkäjänteiseen kasvuun.  Richard L. Brandtin kirjoittama One Click –kirja kertoo syyn paitsi tähän, myös moneen muuhun mieltä askarruttaneeseen asiaan Amazonista ja Jeff Bezosista.

One Click -kirja

Jeff Bezos on vähintään Steve Jobsin veroinen visionääri tietotekniikan kehitystrendien haistamisessa ja niiden luomisessa. Bezos vaikuttaa myös lähes yhtä ristiriitaiselta persoonallisuudelta kuin Jobs, vaikka Bezosin elämä ei yhtä värikästä olekaan ollut.

Bezosin lahjakkuus huomattiin jo varhain, ja hän pääsi erityislahjakkaiden lasten kouluun. Siitä hänen tiensä on kulkenut melko tavanomaisesti yliopiston kautta töihin. Hän työskenteli tietoliikenneprotokollien parissa 1980-luvun lopulla. Vuonna 1994 Bezos vastasi investointipankki D. Shawn tietotekniikasta, kun yhtiön omistaja pyysi Bezosia analysoimaan mikä tämä uusi juttu internet oikein oli.

Bezos tajusi nopeasti, että tässä on hänen tilaisuutensa tehdä sitä mitä hän oli aina halunnut: perustaa oma yritys. Hän analysoi liiketoimintamahdollisuuksia ja malleja, kunnes päätyi verkkokauppaan. Kirjat hän valitsi niiden helpon käsiteltävyyden vuoksi ja siksi, että uskoi pystyvänsä toimittamaan erikseen tilattavat tuotteet nopeammin kuin perinteiset kirjakaupat.

Heti aluksi Bezos kaiversi Amazonin perusmuurikiveen kaksi pyhää asiaa: kaikki tehdään asiakkaan ehdoilla, ja liiketoimintaa kasvatetaan pitkäjänteisesti – ei osakekurssia palvoen. Nämä asiat hän toi painokkaasti esiin myös vuoden 2012 tuloksen yhteydessä julkaistussa kirjeessä osakkeenomistajille.

Tärkeä syy, miksi halusin lukea Amazonin tarinan, oli saada vastaus kysymykseen: miten Amazon voi olla mukana niin monessa erilaisessa bisneksessä? Mikä yhtiön kaiken kattava visio on? One Click –kirjan perusteella vastaus on: yhteen suuntaan osoittavaa visiota ei ole, on vain joukko houkuttelevia liiketoimintamahdollisuuksia, joihin Jeff Bezos on päättänyt tarttua.

Jeff Bezos, press photo

Otetaan muutama esimerkki kirjan tarinoista. Vuonna 1995 kaupankäynnin aloittanut Amazon.com oli heti menestys, mutta ei vielä jättimenestys. Kilpailijoiden oli helppo tehdä vastaavia verkkokauppoja, kunne vuonna 1997 eräs Amazonin ohjelmoija keksi patentoitavan ominaisuuden. Jeff Bezos oli kokouksessa manannut tuotteiden tilaamisen vaativan liikaa klikkauksia. Hän pyysi suunnittelijoita ja ohjelmoijia tekemään asialle jotain.

Eräs ohjelmoija päätyi ratkaisuun, jossa tuotteen tilaamiseen vaadittiin asiakkaalta (jos hänen luottokorttitietonsa olivat ennestään tallessa) vain yksi klikkaus. Syntyi 1-click ominaisuus, jonka Amazon onnistui patentoimaan. Tätä pidetään ratkaisevana asiana, joka antoi Amazonille mahdollisuuden olla hiukan parempi kuin kilpailijat. Muiden verkkokauppojen tilaukset oli siis tehtävä vähintään kahdella klikkauksella.

E-kirjojen markkinat Amazon loi Bezosin aloittaman pitkän kehitysprojektin seurauksena. Kindle-laitetta kehitettiin yli kolme vuotta Palmilta ja Applelta palkattujen osaajien salaisessa projektissa. Hyvin järjestelmällisesti Bezos hankki e-kirjat kustantajilta, rakensi jakelujärjestelmän, ja markkinoi Kindlen edullisilla kirjojen hinnoilla vuonna 2007. Se onnistui, ja nyt Amazonin myymät e-kirjat ovat usein kalliimpia kuin kilpailijoilla.

Pilvipalvelut on kenties erikoisin Amazonin tarjoamista tuotteista. Muu maailma on seurannut perässä, kun Amazon kehitti jo vuonna 2002 pilvipalveluiden esi-isän. Eräs ohjelmoija kokeili kirjoittamallaan ohjelmalla, miten puhelimen näytöllä voisi selata Amazonin tuotetarjontaa. Hänen esimiehensä haistoivat mahdollisuuden ja käskivät ohjelmoijan kehittää siitä sellaisen version, jonka he voisivat antaa Amazonin kumppaneille. Nämä olivat toisia verkkokauppoja, blogeja tai muita sivustoja, jotka mainostivat Amazonin tuotteita ja saivat pienen siivun ostoista. Amazon Web Services –palvelu oli syntynyt. Tiimi sai lisää resursseja ja kehitti myöhemmin Elastic Compute Cloud –palvelun tietokone- ja verkkoresurssien joustavaan hallintaan ja käyttöön.

Jeff Bezosilla on myös henkilökohtainen visio, johon hän ei ainakaan vielä ole sotkenut Amazonia. Hän rakentaa kaupallista avaruusalusta, joka veisi ihmisiä paitsi käymään, myös asumaan avaruuteen.

Niin kauan kun Jeff Bezos Amazonia johtaa, yhtiön tarina tulee jatkumaan samankaltaisena erikoisena menestystarinana. Epäonnistumisia korvaavat niitäkin suuremmat onnistumiset. Aivan kuten Steve Jobsia, Jeff Bezosia ei kuitenkaan voi korvata samalla muuttamatta yrityksen olemusta.

Luin kirjan englanninkielisen version One Click: Jeff Bezos and the Rise of Amazon.com. Sillä oli hintaa 6.99 euroa.  Kirjaa saa myös suomenkielisenä (Klik) hintaan 47.30 euroa. E-kirjamarkkinoiden syntytarina ja Amazonin osuus siinä on kuvattu laajemmin kirjassa Hyvästi media.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä