Vuokraturva: Asunnonvuokrauksen sesonki ajoittuu kesään
Vuoden vilkkain aika asuntojen vuokramarkkinoilla ajoittuu kesään. Kolmen kesäkuukauden aikana tehdään yhtä paljon vuokrasopimuksia kuin koko muun vuoden aikana yhteensä.
Kesällä lukukauden päätyttyä muuttamaan aktivoituvat sekä opiskelijat että lapsiperheet. Opiskelijat käynnistävät asunnonhaun yleensä sitä mukaa kuin opiskelupaikat varmistuvat. Lapsiperheet taas pyrkivät ajoittamaan asunnonvaihdon kesään, koska eivät halua vaihtaa lastensa koulua kesken lukuvuoden. Kummatkin ryhmät törmäävät siihen haasteeseen, että sopivaa vuokra-asuntoa ei kesäsesongin aikana tuosta vaan napatakaan, koska vuokra-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille.
Erityisen kovasti vuokra-asuntopula koettelee uusia opiskelijoita, jotka hakevat nimenomaan pieniä vuokra-asuntoja. Niistä on kaikkein kovin pula. Asunnonsaanti on sitä vaikeampaa, mitä myöhemmin oman oppilaitoksen oppilasvalinta ratkeaa. Myös vuokrapyynnöt tahtovat nousta kesäsesongin kiihtyessä huippuunsa. Suurin osa opiskelupaikoista ratkeaa heinäkuussa, ja siksi pienen vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu silloin selvästi.
Jos ylioppilaskirjoitukset tai pääsykokeet tuntuvat menneen niin hyvin, että opiskelupaikan saaminen tuntuu varmalta, vuokra-asunto kannattaa hankkia jo kesäkuussa ennen opiskelijavalintojen ratkeamista ja siitä seuraavaa asunnonhakijoiden ryntäystä. Ja vaikka omaan opiskelupaikkaan ei ihan niin lujasti luottaisi, kannattaa ainakin tutustua asuinalueisiin ja käydä asuntonäytöillä jo valmiiksi etukäteen. Silloin asuntomarkkinoiden todellisuus ei pääse iskemään kuin märkä rätti vasten kasvoja silloin, kun asunnon jo tarvitsisi. Aikainen lintu löytää madon vuokra-asuntomarkkinoilla.
Taktikointineuvojen lisäksi itse vuokra-asuntopulan korjaamiseenkin olisi tosin konkreettisia keinoja tarjolla, jos niihin vain halutaan tarttua.
Vuokra-asuntomarkkinoiden sesonkiaika on alkanut. Vielä puoli vuosikymmentä sitten juhannuksen jälkeinen aika ja heinäkuu olivat hiljainen suvantokausi vuokramarkkinoilla. Viime vuosien vuokra-asuntopula on kuitenkin johtanut siihen, että vuokra-asunto pyritään nyt löytämään ja varmistamaan jo kesän alussa, jopa silloin kun solmittavan vuokrasopimuksen alkamisajankohta on vasta kesän lopussa. Erityisesti tämä halu korostuu lapsiperheiden kohdalla.
Opiskelijoista vaikeimmassa asemassa ovat ne, joiden opiskelupaikka varmistuu vasta heinäkuun lopulla. Vuokra-asuntotarjontaan tutustuminen kannattaa aloittaa jo ennen opiskelupaikan varmistumista. Vuokra-asuntotarjontaan voi tutustua ja näyttöjä kiertää jo etukäteen, jolloin käsitys tarjonnasta ja hintatasosta on jo valmiiksi olemassa. Tehty pohjatyö mahdollistaa nopeat ja järkevät päätökset sitten, kun tieto opiskelupaikasta tulee, ja vähentää osaltaan asunnonhakuun liittyvää stressiä ja hätäilyä. Opiskelupaikkojen eriaikainen varmistuminen asettaa väistämättä opiskelijat eriarvoiseen asemaan vuokramarkkinoilla. Moni tulevaa opiskelupaikkaansa varmana pitävä ratkaisee ongelman vuokraamalla asunnon valmiiksi, vaikka virallista vahvistusta opiskelupaikalle ei vielä olekaan.
Viime tipassa asuntoja hakevia joudutaan todennäköisesti majoittamaan tänäkin vuonna aluksi jopa patjoille liikuntasaleihin kuten aiempinakin vuosina.
Mistä sitten apu tilanteeseen?
Ensinnäkin pahimman pulan kohteena olevia pieniä vuokra-asuntoja pitäisi saada rakentaa lisää. Nyt pienten asuntojen rakentamista rajoitetaan tietoisesti. Tämä entisestään pahentaa tilannetta ja nostaa pienten asuntojen vuokria.
Toiseksi pitäisi pyrkiä tilanteeseen, jossa niin suuri osa uusista opiskelijoista ei aloittaisi asunnonhakua yhtä aikaa kesällä. Vuokraturva ehdotti kaksi vuotta sitten, että nykyistä useampi oppilaitos mahdollistaisi opintojen aloittamisen syksyn lisäksi myös kevätlukukauden alusta. Niissä oppilaitoksissa, joissa opiskelut voi aloittaa tammikuussa, uudet opiskelijat ovat asunnonhaun kannalta huomattavasti syksyllä aloittavia paremmassa asemassa, koska vuodenvaihteessa vuokra-asunnoista on tarjontaa jopa kysyntää enemmän. Vuodenvaihde kun on vuoden rauhallisinta aikaa vuokramarkkinoilla.
Lisäksi opintojen aloitusajankohtiin liittyvät tarpeet ovat oleellisesti muuttuneet menneistä vuosikymmenistä. Kesällä varusmiespalvelukseen astuvista suurin osa kotiutuu nykyään jo vuodenvaihteessa. Ylioppilaskirjoituksiin osallistui viime syksynä 37 000 valkolakin tavoittelijaa ja arvosanojensa korottajaa. Kevään pääsykokeissa epäonnistuneidenkaan ei uudistuksen toteutuessa tarvitsisi enää odottaa koko vuotta uutta mahdollisuutta, vaan he voisivat yrittää uudelleen jo puolen vuoden kuluttua. Opiskelujen aloitusmahdollisuus myös tammikuussa palvelisi siis yllättävän monia.
Opetusministeri Henna Virkkunen vei eteenpäin selvitykseen Vuokraturvan ehdotuksen opiskelujen aloituksen porrastamisesta syksyn ja kevään kesken, ja ehdotusta kannattivat julkisesti myös asuntoministeri Jan Vapaavuori ja silloinen pääministeri Matti Vanhanen. Jokakesäisen vuokra-asuntokaaoksen välttämiseksi Vuokraturva toivoo, että tämän uudistuksen toteuttaminen mahtuisi uuteen hallitusohjelmaan.
Kommentit