Yritystuet vahingoittavat yhteiskuntaa muutamalla miljardilla vuodessa

Yritystuet ovat merkittävä suomalainen ilmiö. Ne ovat rahaa joka otetaan veroina pois niiltä yrityksiltä jotka ovat pystyneet tuottamaan rahanarvoista iloa ja annetaan niille, jotka ovat aktiivisina anomassa tukea. Yleensä tuen saajat ovat kehnompia lisäarvon tuottamisessa.  Yritystuilla on kaksinkertainen vaikutus. Ne heikentävät niiden toimintaedellytyksiä, jotka oikeasti osaavat tehdä jotain arvokasta ja lisäksi ne kannustavat tukien varassa elämiseen.

Kukaan ei tiedä yritystukien määrää. Toimivaa tilastointia ei ole olemassa. Tilastokeskus jättää laskematta merkittävimmän komponentin, verotuet. Lisäksi Tilastokeskus jättää hiljaa mainitsematta valtaosan yritystuista. Esimerkiksi YLE:lle maksettu puolen miljardin yritystuki on jo yksinään samaa suuruusluokkaa kuin Tilaskokeskuksen virallisesti tilastoimat tuet yhteensä.

On virheellinen käsitys että yritystuet auttaisivat työllistämisessä. Tilastoitua tukea saavat erityisesti keskimäärin huonommin työllistävät suuret yritykset. Tukea saaneiden yritysten osuus kaikista kokoluokkansa yrityksistä oli Tilastokeskuksen mukaan suurin suurten yritysten joukossa, joista yli 60 prosenttia sai yritystukea.

Pahakaan yritystukitilanne ei pysty nujertamaan yhteiskuntaa. Media alalla YLE saa puoli miljardia yritystukea ja taas muut media-alan yritykset maksavat veroa lisäarvosta jonka ne kansalaisille tuottavat. Silti meillä yhä on muutakin mediaa kuin valtiollinen YLE ja lehdistötuen varassa elävät puoluelehdet. Tilanne media-alalla on kuin torilla jossa yksi kauppiaista (YLE) saa verottaa muita ja jakelee omenia ilmaiseksi. Silti omenia edelleen myydään myös rahalla ja yhteiskunta toimii huolimatta pahasta yritystukitilanteestamme. Samanlainen esimerkki olisi helposti löydettävissä sosiaali ja terveystoimen alueelta.

On tapauksia joissa yritystukien sanotaan olevan paikallaan. Esimerkiksi ETLA suosittaa yritysten T&K yritystukia. Virkamiehet ymmärtävät ETLA:n mukaan yrityksiä itseään paremmin sen että tutkimustyöhön kannattaa panostaa.  Jos yritysten T&K toimintaan suunnataan virkamiesten toimesta rahallisen kannuste ja ulkopuolista virkamiesohjausta niin yrtystoiminta voi ETLA:n mukaan paremmin.

Hallituksessa on valtiollisen median YLE:n mukaan keskusteltu uudesta 300 M€ yritystukipaketista joillekin energiasektorin yrityksille. Tuki olisi suunnattu joillekin sellaisille yrityksille jotka tuottavat energiaa vähän hiiltä käyttävällä tavalla. Vahinko kansantaloudelle lienee yritystuen kaksinkertaisen vaikuttavauuden (ne ovat rangaistus hyville ja lisäksi tuki huonosta toiminnasta) takia suurin piirtein 600M€. Onneksi vaakakupin toisella puolella vaikuttaa se, että maailma pelastuu ilmastomuutokselta. 

Kuvan lähde: Tilastokeskus

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan