Keskuspankkien ohjauksessa on klappia ja ne koukkaavat tuon tuostakin penkan kautta
Keskuspankit epäonnistuvat inflaation taltuttamisessa noin kahdeksan kertaa kymmenestä. Päädytään joko tarpeettomaan lamaan tai inflaatio ryöstäytyy lapasesta. Tässä yksinkertainen syy:
Me kaikki sijoittajat katsomme maailmaa peruutuspeilistä. Näemme parhaimmillaan sen mitä on tapahtunut viimeisen kolmen kuukauden aikana. Sijoittajalle tämä peruutuspeilin varassa ajaminen aiheuttaa kommelluksia. Yrityksen edellisen kolmen kuukauden kvartaaliraportista saattaa löytyä yllätyksiä. Joudumme tekemään nopeita ohjausliikkeitä. Jos ajamme muuten varovasti, niin ajomme on horjahtelevaa ja penkka vähän pölisee ja saamme liikennetolpasta kolhuja, mutta löydämme yleensä takaisin omalle kaistalle.
Keskuspankit katsovat samasta peruutuspeilistä kuin mekin ja näkevät samoja asioita. Heillä on meihin sijoittajiin nähden eräs lisävaikeus. Me sijoittajat voimme tehdä välittömästi vaikuttavia korjaavia ohjausliikkeitä. Myymme tai ostamme osakkeita tai korkorahastoja heti seuraavana päivänä. Keskuspnakeilla on vaikeampaa. Heillä on pahasti klappia ohjauksessa. Keskuspankki voi nostaa ohjauskorkoa jokseenkin välittömästi mutta kas kummaa, ohjausliike ei välity etupyöriin ennen kuin vuoden viiveellä. Niin kauan kesää ennen kuin koronnoston vaikutus alkaa näkyä taloudessa. Sama koskee keskuspankkien arvopaperiostoja. Niissäkin on vähintään vuoden viive ennen kuin arvopaperiostoissa tehty muutos alkaa näkyä velallisten (yleensä valtioiden) budjeteissa ja politiikassa. Tämä tarkoittaa sitä, että keskuspankit ajavat autoaan peruutuspeilin varassa ja ohjausliikkeet välittyvät etupyöriin vasta noin 60 metrin viiveen jälkeen. Ei ihme että auto vaappuu parahimmillaankin kaistallaan kuin humalaisen ajamana ja jos tulee mutkia tiehen niin keskupankin auto vähintäänkin kaataa tien varren liikennemerkit ja muut pensaat mennessään.
Keskuspankin toiminta onnistuu jos mutkia on vähän ja ne ovat loivia. Kaikki menee hyvin niin kauan kuin valtionhallintojen ja yritysten toiminta on ennustettavaa (peräpeiliin katsomaalla voi arvata mihin tie verkkaisesti kääntyy). Mutta yleensä ohjaaminen epäonnistuu, jos tulee pandemiaa, valtioiden hätäelvytystä, sodan aiheuttamaa oljyn hinnan rajua nousua tai muuta yllättävää. Riippuu aivan siitä, miten suuria yllättävät muutokset ovat. Yllättävää tien käännettä ei voi peräpeilistä ennustaa. Varmuudella menee pieleen, jos tiessä on nopea ennakoimaton käänne.
Kuvan lähde: wikimedia
Näin on. Ja sen takia sijoittajan olisi kyettävä ennakoimaan talouden ja inflaation suuntia keskuspankeista piittaamatta. Niiden on toimittava tarjolla olevan datan mukaisesti, vaikka tietävät sen ongelmat. Sijoittaja voi vapaasti tulkita tilannetta toisin – kuten nyt sitä omassa jutussani jo ennakoimaa tilannetta, että inflaatio ja rahapolitiikka eivät etene siten kuin keskuspankit nyt julmistelevat.