Manjana

Talous Yhteiskunta

Asuin lapsena Espanjassa ja ilmeisesti opin jonkin verran maan kieltä. Myöhemmin olen kaiken unohtanut tuota otsikkoa lukuun ottamatta. Mikään ei koskaan ollut tässä ja nyt vaan huomenna.

Protestanttinen maailma ei tätä ”suloista joutilaisuutta” ole oikein digannut, vaan on enemmänkin arvostanut täsmällisyyttä. Pankissa ei ole pankin mukaan ”joitain satasia”, verenpaine ei ole lääkärissä ”noin sata” eikä piin arvo ole siltatyömaalla ”noin kolme”.

Kun Suomi teollistui, saatoimme esim. 1920-luvulla valita noususuhdanteessa strategian, jossa toimitimme sovitun täsmällisesti emmekä myyneet kapasiteettia enempää (kuten esim. puolalaiset tekivät). Laskusuhdanteessa 1930-luvulla ostaja muisti, mistä tavaran oli jämptisti saanut ja mistä ei.

Olen pikkaisen kyllästynyt TVO:n ilmaisuun ”laitetoimittajasta”. Roomalaisten mukaan ostaja varokoon (caveat emptor). Ei siis olisi kannattanut ostaa voimalaitosta, jollaista missään ei vielä ollut toiminnassa ja jonka suunnitelmatkin olivat kuulemma luonnosmaisia.

Eilen TVO ilmoitti laitoksensa käynnistyvän klo 19, sitten klo 23 ja joskus puolenyön jälkeen taisi käynnistyäkin, siis manjana. TVO:lla toki oli täysi vapaus valita alun perin ajankohtansa, johan tässä ollaan yli vuosikymmen myöhässä muutenkin alalla, johon sisältyy säätelyä, epäluuloja ja poliittisia intohimoja.

Villakoiran ydin on linkissä. Siis suurimman osan tammikuuta Iisakin kirkko seisoo. Tammikuu on yleensä kylmimpiä kuukausia Suomessa. Toki TVO ja sen omistavat energiantuottajat hyötyvät sähkön niukkuudesta, mutta kuten sanottu, alaan sisältyy säätelyä, epäluuloja ja poliittisia intohimoja. Eli kun Olkiluodon pömpeli on jo valmiiksi yli vuosikymmenen myöhässä, testaus on pakko tehdä vuoden kylmimpänä aikana. Tämä selvä ja visusti talletettu henkilökohtaiselle kovalevylleni.

Kuvassa TVO:n uusin hankinta, ikiliikkuja joka tosin ei ihan vielä toimi.

energia

2 thoughts on “Manjana

  1. Paljon helpaa vesivoimaa omistavien sähköntuottajien kannalta on hyvä että sähköstä on niukkuutta. Silloin sähkön hinta nousee erittäin jyrkästi ja kaikki toimittajat saavat saman erittäin kovan hinnan.

    Sähkön hinnan noususta hyötyvät eniten sellaiset yhtiöt kuten Fortum, Vattenfall… joilla on omaa edullista tuotantoa.

    On epäilty että alan suuret tuottajat pitävät tarkoituksellisesti pientä niukkuutta sähkömarkkinoilla. Helpompi tehdä voittoa kun myyntihinnat nousee pilviin.

  2. “Manjana”

    Jotenkin hirvittää ajatus, että jonkin byrokraatin ajatukset menevät kansan edun edelle.
    Laaditaan niin monivaiheinen ja järjetön testaussuunnitelma, että ylikuormitetaan syöttövesipumppuja tahallaan niin että tärkein asia energian tuotanto keskellä talvea unohdetaan tai suorastaan tallataan jalkoihin!

    Tällaista koeajoa ei hullukaan suunnittelisi arvokkaita koneita vain rikkoakseen tahallaan. Täysin järjetöntä toimintaa maan kalleimman omaisuuden tuhoamista voi pitää laittomana toimintana.

    Kiitos maan energia byrokraateille taas kerran arvokkaasta tuhotyöstänne!!

Comments are closed.

Related Posts