Nokian suomalaisuusko turvattava?
Mediassa kauhistellaan mahdolisuudella että Nokia joutuisi vallatuksi. Nykyarvostustasolla tämä on hyvin mahdollista.
Mikä tässä skenariossa oikastaan pelottaa? Onhan Nokia jo kauan ollut pääasiassa ulkomaisten sijoittajien omistama. Onko kyseessä muuta kuin imagoa – Suomen sampo varastetaan ulkomaille?
Nokia ei ole pitkään aikaan ollut Suomi Oy, joka huolehtii suuresta osasta Suomen teollisuustuotannosta. Alihankkijat ovat kaikonneet ulkomaille jo ajat sitten ja Salossakin on jäljellä enää rippeet suuruudenajan valmistuksesta. Aihetta huoleen olisi lähinnä tuotekehityksen osalta jossa Nokia edelleen näyttelee hyvinkin merkittävää roolia.
Suomalainen insinööri on kyvykäs ja edullinen (Homo Economicus tietää tämän hyvin, onhan hän itse sellainen…) Tämä on paras tae suunnittelun suomalaisuusasteen säilymiselle, oli yhtiö nimi mikä tahansa. Jos parempaa suunnittelua saa edullisemmin jostakin muualta on vain ajan kysymys koska se siirtyy pois.
Voisin myös väittää että osa Nokian tämänhetkistä heikkoutta on suomalaisen insinöörimäisen ajattelun syytä. Ilman visionäärisempää "munaa" tuotteissa ja palveluissa nousukäyrää ei ole näköpiirissä. Silloin tulevaisuuden menestyksen ehto on suomalaisuuden väheneminen yrityksessä.
Applen ostamana suuri osa suunnittelua siirtyisi epäilemättä jenkkeihin. Applen logiikkahan on että heillä on vain yksi asiakas – Steve Jobs – jonka mielihaluja on tyydytettävä. Se ei onnistu suomesta käsin. Muutenkin epäilen Applen ostohaluja. Nokia edustaa juuri sitä mitä Apple ei halua olla – edullinen massatuote. Apple taas haluaa pitää yllä illuusiota tuotteiden eksklusiviteetistä. Illuusio siksi että ennen pitkää Iphonen omistaja ei erotu massasta jos kaikilla on jo Iphone. Silloin tarvitaan viimeisin android-kapula tms.
Kiinalainen ostaja saattaisi sensijaan olla kiinnostunut juuri suomalaisten insinöörien osaamisesta. Silloin palataan jälleen suomalaisen insinöörin tehokkuuteen. Myös brändi on arvokas, joten se säilynee tässä tapauksessa.
Miksi Nokia osana kiinalaista yhtiötä olisi huonompi kuin amerikkalaisten eläkesäätiöiden omistama itsenäinen Nokia? Suomalaisten on aika tottua post-nokia aikaan. Nyt on aika ajatella uusia asioita eikä elää vanhojen menestystarinoiden imussa. Mutta mehän elämme mielellämme suurkorporaatioidemme varjossa, jossa on tuttua ja turvallista, eikä tarvitse itse ottaa riskejä.
Suomikuvaan – mitä ne muut meistä ajattelevat – Nokialla on melko rajattu vaikutus. Muistelen nähneeni tutkimuksen jossa suurin osa jenkeistä luulivat että Nokia on japanilainen yritys…
Ruotsi on jo toipunut Ericsson-hybriksestään, nyt on aika myös suomalaisten nöyrtyä.
Olisi Nokiaa olemassa ilman ulkomaista pääomaa?
Nokia on Suomen 1990-luvun laman jälkeinen ihme. Mutta kuinka paljon Nokiasta on suomalaista? Nokian persuteknologia tulee ulkomailta. Valmistus tapahtuu entistä suuremmassa määrin ulkomailla. Ulkomaalaiset omistavat Nokiasta 90 %. Yrityksen ylimmässä johdossa vain kaksi ulomaalaista kymmenestä. Nokian tie vanhakantaisena oman tiensä kulkijana etenee kohti umpikujaa. Nokian tulevaisuus on entistä avoimemmassa kansainvälisessä yhteistyössä. Tämä nyt näköpiirissä oleva medianäytelmä keskittyy puhelimiin. Nokian oma ekosysteemi ei pysty kehittämää satoja tuhansia applikaatioita, joita sen OVI-kauppa kipeästi kaipaa. Nokian kansainvälistyminen 2.0 alkaa älypuhelinten myötä. Se joutuu myös opiskelemaan Connecting to People. NÖYRYYTTÄ Nokia kaipaa. Se joutuu nöyrtymään operaattoreiden edessä. Kuluttajat nousevat entistä tärkeämpään roolin. Nokian arvoa osakkeenomistajat eivät pelasta – vaikka tulisivat vinkuintiasta. Laitteiden käytettävyys ratkaisee: jos käyttäjät eivät niitä hyväksy, silloin Nokia on hukassa. Strategisen muutoksen läpiviemiseen tarvitaan 3 – 5 vuotta. Vuoden kuluttua tiedämme, onko Nokia valinnut MeeGo oikean tien? Mutta koko remontti kestää yhtä kauan kuin metsäteollisuudellamme. Katsokaa Karvista, ei se ole yhtä hymyä vieläkään.