Onko nyt aika siirtyä osakkeista raaka-aineisiin?

Yleisen allokaatiomallin mukaan laskusuhdanteen pohjalla pitää sijoittaa osakkeisiin, suhdannehuipun tienoilla raaka-aineisiin ja laskusuhdanteen aikana velkakirjoihin.. Tässä on järkeä koska suhdannekuopassa osakkeet ovat halpoja huonojen tulosten takia. Korkeasuhdanteen aikana raaka-ainekysyntä kasvaa ja ajaa hintoja ylös samlaa kun yritysten tulosten nousu inflaation ja kustannusten noustessa sakkaa. Laskusuhdanteen aikaan korot laskevat , mikä on otollinen aika ostaa velkakirjoja.

Hyvä näin, mutta alkaako nyt olla aika nosta raaka-aineiden allokaatiota? Jos kyllä, miten sen parhaiten tekisi?

Sopivan välittäjän kautta voisi ostaa eri raaka-aineiden futuureja, ehkä mieluummin pitempiä. Tämä vaatii oman oppimisensa.

Toinen mahdollisuus on sijoittaa raaka-aineisiin sijoittaviin ETF-tuotteisiin. Näitä löytyy moneen lähtöön – yksittäiseen raaka-aineseen kuten kultaan tai hopeaan sijoittavia tai laajempiin raaka-aine indeksieihin sijoittavia. Yksi kiinnostava on Powershares DBC joka seuraa DB commodity indeksiä , jossa on 14 eri raakaainetta öljystä sokeriin.

Kolmas vaihtoehto on sijoittaa raaka-aineyhtiöiden osakkeisiin (tai vastaaviin ETF-tuotteisiin). Hajauttaminen lienee tässäkin valttia. Uraanin kysynnässä odotetaan esimerkiksi nousua reaktorirakennusbuumin takia (Kiina etunenässä). Tähän voi tarttua yksittäisten yritysten kautta, kuten Torontossa noteeraturn Uranium one:n avulla. Pienemmällä rahalla hajautusta uraaniyhtiöihin saisi URA -ETF:n kautta.

Vaihtoehtoja on toki paljon. Omassakin salkussani on ollut Singaporessa noteerattu Olam International joka sekä viljelee, pakkaa ja välittää 20 erilaista maataloustuotetta. Muiden muassa yhtiö harjoitta parjattua palmuöljynviljelyä jossa kysynnän kasvun ennustetaan kasvavan tarjontaa nopeammin. Palmuöljy-yritykset ovatkin nyt valtaamassa alueita Afrikasta. Olam international voisi olla hyväkin valinta, varsinkin nyt kun hinta on hieman laskenut fuusio-suunnitelmien lauettua ja Singaporen pörssin yleisen  laskun takia. P/e 18 on  melko korkea, joskaan ei liian korka arvostus pitkään yli 20% vuosivauhtia kasvaneelle yritykselle. Jos haluaa puhtaammin palmuöljyyn voisi vaihtoehto olla niinikään Singaporelainen Wilmar.

Kulta- hopea- ym yhtiöitä on paljon. Yksi esimerkki voisi olla uutisissa esiintynyt hurjan tulosparannuksen esittänyt Lontoossa noteerattu Fresnillo Plc, joka harjoitta kaivostoimintaa Meksikossa. 100% tulosparannus ei ole ihan jokapäiväistä….

Lisää ehdotuksia otetaan kiinnostuksella vastaan!

3 thoughts on “Onko nyt aika siirtyä osakkeista raaka-aineisiin?

  1. En tiedä suhdannekierrosta,

    En tiedä suhdannekierrosta, mutta raaka-aineilla saa suojattua omaa salkkuaan inflaatiolta. Lisäksi niissä voi pitää rahaa, jos ei luota USD:een tai EUR:iin (vaihtoehtoisesti voi sijoittaa "luotettaviin" valuuttoihin) ja ei halua pitää kaikkea osakkeissa. 

    Ehdotuksia:

    FCG (maakaasuyritykset)

    XLU (sähkon tuottajat)

    DBO (öljy)

    1. Raaka-ainekaupasta

      Parin vuoden kokeilun jälkeen lakkasin yrittämästä Lontoon ETC-tuotteilla. Syy oli liian iso vola. Varastojen muutokset ja spekulantit heiluttavat hintoja rajusti, joten hommaa ei saanut millään hanskaan!

      Olenkin siirtynyt niukkuushyödykkeiden tuottajiin. Tällaisia ovat eräät kaivosyhtiöt riippuen siitä, mitä kaivavat. Myös jalostusketju kelpaa, jos tavaran hinta on nousussa.  Yritysten takana on kassavirtaa ja osinkoja, mikä kaikilta raaka-aineilta puuttuu. Kyllä yrityksetkin kelpaavat inflaatiolta suojaamiseen siinä kuin tuotteiden hinnatkin. Varo hintoja, mistä tiedät etukäteen ettei juuri ole huippu saavutettu ja jatkossa tulee turskaa??

  2. Sikoja teuraaksi

    Monet raaka-aine ETN-rahastot, trustit yms. ovat tällä hetkellä aivan liian helppoja vaihtoehtoja ja kaupankäynti näyttää tällä hetkellä äärimmäisen spekulatiiviselta. Itse etsisin joitakin vaihtoja vaihtoehtoja inflaation suojaksi, jos noudattaa "buy and hold" periaatettawink

    Raaka-aineisiin liittyvät tuoteet eivät ole todellakaan yksinkertaisia kuten tällä hetkellä luullaan ja osalla niistä käydään kauppaa valtavalla preemiolla (esim. BAL, USO) ja roll yield vaikuttaa paljon pitkäaikavälin performanssiin. Nyt taas USOta ei ole tajolla shortattvaksi, jota pidän varsin ikänä enteenä vrt. EGPT. Siellä ostetaan nyt paljon sellaista, jota ei ymmärretä – sen jälkeen siat sitten viedäänkin teuraaksi.

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia