Suomi on tilastojen valossa merkittävä kulttuurivaltio
Kulttuurin ja taiteen arvostus on merkki vahvasta identiteetistä ja läntisen Euroopan keskiajan jälkeinen nousu Ottomaanien Turkin ja Kiinan ohi merkittäväksi maailmanluokan tekijäksi rakentui paljolti kulttuurin arvostamiselle – renessanssille.
Eurooppa on edelleen kulttuurin suurvalta ja meidän, suomalaisten, asema tässä kokonaisuudessa on vahva. Meillä on tällä hetkellä erittäin vahva identiteetti, uskomme herkkiin arvoihin ja taiteemme on meille tärkeää. Tämä näkyy tilastoista. Meillä on ammatiltaan kirjailijoita ja esittäviä taiteilijoita enemmän kuin juuri missään muualla – lähes 1,5% väestöstä kuten oheisesta Eurostatin kokoamasta tilastosta voimme havaita.
Kirjailijoiden ja esittävien taiteilijoiden osuus työvoimasta (Lähde: eurostat)
Taiteen osuus talouselämämme kokonaisuudesta on suuri. Noin 2,3 % suomalaisista työllistyy kulttuurin alueella. Meidän edellämme ja tasollamme on vain pieniä Pohjois-Euroopan maita kuten Islanti, Norja, Ruotsi, Latvia ja Tanska.
Kulttuuri on naisten hienokseltaan dominoimaa aluetta ja Suomessa naisten osuus on erityisen korkea – lähes 60%. Samalle tasolle yltävät muut Itäisen Itämeren maat, Viro, Latvia ja Liettua, joissa naisten asema työelämässä on muutenkin samalla tasolla Suomen kanssa. Naisten asema yhteiskunnassa korreloikin yleisesti ottaen vahvan identiteetin ja kulttuurin arvostamisen kanssa.
Noin 42% taiteen tekijöistämme työskentelee yli 250 henkeä työllistävissä yrityksissä. Pieniä 1-9 henkeä työllistäviä yrityksiä on paljon, mutta merkittävä osa kulttuurin suorasta taloudellisesta ja vientiarvosta tehdään suuremmissa yrityksissä.
Eräs kulttuurin arvostamisen taustatekijä saattaa olla se, että opiskelemme koulussa paljon vieraita kieliä ja opimme sitä kautta arvostamaan ja ymmärtämään kulttuurivaikutteita ja diversiteettiä. Opimme keskimäärin 2,7 kieltä. Edellämme on vain Luxemburg, jossa opitaan kolmea kieltä.
Lisää tietoa löytyy Eurostatin kulttuuria käsittelevästä raportista: Culture.PDF
Paljon samoja maita kuin kilpailukykyvertailuissa
The Global Competitiveness Index 2011-2012 rankings
Country/Economy Rank
Switzerland 1
Singapore 2
Sweden 3
Finland 4
United States 5
Germany 6
Netherlands 7
Denmark 8
Japan 9
United Kingdom 10
Hong Kong SAR 11
Canada 12
Taiwan, China 13
Qatar 14
Belgium 15
Norway 16
http://www.weforum.org/issues/global-competitiveness