Venäjän talous on vahva ja se antaa Venäjälle liikkumatilaa ja mahdollisuuksia, myös aggressiivisuuteen
Venäjän ja Ukrainan välinen kiista on pudottanut Venäjän pörssiä noin 30%. Kriisin edelleen kärjistyminen pudottaisi Venäjän pörssiä yhä syvemmälle ja myös Venäjän kaasusta (40% kaasusta tulee Venäjältä) riippuvan Euroopan osakemarkkinat kärsisivät ainakin muutaman prosentin kertoo Nordean Hertta Alava oheisella videolla.
Venäjän riskipreemio on pysyvästi noussut. Putin pysyy uusimpien perustuslakimuutosten mukaan halutessaan vallassa vuoteen 2036 saakka eikä voi olettaa että riskipreemio paljonkaan laskisi niin kauan kuin Putin hallitsee Venäjää.
Venäjällä on tehty vastuullista talouspolitiikkaa. Velkaa on vähennetty ja omavaraisuutta on lisätty monillakin talouden alueilla. Venäjä on tällä hetkellä taloudellisesti vahva ja taloudellinen vahvuus heijastuu vähitellen muillekin yhteiskunnan osa-alueille. Taloudellinen vahvuus luo ikävä kyllä perustaa myös sotilaalliselle agressiivisuudelle.
Venäjän talous on toisaalta myös kovin yksipuolinen. Viennissä öljy, kaasu ja – kuinka ollakaan – sotatarvikkeet korostuvat. Pörssin volatiliteettia sopii jatkossakin odottaa olevan enemmän kuin länsimaissa. Ja sotilaallisella pullistelulla on jo pitkään pyritty kääntämään kansan katse sivummalle sisäisistä ongelmista.