Hyvät osingonmaksajat ovat perinteikkäitä, inflaatiolle ja koronnousuille immuuneja yrityksiä
Osingonmaksut lähestyvät. Viime vuoden parhaiden osingonmaksajien (kuvassa) joukosta löydät itsellesi parhaita osingonmaksajia myös tälle vuodelle.
Osinkotuotto pystyy kilpailemaan korkosijoitusten kanssa vaikka korot nousisivat tuntuvastikin. Osingonmaksajat ovat yleensä perinteikkäitä yrityksiä, joiden pörsiarvoihin ei ole ladattu turhia tulevaisuuden odotuksia. Ne tuottavat tässsä ja nyt kilpailukykyistä osinkotuottoa ja niiden operatiivinen toiminta on voitollista ja hyvätuottoista.
Oheiseen listaan on koottu parhaita osngonmaksajia Suomen pörssin keskisuurista ja suurista yrityksistä. Osinkotuottoa on arvioitu viime vuoden osinkojen perusteella. Nämä kaikki kuuluvat hyviin osingonmaksajiin. Huonoimmankin osinkotuotto on 3,5% tuntumassa. Tämä antaa hyvän suojan mahdollisen inflaation aikaansaamia koronnostoja vastaan. Vaihtoehtoinen sijoitus riskittömiin 10v valtionlainoihin antaa tällä hetkellä USA.ssa parhaimmillaan alle 2% tuottoa ja euroopassa ollaan nollan tuntumassa. Korkomarkkinat eivät tarjoa kilpailukykyistä vaihtoehtoa näille Suomen parhaille osinkokoneille.
Sammon osinko% tulee olemaan suurempi kuin listalla mainittu, normaaliosingon lisäksi tulee ylimääräinen osinko, arvioni mukaan yhteensä 4 euroa eli 9,2% nykykurssilla. Ja yhtiö on ilmoittanut jakavansa ylimääräisiä osinkoja myös jatkossa.
En kyllä ihan purematta niele kirjoituksen otsikkoa. Riippuu pitkälti inflaation suuruudesta. Kun puhutaan normaalia korkeammasta esim yli 4%.n vuotuisesta inflaatiosta niin hinnoitteluvoimalla on suurin merkitys. Korkeat osingot eivät aikaansaa kummoisia tuottoja sijoittajille tällöin. Esimerkiksi 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa osinkojen reaalituotot olivat yli 10 vuotta miinuksella. Myös korkotasolla on väliä. Toimialat joilla on pakko tehdä jatkuvia investointeja kiinteään omaisuuteen alkavat myös kärsiä nopeasti sen noustessa.
Kun vertailee suomalaisia sijoittajia vaikkapa muiden maiden vastaaviin, niin meillä ovat isot osinkotuotot räikeästi yliarvostettuja. Vain yli 4 %:n osingot ovat sitä, mitä ”tavalliset” osakesäästäjät pitävät riittävänä tai asiallisena tuottona?
Vaikka nyt korkojen noustessa arvo-osakkeisiin sijoittaminen on tullut uudestaan muotiin, pitäisi muistaa että iso osinko ei ole mikään tae hyvästä yrityksestä osakkeen takana!
Jos yrityksen vuotuisesta tuotosta jaetaan ulos yli 50 %, niin se tapahtuu lähinnä sijoittajien mielistelyn takia? Ehkä kannattaakin kiinnittää huomiota ennemmin yritysten oman pääoman tuottoon niin, ettei siitä jaeta liikaa osinkoa!
Tutkimusten mukaan 80 % suomalaisista osakesäästäjistä valitsee osakkeet pelkästään osinkotuoton perusteella? Eipä ole hääppöistä porukkaa nämäkään sijoittajat??
Olen samaa mieltä kanssasi ettei iso osinko ole tae hyvästä yrityksestä. Tilanne voi pikemminkin olla päinvastainen. En tiedä sijoittajien mielistelystä, mutta joillakin yrityksillä ei löydy järkevää käyttöä rahoille, joten silloin voi olla sijoittajien etu, että kassasta maksetaan heille isompaa osinkoa. Kyse on usein siitä, että onko osinkoina maksettaville rahoille järkevää käyttöä vai ei. Yrityksen hyvyydestä tai huonoudesta korkea osinkoprosentti ei automaattisesti kerro eikä sitä tee korkea oman pääoman tuottokaan. Esimerkiksi monilla konkurssikypsillä pankeilla 2008-2009 finanssikriisiin mentäessä se oli katossa.
Täytyy sanoa, että en ole nähnyt kyseisiä tutkimuksia, mutta vain osinkotuoton perusteella tehtyä ostopäätöstä en itse pitäisi järkevänä varsinkaan itselleni. Kaikkiin sijoittajiin ei päde samat säännöt osinkojen suhteen, joten jokaisen on syytä on tehtävä itselleen sopivat päätökset.
Osingoilla on kyllä suuri merkitys pitkällä tähtäimellä. Minua kiinnostavat erityisesti sellaiset firmat jotka pystyvät kasvattamaan osinkoaan parhaiten. Jos otan 10 parasta suomalaista firmaa omasta seurannastani tällä kriteerillä niin lista näyttää aika erilaiselta kuin nuo joilta tänä vuonna odotetaan suurimpia osinkoja
Parhaat osingonkasvattajat 5 v
Admicom Oyj
Harvia Plc
Talenom Oyj
Marimekko Corporation
Kamux Corporation
Valmet Corporation
Sievi Capital plc
Etteplan Oyj
Alma Media Corporation
Digia Plc
Olen tästä samaa mieltä Sergion kanssa, mutta otsikossa puhutaan osingonmaksajista ja tekstissä kerrotaan yksittäisestä tämän vuoden osinkoprosentista. Osingonkasvatushan riippuu jopa tuolla viiden vuoden aikavälillä paljon siitä miten hyvin ylimääräiselle rahalle on löytynyt tuottavia kohteita. Usein osinkoprosentti kertoo niiden puutteesta varsinkin, kun se on korkea pidemmän aikaa. Samalla yritys on usein tilanteessa, jossa se ei pysty kasvattamaan myyntiään ilman yritysostoja, jotka tulevat usein kalliiksi. Korkea osinkoprosentti on huonoimmassa tapauksessa merkki siitä, että yritys on tuhon tiellä. Osinkojen rooli yritysten ja sijoittajien suhteen riippuu niin monesta asiasta, että toivottavasti keskustelua saadaan jatkettua tästä aiheesta.
Asia on tosiaan aika moniulotteinen. On sellaisia firmoja kuten Elisa ja Orion, jotka ovat jo pitkään maksaneet lähes koko tuloksensa osinkona ulos, nykyään näiden osinko% on luokkaa 4-5%. Nämäkin ovat olleet pitkällä tähtäimellä hyviä sijoituksia. Ja uskon olevan jatkossakin. Olen omistanut kumpaakin jo pitkään.
Sitten on amerikkalaisia REIT-firmoja jotka maksavat 6-10% osinkoa vuodesta toiseen, esimerkiksi ACRE. Monet joka kuukausi kuten MAIN. Mielelläni pidän salkussa myös tällaisia. Omistan ACREa, MAINin myin tilapäisesti pois lähdevero-ongelmien takia.
Ihannefirma olisi sellainen jolla olisi kohtalaisen hyvä osinkoprosentti nyt ja joka olisi myös kasvattanut sitä pitkään. Ja joka olisi vähävelkainen, kannattava ja jolla olisi hyvät tulevaisuuden näkymät. Suomessa tätä tavoitetta lähellä ovat esimerkiksi Titanium, Tokmanni ja Sampo, Ruotsissa Volvo ja USAssa Abbvie. Omistan näitä kaikkia.