Puhutaanko sijoittamisesta vai ottaisitko kuitenkin mieluumin hieman lisää viiniä?
Istuin illallisella värikkäässä seurueessa, jonka puheenaihe pääsi lipsahtamaan kannaltani kiusalliselle tontille, eli sijoittamiseen. Ei siksi, ettenkö pitäisi aiheesta vaan ehkäpä siksi, että olen niittänyt hieman kyseenalaista mainetta kaverina, jolla on vaihtoehtoisia ajatuksia ja näkemyksiä rahan kasvattelusta ja hallinnoinnista valtavirran varainhoitoon ja sijoitusneuvontaan nähden. Tästä syystä useimmiten pyrin olemaan luovan kuuntelijan roolissa oman mielenrauhani säilyttääkseni. Tälläkin kertaa onnistuin siinä melkein tyydyttävällä tavalla.
Pöytäseurueen keskustelu kiertyi onneksi osakesijoittamisen rintamalle eikä tyypilliseen tapaan asuntojen pariin. Kiitin hiljaa mielessäni. Mielipiteitä vaihdeltiin rivakasti siitä, tuleeko sijoittajan ymmärtää siitä mihin sijoittaa. Mielipiteen puolustajia löytyi molemmin puolin pöytää ja jopa siinä määrin kiivaasti, että teräaseen tarjoaminen olisi johtanut uskoakseni päivystyksessä vierailuun. Ennakoiden siirtelinkin terävät esineet hieman kauemmas. En voinut välttyä ajatukselta, että nämä kaksi herraa kiistelivät aivan älyttömän asian ympärillä. Toinen oli sitä mieltä, ettei se ole tärkeää ymmärtää mihin sijoittaa. Kun toinen oli kovaan ääneen sitä mieltä, että kyllä se yhtiön ansaintalogiikka täytyy ymmärtää.
Täytyy sanoa, että olen molempien kanssa osin samaa mieltä, mutta hieman ristiin. Omia sijoittamisen ohjenuoriani on aina ollut, että en sijoita mihinkään mitä en ymmärrä. Tämä ei tosin osakkeissa tarkoita sitä, että minun tulisi ymmärtää miten firma toimii tai miten sen tuote toimii. Jos sijoittaisin vain näihin firmoihin, pitäisi etsiä pelkkiä lyijykynätehtaita salkkuuni. Itse tarkoitan tällä ymmärryksellä sitä, että minun tulee ymmärtää mihin minun tuotto-odotukseni perustuu, mitä odotan tapahtuvan, mikä minun riskini on ja milloin luovun sijoituksestani. Minun tulee ymmärtää miksi minä olen sijoittamassa siihen mihin olen sijoittamassa. Minun ei tarvitse ymmärtää miten se bioteknologia toimii, mutta minun täytyy ymmärtää se miten minun sijoitukseni toimii. Hieman niin kuin sähkö. Ei minun tarvitse tarkkaan ymmärtää miten sähkö toimii, jotta voin käyttää sitä. Tulee vain ymmärtää ettei yritä kuivata hiuksia kylvyssä istuessaan.
Olen monesti luonnehtinut teknisen sijoittamisen ja fundan välistä luonnetta auton navigaattoriin ja liikenteen seurantaan. Fundamentit ovat kuin navigaattori. Taitavasti niitä kurkisteltaessa voidaan arvailla mihin tulevaisuus voisi meidät viedä. Aivan kuten navigaattori osaa piirtää karttaan reitin lähtöpisteestämme siihen vieraaseen kaupunkiin. Kuitenkin päästäksemme perille, meidän on seurattava mitä liikenteessä tapahtuu. On selvää, että pelkkä navigaattoriin tuijottaminen johtaa hankaluuksiin.
Omassa toiminnassani fundamentit toimivat navigaattorin tavoin antaen ideoita suuresta suunnasta. Tekninen analyysi kertoo minulle milloin on aika pysähtyä ja milloin lähteä liikkeelle, sekä sen kuinka hyvin menemme siihen suuntaan, mitä tavoittelemme. Se on sitä tuulilasista ulos tuijottelua ja liikenteen mukana ajamista.
En ole koskaan voinut ymmärtää sitä kuilua mikä näiden kahden koulukunnan välillä on. Minulle molemmat ovat tärkeitä työkaluja yhdessä käytettynä. Suuret ideat voivat tulla fundamenteista, mutta kiinnostun niistä vasta kun maailma alkaa kunnioittaa niitä. Tulevaisuuden odotukset kannattavuudestakin ovat valistuneita arvauksia eli mielipiteitä. Hinnan käytös on faktaa. Tätä en tietenkään lähtenyt oivalluttamaan notkealle pöytäseurueelle, joka vaikutti hyvinkin osaavalta sijoittajakaartilta vahvoine mielipiteineen. Kukaan tosin ei elätä itseään sijoittamalla rahojaan. Mielipiteitteni sijaan tarjoilin väelle lisää viiniä.
Matias Savolainen
Tekninen analyysi toimii mukiinmenevästi
Olen itse havainnut ihan saman. Olen laskenut hitonmoisen määrän erilaista teknistä tietoa. Autokorrelaatiofunktioita, ristikorrelaatiofunktioita etc.. ja matemaatikkona voin kaikkien näiden harjoitusten jälkeen sanoa, että on olemassa trendejä ja pörssissä on teknisiä anomalioita, joita voi hyödyntää. Mutta tulos ei ole silti erinomaisen hyvä. Indeksin pystyy kovalla työllä päihittämään, mutta merkittäviin voittoihin pääseminen vaatisi enemmän kuin mitä teknisin kotikonstein on saatavissa aikaan. Tueksi tarvittaisiin fundamentteja, kansantalouden sentimenttien seuraamista ja joskus täytyisi pystyä arvioimaan yrityksen johdon pätevyyttä.
Voi mennä pahasti vikaan jos tulee yllättävää: tsunami, tsernobyl, hurrikaani, Libyan sota tai jotain muuta käsittämätöntä. Eräs ammattilainen kertoi, että hän on mitoittanut velkavipunsa niin, että hän selviää ellei tule aivan sellaista katastrofia kuin vuonna 1929. Ja seuraavana syksynä se katastrofi tuli.
Mutta tilkka punaviiniä maistuu ja toimii aina mukiinmenevästi.