Sain tänään ruskean kirjekuoren Juha Vahelta
Sain tänään aitoa rahanarvoista postia Turusta. Paketista löysin kahden älykännykän kokoisen kirjan OMALLA RAHALLA Sijoittamisen haasteet 2010-luvulla.
Tietokirjailija Juha Vahella on useitten vuosikymmenien kokemus niin suomalaisyrityksistä kuin sijoittamisestakin.
KTT Jarkko Peltomäki työskentelee rahoituksen apulaisprofessorina Tukholman yliopistossa. Peltomäen tutkimuksia on julkaistu useissa kansainvälisissä lehdissä.
Yhdessä suorasanaiset Vahe ja Peltomäki muodostavat uniikin kombinaation kokemusta ja tietotaitoa sijoittamisesta, eri sijoitustuotteista, eri sijoitusmuodoista sekä taloudesta.
Kirja ilmestyy keskellä peräti ristiriitaista tilannetta. Suomen pitäisi keplotella itsensä teollisesta aikakaudesta globaalien palvelujen tuottajaksi. Ikääntyminen heittää varjonsa tuottavuushaaveiden ylle. Poliitikot jauhavat kestävyysvajeesta, Kreikan panssaridemokratisoinnista ja pörssissä voi menettää armeijanaikaiset säästönsä, jos niitä ei ole luovutettu aikoja sitten kulutushurman alttarille.
Toivon, että kirja auttaa minua hajauttamaan ja hallitsemaan sjoituksiani aikaisempaa tuottavammin. En ole mikään pörssihai ja sijoitukseni ovat menneet kankkulan kaivoon. Yrittäminen on toinen oiva tapa päästä eroon ylimääräisistä rahavaroista. Innovaatioihin uskominen on palvellut minua monella tavalla: tulen lukemaan kirjan huolella.
Kiitokset Juhalle ja Jarkolle.
Mistä kirjaa saa?
Helge onnellinen kun lie tekijäkappaleen saanut, mutta mistä voi omalla rahalla 'Omalla rahalla'n ostaa?
Uuden sijoituskirjan ”Omalla rahalla”
kotisivut ovat tuossa Sieltä selviävät nykyiset hankintaväylät. Lisää kanavia tulee ennen lokakuun puoliväliä, mutta hinta pysyy samana (25 euroa).
Kirja luettu
Aika mielenkiintoinen.
Minulle oli yllätys millaisia riskejä liittyy vivulliseen kontra-ETF:ään. Eli jos kurssit sahaavat, menevät nämä reilusti miinukselle. Olin aikeissa suojata salkkua XACT Bear-tyyppisillä tuotteilla, mutta ilmeisesti ne käyttäytyvät juuri noin?
Hieman synkkä yleisvaikutelma kirjasta jäi myös. Itse olen optimistisempi buy and hold-sijoitustoiminnan osalta.
Vastakkaiseen suuntaan
menevillä tuotteilla ei ole ideaa kuin liikkeellelaskijalle. Minulle ei kukaan ole vielä kertonut yhtään syytä miksi pitäisi ostaa moisia tuotteita.
Jos haluat suojata salkkusi niin myy lyhyeksi futuuria. Esimerkiksi Ruotsin suurimpia yrityksiä seuraavan futuurin nominaaliarvo on 86000 SEK eli noin 9000 euroa. Vakuuksia vaaditaan noin 10% nominaaliarvosta. Nämä käyttäytyvät niin kuin suojatessa luuleekin niiden käyttäytyvän.
Synkkyyden määrä
Sergio: "Hieman synkkä yleisvaikutelma kirjasta jäi myös."
Oikeastaan aikatavallakin . Kirjan alkusanoissa todetaan: "kirja on keskustelua ja kommentointia jo olemassa olevan sijoituskirjallisuuden kanssa" Tähän sopisi lisätä sanat …sijoituskirjallisuuden ja median kanssa.
Saan joka arkipäivä muutaman meilin, jossa lähinnä kehotetaan ostamaan (no, itse olen ne tilannutkin…). Kun juuri tänään totesin sinne Piksuun päin, etten ole vielä edes aloittanut kunnolla ostoja (vrt. viime kerta http://piksu.net/artikkelit-324 ), kyllä tämän "osta, osta" hypetyksen rinnalle mahtuu yksi neuvo: jäitä hattuun.
Jarkko tarkastelee asioita paljolti kansantalouden näkökulmasta: jos indeksi laskee, useimmat häviävät. Itse sanon kokemuksesta Sergion listan pitäjälle, etten oikein koskaan ole onnistunut nappiin stock pickingissä. Esim. Nokiaa kyllä ostin ATL:ssa -90-luvun alussa ja myin hienolla voitolla. Sen jälkeen se peijakkaan osake kallistui vielä jonkun sata kertaa…
Sijoittaminen on vaikeampaa kuin yleensä myönnetään. Juuri nyt koen olevani kuopassaan kököttävä myrkkykäärme, joka ilmeettömin silimin katsoo pullean saaliin tulevan vieläkin lähemmäs.
Iskujen ajoituksessa olen kieltämättä onnistunut. Ehkä siitä pitää kertoa kirjassa "Oman rahan poika ratsastaa jälleen."
Synkkyyttä
Kirjasta on syytä huomioida, että se kirjoitettiin pääosin viime keväällä. Paljon kirjassa puhutusta globalisaation kypsymisestä on kaynnissä; inflaatio jyllää ja kasvu on lähellä nollaa. Kirjoitin paljon velkaantumisen ongelmista Piksuun aikoinaan. Ongelma on se, että silloin niitä pahemmin huomioitiin, mutta nyt kun globaalisti monia yrityksiä alkaa saamaan alle tasearvojen liian moni rientää myymään tai suojaamaan, mikä maksaa tuottoja pitkällä aikavälillä.
Itse henk.koht. tein ensimmäiset siirrot varsinaisiin osakesijoituksiin elokuun lopulla ja lisäsin ostoja syyskuussa noin S&P 500 1100 kohdalla. Olen varautunut vielä huomattaviin lisäostoihin. Jos kirjoittaisin kirjan nyt olisin ehkä hieman optimistisempi;)
Erilaisia sijoitustuotteita on paljon saatavilla. Yleensä tuottamattomia niistä tarjotaan sijoittajille ja sitten moniin tuottaviin sijoitustuoteisiin ei edes välttämättä ole suomalaisella sijoittajalla pääsyä. ETF-rahastot yms. ovat oikeastaan eräänlainen sijoitustuotteiden "kupla"…
"Hieman synkkä yleisvaikutelma kirjasta jäi myös. Itse olen optimistisempi buy and hold-sijoitustoiminnan osalta."
Väitän, että tämän kohdalla on kyse markkinasta…
Kirjoittaja
Kirjoittaja siis oli J.Peltomäki