Markkinakatsaus
Markkinoilla ei tapahtunut dramaattisia indeksitasolla, mutta kuten Matias omassa katsauksessaan totesi, yhä harvemmat osakkeet liikkuvat isojen indeksin mukana, sillä etenkin pienet yhtiöt ja syrjäiset pörssit ovat kokeneet korjausliikettä alas. Itsehän arvioin korjausliikkeen olevan käynnissä jo viime viikolla, ja kulunut viikko vain vahvisti näkemystäni. Isot pörssit kitkuttavat toki välihuippujensa tuntumassa, mutta ylemmäs ei ollut asiaa – ja pienemmät ovat tulleet jo alemmas.
Helsingissä kyse on vasta parista prosentista, mutta monet yksittäiset osakkeet ovat sukeltaneet selvästi enemmän – jopa tähän asti reippaimmin nousseet vientiyhtiöt, kuten konepajat. Hypervolatiili Neste, jonka totesin olevan hyvä indikaattori yleismarkkinan liikkeille, on kiskaissut reippaasti alas jo jonkun viikon.
Odotukseni on, että tavan mukaan suuret pörssit seuraavat pieniä pörssejä eli OMX toimii ennakoivana indikaattorina – joka jatkaa myös itse alemmas suurten dropatessa. Näin se on tehnyt aina ennenkin. Korjausliikkeen tavoitetasoksi asetin aiemmin Daxissa 6500 pisteen tason, ja sinne odotan kurssien lähiviikkoina kumartavan.
Euron taalahinnaksi asettamani tavoite 1,36 melkein puhkaistiin, sillä korkein kurssi eurolle oli viikolla 1,35, jonka jälkeen euro sukelsi muutamassa päivässä pari prosenttia. Saapa nähdä, vieläkö euro ottaa yhden syöksyn ylemmäs. Se on mahdollista, mutta voi hyvin olla, että 1,35 jää tässä kohtaa pitäväksi välipiikiksi, ja ainakin kuukausi sahataan alemmas. Pari kuukautta nousua on eurolla jo takana, ja juurikaan kauemmin eivät valuuttatrendit kestä.
Joka tapauksessa saimme todistaa taas kerran, että osakkeiden nousu ja euron nousu kulkevat käsi kädessä. Ja jos pörssit nyt kiskaisevat alemmas, euro seuraa tavan mukaan perässä. Muilla talouden tapahtumilla on euron ja taalan liikkeeseen paljon vähemmän vaikutusta, piti sitä omituisena tai ei – vai ovatko uutiset euroalueelta olleet pari viime kuukautta jonkun mielestä oleellisesti myönteisempiä kuin USA:sta?
Kommentit