Potilaana S&P 500
Osakemarkkinat ovat tarjoilleet sijoittajalle mahanpuruja lähes jatkuvalla syötöllä. Tosin jos onnellisuus on osakemarkkinoiden suunnasta kiinni, silloin meillä taitaa olla ongelma, joka vaatii toisenlaista hoitoa.
Tänään potilaana vastaanotollani on ilmavaivoista kärsivä USA:n osakemarkkinaa kuvastava S&P 500. Tarkempi tutkailu potilaan sisuskaluihin NHNL indeksin kautta paljastaa, että hyvin ei ole asiat menneet viime aikoina. Markkinan sisäinen rapautuminen on ollut voimakasta, vaikka itse indeksi ei olekaan laskenut mitenkään dramaattisesti. S&P on treffaillut maaliskuun notkon pohjia, mutta ei ole jaksanut vielä läpäistä niitä. NHNL indeksit ovat pysyneet epämiellyttävän alaviistossa kertoen karua kieltä indeksin komponenttien suhteellisesta osallistumisesta karkeloihin.
En kuitenkaan olisi julistamassa yksisuuntaista laskua, sillä mikään markkina ei kulje loputtomasti yhteen suuntaan. Tukitason kohdalla epäröinti voi helposti laukaista shorttien pakoa ja antaa S&P indeksille puhtia pomppuun. 20 päivän NHNL indeksi (ylin kuvassa) on virittynyt lyhyen aikavälin ostosignaaliin painuttuaan -25% tason alapuolelle ja mikäli NHNL indeksi palaa tämän tason yläpuolelle, on todennäköisesti tiedossa ainakin lyhytkestoinen ralli ylemmille tasoille. 65 päivän NHNL indeksin (keskimmäinen kuvassa)ollessa selvästi pakkasella, 20 päivän NHNL indeksin antamat signaalit eivät jaksa useinkaan kestää päivää paria pidempään. Kovin suuria en lähtisi mahdolliselta pompulta odottelemaan tässä vaiheessa.
Katsoessani SPY:n kuvaajaa, minusta näyttää siltä, että mikäli päästään 135,7 tason yläpuolelle (eilinen avaus gap), voisi tämä antaa hyvin vauhtia loikkaan aina yläpuolella olevan aukon tasolle saakka. Jos nyt pitäisikin jotain veikata ja minunhan pitää, niin saamme nousuyrityksen, joka tavoittelee yläpuolen aukkoa ja tämän jälkeen kuluvan notkahduksen pohjia tullaan haastamaan. Tähän asti nousuyrityksen ovat olleet pateettisia ja saaneet osakseen myyjien näpäytyksen. Vaipat on siis syytä asetella mukavasti jalkaan jo etukäteen, ettei sitten tapahdu vahinkoja epävakaan potilaan kanssa toimittaessa. Mahdollinen pomppu onkin omassa mielessäni houkutteleva paikka lisätä shortteja sen sijaan, että yrittäisin saalistaa pientä loikkaa ostoinnokkaana tässä vaiheessa.
20 päivän NHNL indeksi ei ole osoittanut vielä sellaista myyntikliimaksia, joka pohjanmuodostuksessa on tyypillistä. Olisi helppoa kuvitella tämän liikkeen testaavan vähintäänkin lokakuun 2011 huipun lukemia (1290 – 1300 pistettä).
Tulikohan tässä syyllistyttyä taas sellaiseen helppoon ehkä nousee, ehkä laskee ajatteluun? No näinkin tietenkin voi olla. Suuri kuvani on kuitenkin sellainen, että odotan liikkeen jatkavan vielä alemmille tasoille. Hyvin lyhyen aikavälin taktinen arvaukseni kuitenkin on pomppuyrityksen puolella.
Selatessani vuodentakaisia ajatuksiani sijoituspäiväkirjastani, huomaan muistuttavani rikkinäistä levysoitinta. On vähän tainnut jäädä levy päälle. Kertookohan se enemmän minusta vain markkinasta? Sitä en tiedä, mutta mielenkiintoiselta tämäkin kevät kieltämättä näyttää.
Matias
Kaikki ja heidän mummonsa odottavat pomppu
Kyllä tässä alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että kaikki sekä heidän isovanhempansakin odottavat pian tulevaa hyvää pomppua, jolloin osakkeita voi myydä ja shortata. Nyt vain taitaa olla niin kuten aina, että se mitä kaikki odottavat eivät juuri silloin tulekaan. Tämä tietenkin ahdistaa osakeoptimismin puraisemia ja tappioiden päällä istuvia. Siinä voi helposti hermo kärvähtää ja sormi hakeutua myyntinappulalle ilman pomppuakin. Huuruinen kristallipalloni sanoo, että lisää ikävyyksiä on edessä, ennen kuin kestävä pohja rakentuu.
Eilen arvelin pompun tulevan, mikäli edellispäivän avausgäpistä päästään yli. Aneeminen yritys ylöspäin ei kantanut vaan myynti-into yltyi. Yläpuolen aukon täytön sijaan saimmekin maistaa alapuolella olevan aukon (GAP) täyttämistä.
Futuurimarkkinat
ainakin Euroopassa ovat auenneet reippaaseen laskuun. Italian korot jatkavat nousuaan ja Saksan laskua eli markkina kertoo jo nyt että laskuun auetaan. Epävarmuutta on paljon Kiinan Juanipohjaisista lainoista lähtien. Mutta onko nämä hinnoiteltu jo markkinoille? Keskuspankkia ei vielä näy lainamarkkinoilla ehkä EKP:ssa on jonkinlainen valtataistelu käynnissä. Yritysten tulokset ovat olleet kohtuullisia ja Euro on laskenut. Eurooppalaiset vahvat yritykset saavat etua muun maailman markkinoilla. Tilanne on taas mielenkiintoinen kuten se on ollut jo 30 vuotta minkä ajan olen seurannut pörssimaailmaa.
Markkinat
Näyttäisi siltä, että tällä hetkellä markkinoilla kiertää margin / collateral call kierros. Ilmeisesti jokin/jotkin melko leveroidut pelurit ovat vaikeuksissa. Korrelaatiot tuntuvat kasvavan ja positioita likvidoidaan melkotavalla saman näköisesti kuin hetkittäin keväällä 2011 ja kesällä 2011. Toivottavasti kyseessä ei ole kovin iso peluri vaan tämä systeeminen epästabiliteetti poistuisi nopeasti. Pelkäämpä vain ettei näin ole.
Olet osuvasti oikeassa, että tilanne pörssimaailmassa on melkotavalla aina mielenkiintoinen.
Matias
Ongelma
on pitkälle poliittinen ongelma. EURUSD on mennyt jo alle 1,27 kun se oli marraskuussa vielä 1,38 (-6,5%). Kahden suuren valuutan välinen muutos on harvoin noin nopea ja dramaattinen. Euroalueelta halutaan purkaa sijoituksia ja siirtää niitä muualle. Samaan aikaan kun EURUSD oli 1,38 oli DAX5950 ja SP500 1261, nyt DAX on 6319 (+6,2%) ja SP500 1330 (5,5%). Ongelma ei ole niinkään yrityksissä vaan politiikoissa ja heidän tekemässä epävarmuudessa. Ehkä ytimessä on Saksa, EKP ja politiikan rappio.
Ennustaminen
Silloin kun Matias ja minä kirjoitettiin noita aamuisia kommentteja (9:41) maailman ja pörssien lasku näytti melko varmalta. Kuitenkin nyt kun kirjoitan tätä niin aamuisista arvoista DAX on kuitenkin noussut eikä laskenut. Pörssi oli varmaan jo laskenut niiden tietojen verran mitä silloin meilläkin oli. Kun ennustaa niin kannattaa testata myös oma ennustuskyky. Se voi olla yllättävän heikko. Yleensä pörssi voi toisaalta laskea ja toisaalta nousta, sitä tarkoittaa juuri ennustamisen vaikeus ja kurssien vaikea ennustettavuus. Ja oman ennustamisen osumisen voi testata peruskoulun tilastomatematiikan tunneilla opituilla tavoilla. Itse olen juuri kertailemassa vanhoja oppikirjoja.
En usko, että margin calleja vielä ainakaan on kovin paljon tullut. Eihän pörssitkään ole laskeneet paljoa varsinkaan jenkeissä. Voi romahdus kuitenkin tulla nopeastikkin.