Asuntojen hinnat kehittyvät kasvukeskuksissa – muualla hiljenee
HYPO:n asuntomarkkina-analyysi Q2/2013 on valmistunut.
Rakentamiseen liittyvä ylisääntely jakaa asuntomarkkinat kahtia, ja asuntojen hinnat eriytyvät voimakkaasti eri puolilla Suomea. Kasvukeskuksissa kynnys omaan asuntoon on noussut kohtuuttoman korkeaksi, koska asuntoja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. Muualla maassa markkinat hiljenevät, mihin osaltaan vaikuttavat sekavassa vaiheessa olevat sote- ja kuntauudistukset.
Hypon asuntomarkkinoiden tilanneanalyysi (Lähde: Hypo)
Asuntovarallisuuden Isojako on käynnissä. Kasvukeskuksissa asuntovelkaannutaan ja taantuvilla paikkakunnilla asuntoköyhdytään. Kahtiajakautumista ja hintojen eriytymistä vauhdittaa finanssialan sääntely, joka kiristää asuntorahoituksen saatavuutta, lyhentää laina-aikoja ja nostaa lainamarginaaleja. Tämä heikentää kuluttajien asunnonostokykyä, mikä näkyy muun muassa asuntolainojen kasvuvauhdin hidastumisena ja asuntojen myyntiaikojen pidentymisenä.
Asuntomarkkinoilla näkymä tulevasta on negatiivinen. Se vältetään vain, jos työllisyyskehitys on positiivinen ja rakentaminen, erityisesti infra- ja asuntorakentaminen saadaan uudelleen käyntiin.
Viime katsauksen (Q1/2013) analyysin pisteet olivat +35 eli +3,5%. Ennakoitu hiipuminen on toteutunut, ja pisteet ovat nyt selvästi miinuksella, lopputulos -90 eli -9,0%. Näkymät ovat negatiiviset.
Ensiasunnon hankkiminen ja asunnon vaihtaminen on näissä oloissa taitolaji – älä tee sitä yksin vaan käytä apuna hyväksi todettuja ammattilaisia
Kriisitunnelmista huolimatta ensiasuntoon kannattaa pyrkiä kasvukeskuksissa niin aikaisin, kuin on mahdollista – vaikka vanhempien avustamana. ASP-järjestelmän hyödyntäminen on fiksu ratkaisu ja ennakkosäästöillä osoittaa luottokelpoisuuden. Sitovan luottopäätöksen jälkeen on aika etsiä sopiva asunto ja tinkiä asunnon hinnasta niin paljon kuin mahdollista. Lainakaton sijasta tarvitaan ASP-järjestelmän kehittämistä, jotta aiempaa nopeammin valmistuville nuorille löytyy aiemmin myös oma asunto.
Asunnonvaihtajan on vältettävä kahden asunnon loukkua asuntojumin vuoksi, koska jumi pidentää asuntojen myyntiaikoja. Paras tilanne on niillä, joilla on myydä haluttu yksiö tai kaksio ja tarve selvästi isommalle asunnolle. Oma asuntoprojekti on tarpeen stressitestata vähintään kuuden prosentin korkotasolla ja 20 vuoden laina-ajalla. Sen jälkeen on syytä hakea sopivan suuruiselle asuntolainalle sitova luottopäätös ennen ostotarjouksen antamista. Tarjousten voimassaoloaika on tarpeen pitää mahdollisimman lyhyenä. Tilanne markkinoilla voi muuttua hetkessä.
Ohje asunto-osakeyhtiöiden hallituksille: putkiremontin rahoittamiseksi on tarjolla myrkkypillereitä – välttäkää niitä, koska jälleenrahoitusriskiä ei pidä ottaa
Suomalainen asunto-osakeyhtiö nähdään jopa yritysriskinä, kun kansainväliset rahoittajat tulkitsevat ja arvioivat uutta sääntelyä. Sen vuoksi putkiremonttien rahoittamisen ehdot kiristyvät olennaisesti ja laina-ajat typistyvät olemattoman lyhyiksi. Asuntoosakeyhtiön on vaadittava rahoittajilta vertailukelpoisia ja sitovia pitkäaikaisia rahoitusratkaisuja. Löysään luottolupaukseen ei pidä uskoa. Jälleenrahoitusriskin ottaminen ei kuulu asunto-osakeyhtiön maallikkojäsenten toimenkuvaan. Asuntoosakeyhtiöiden isännöitsijöiden on pysyttävä ajan tasalla tämän ilmiön suhteen. Halpa mutta ammattitaidoton isännöitsijä voi tulla osakkaille kalliiksi.
Kommentit