Talvivaara: surullista olla liian oikeassa

Kenenkään haudalla riekkumista karsastan noin yleensä ottaen, ja vielä enemmän kun on kyse veronmaksajien pääomistamasta yhtiöstä ja sadoista työpaikoista. Ja olen tästä asiasta vatkuttanut jo monet kerrat, mutta senpä takia katson oikeudekseni siitä vielä muistuttaa: sanoin selvästi jo valtion Talvivaaran ostojen jälkeen, että kyseessä on iso riski, jota on vaikea perustella muulla kuin teollisuuspolitiikalla. Ja valtion rahapumppaus on taas kallis tapa edistää kansantaloutta, kun kyse on kannattavuudeltaan erittäin heikoksi osoittautuneesta yhtiöstä vahvasti syklisellä alalla, eikä yhtiö ollut pärjännyt edes hyvässä suhdanteessa. Mutta näin siinä tuppaa käymään, kun poliitikot ryhtyvät talouselämän insinööreiksi julkisella rahalla.

Tapaus on niin surullinen, ettei siitä viitsi enää ikävää kieltä käyttää, mutta silti: enkös minä sanonut. Jos minä olisin sattunut olemaan päättäjä, valtio olisi säästänyt satoja miljoonia. Toin asian esiin Piksussa jo aika reilu vuosi sitten:

http://www.piksu.net/artikkeli/miksi-kukaan-ei-%C3%A4l%C3%A4hd%C3%A4-solidiumin-tyr%C3%A4yksest%C3%A4

Aamulehdesssä kirjoitin aiheesta samassa hengessä heti Solidiumin osakekauppojen jälkeen Näkökulma-sivulla 25.3.2012. Tuolloin asiaan ei mediassa kiinnittänyt käytännössä kukaan muu huomiota, talouslehdissäkin se sivuutettiin pikku-uutisena ilman kommentteja. Ei anna kaksista kuvaa päätöksentekojärjestelmästämme ja sen julkisesta kontrollista. 

Heikki 

5 thoughts on “Talvivaara: surullista olla liian oikeassa

  1. HS kirjoittaa tänään, että

    valtion saldo Talvivaarasta on reilusti plussalla. On investoitu 1.5Mrd ja siitä iso tuli ulkomaalaisilta sijoittajilta. Näistä reilu kolmannes otettu veroina yhteiseen kassaan eli puhutaan merkittävästi suuremmasta tulosta kuin se Solidiumin sijoitus. Tämä saattaa olla totuudenmukainen laskelma.

    Silti tämä ei missään nimessä ole peruste heittää lisää yhteistä rahaa sinne. Eikä tämä tee valtion sinne heittämästä n.150miljoonasta järkevää sijoitusta. Päinvastoin, voi olla, että jos sitä 150miljoonaa ei olisi heitetty sinne, niin valtion loppunetto koko tapauksesta saattaisi olla vielä 150Me isompi kuin mitä se nyt on.

    HS laskelma ei myöskään huomioinut sitä, että jos toiminta loppuu, millainen siivouslasku tulee ja kuka sen maksaa. Siivouslasku voi pienentää valtion nettoa merkittävästi, tuskin kuitenkaan painaa kokonaisuutta tappiolle.

    1. Konkurssipesä ei ole koskaan hyvä sijoitus

      Tuollaisten laskelmien tekeminen on höperöä ainakaan siltä kannalta, että valtion olisi kannattanut sijoittaa siihen rahakasansa. Investoinneista on sinänsä ollut tuloa Kainuulle ja valtiolle, mutta  ei se ole valtion ansiota, vaan riskisijoittajien, jotka itkevät verta nyt, valtio osana kuoroa. Ja valtion loppulasku on vielä tekemättä. Se tulee loppusiivouksen  myötä. En ole Hesarin juttua nähnyt, mutta veikkaan, ettei sen laskelma myöskään ota huomioon TeliaSoneran myynnissä menetettyä pörssiomaisuutta ja osinkoja. Itse korostin tätä heti kauppojen jälkeen, ja lopputulos oli vieläkin karmaisevampi kuin tuolloin haistelin. Rysäys oli nopea ja lopullinen.   Heikki

      1. ps työllisyydestä

        Tätä seikkailuahan on perusteltu paljolti työllisyydellä, mutta kuten olen aina painottanut, tappiollisen toiminnan tukeminen on todella kallista työllistämistä, ja varsinkin pääomavaltaisilla aloilla. Voisin joskus piruuttani laskea karkeasti, paljonko Talvivaaran tukityöt ovat maksaneet valtiolle, mutta mittakaavan tajuaa jokainen, kun hintalappu on parissa vuodessa joku sata miljoonaa ja työpaikkoja tuhat pari – parin vuoden ajan. Tällä rahalla olisi maksettu parin tonnin kuukausiliksoja tolkuton määrä. Jos sivukuluineen puhutaan vaikka 30 000 kustannuksessa vuodessa, niin miljoonalla saa vuodeksi noin 30 työpaikkaa. Mutta onkin aivan eri asia, tuottavatko nuo työt jotain hyötyä vai lähinnä ympäristöongelmia. Tuolla rahalla olisi kustannettu vaikkapa satoja opettajia vuosiksi.

        Ja on muistettava, että TeliaSoneran menetetyillä osingoilla olisi kustannettu yhtä lailla satoja julkisen sektorin työpaikkoja, jotka nyt ovat leikkurin alla. Ja TeliaSoneran osinkojen menetykset kirpaisevat joka vuosi kymmeniä miljoonia tästä ties mihin asti, sikäli kun TeliaSonera pysyy hyvänä yhtiönä kuten tähän asti. Tämä unohdetaan varmasti useimmista laskelmista.

        Heikki 

      2. Laskelma

        >Tuollaisten laskelmien tekeminen on höperöä ainakaan siltä kannalta, että valtion olisi kannattanut sijoittaa siihen rahakasansa.

        Ei sitä tuolta kannalta varmaan kukaan ole esittänyt. Eiköhän tästä ole laaja yhteisymmärrys:

        1) Solidiumin ~150me sijoitus Talvivaaraan oli huono (Suomen veronmaksajille ja valtiontaloudelle)

        2) suomen veronmaksajille ja valtiontaloudelle on toistaiseksi ollut hyvä, että Talvivaara on ollut olemassa

         
      3. Ei pidä sekoittaa asioita

        "Suomen veronmaksajille ja valtiontaloudelle on toistaiseksi ollut hyvä, että Talvivaara on ollut olemassa"

        Liiketoiminta kaikkiaan on hyvä asia valtiontaloudelle. Muttta itse olenkin arvostellut alusta asti vain sitä, että valtion rahoja on hakattu hirveät määrät yritykseen, jonka kannattavuus on ollut hyvinäkin aikoina olematon. Olen omistanut satoja – kirjaimellisesti – yhtiöitä ja ollut mukana parissakin konkursissa, ja tiedän sen perusteella jo yhtä jos toista heikosti kannattavien syklisten yhtiöiden riskeistä. Olin aikoinaan yhtä naiivin optimisti näiden tappiollisten "kohta kääntyy" -yhtiöiden kanssa, mutta kokemus opettaa, ja siltä pohjalta olen alusta asti asiaa toitottanut. Valtion omistajapolitiikasta vastaavat eivät selvästikään ole varustettu samalla kokemuksella, ja jälki näkyy. Ihmeellisintä vain on, ettei kukaan uskalla linjaa edes jälkikäteen kovasti arvostella. Miksi?
         
        Heikki
         
         
         

Comments are closed.

Related Posts