Markkinakatsaus

Keväisin osakemarkkinat tekevät usein reippaan dropin, ja sellaisen tuoksu on aika vahvasti ilmassa jälleen – osassa pörsseissä loiva lasku on joka tapauksessa jo päällä. Syveneekö liike kunnon roiskaukseksi, mene tiedä, mutta merkkejä sen puolesta ei ole vaikea löytää, vaikka mihinkään varmuuteen ei voi tuudittautua.

Moni pörssi on tahkonnut kapeassa markkinahaarukassa viime kuukaudet, OMX välillä 7000 – 75000, Dax välillä 9000 – 9700. Daxissa jokainen ralli on pysähtynyt aina hiukan alemmas kuin edellinen; viimeisin niistä sai hädin tuskin korkattua 9600. Se on luonut piikkien päälle loivasti laskevan trendilinjan, joka alkoi vuodenvaihteessa, ja jota on rakennettu jo neljän rallin voimin.

Vastaavia kuvioita löytyy monesta pörssistä. Ja yhteistä niille on, että usea pitkä indikaattori on vahvassa laskussa. Se ei automaattisesti tarkoita, että markkinahaarukasta syöksytään alaspäin liikkeen päätteeksi. Suunta voi olla ylöspäinkin – mutta aika varmaa on, että kumpaan suuntaan liike nytkähtääkin lopulta, se tekee sen aika rajusti. Markkinahaarukat ovat luonteeltaan sellaisia, että kun karsseri päättyy eli kurssit pääsevät kopista, ne tekevät sen voimalla.

Kun vastaava tekninen muodostelma syntyi 2011 kesällä kolmoishuippujen muodossa, seurauksena oli voimakas rysäys muutamassa viikossa, jonka tuolloin laukaisi USA:n velkakattosotku. Historia ei välttämättä toista itseään, ja tähän olisi tekniseltä kannalta ollut mahdollisuuksia jo aiemminkin. Mutta mahdollisuutta ei voi sulkea pois, jo siksikin, että osakkeet ovat monessa pörssissä korkealle hinnoiteltuja. Kahden vuoden rallin jälkeen Daxin yhtiöiden osinkotuotot ovat pudonneet jo varsin alas, saati jenkkipörsseissä.

Pörsseistä parhaiten pärjännyt Nasdaq – joka meni yliostettuun tilaan teknisen tulkintani mukaan viimeistään viime vuoden lopulla – ei ole enää tehnyt uusia ennätyksiä, vaan on valunut selvästi alaspäin, samoin sen pitkät indikaattorit. Vahvimmin laskutrendi näkyy Nikkeissä, joka kävi testaamassa vuodenvaihteessa 2103 keväällä tekemänsä huiput 16 000 pisteen nurkilla. Sen jälkeen Nikkei on valunut hitaasti alas, rallien hiipuessa aina selvästi ennen edellisen rallin huippua. Samanlaisen liikkeen se teki 2006-2007 ennen laskusuhdanteen alkua, joka sitten räjähti Lehman-romahdukseksi.

Vaikka sellaista ei toivon mukaan ole tulossa, pitäisin kohtuullisen mahdollisena, että Nikkei sukeltaa ainakin kertaalleen tässä lähikuukausina jonnekin 12000 pisteen nurkille. Jos näin käy, samassa rytäkässä sukeltavat aika varmasti muutkin pörssit. Ei siksi, että Nikkei olisi niin tärkeä, vaan koska isot pörssit liikkuvat samaan suuntaan jokseenkin poikkeuksetta, ja etenkin rysäysten aikana.

Vaikka taloudessa ei mitään mullistavan negatiivista tapahtuisi, jo osakkeiden korkea hinnoittelu monessa pörssissä voi laukaista paniikkireaktion – jotka usein toteutuvat näihin aikoihin vuodesta, osinkojen maksun jälkeen ja lomakauden alkaessa. Kipinä voi singota mistä tahansa poliittisesta tai taloudellisesta myllerryksestä.

Rompun mahdollisuutta nostaa sekin, että valtionvelkojen korot ovat olleet pari kuukautta reippaassa laskussa etenkin euroalueella. Kun bondien kysyntä kasvaa, rahaa vedetään jostain pois – muun muassa osakemarkkinoilta. Korkojen liike ennakoi usein pörssien liikkeitä, tosin pörssit ovat jo olleetkin laskussa samaan aikaan kuten sanottu. Mutta jos korot jatkavat syöksyä, osakkeet seurannevat.

Voi tosin käydä niinkin, että loiva sahaava lasku vain kestää jonkin aikaa, ja sitten ilman mitään näkyvää syytä pörssit lähtevät reippaaseen nousuun hyvästellen markkinahaarukkansa. Näin kävi mm. 2010, kun kesä mentiin kapeassa markkinahaarukassa, josta sitten syksyllä rykäistiin eroon ylöspäin.

Hyvä sijoittaja varautuu erilaisiin skenaarioihin, jotka usein realisoituvat hyvin nopeasti – varsinkin romput.

Related Posts