Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 11: Lagercrantz

Tunnetun sijoitussäännön mukaan kenenkään ei pitäisi ostaa yhtiötä, jonka liiketoimintaa ei ymmärrä selkeästi. Periaatteessa olen samaa mieltä, ja sillä perusteella minun ei pitäisi koskea ruotsalaiseen tietotekniikkayhtiöön Lagercrantziin, saati antaa siitä sijoitussuositusta. En tunne kunnolla yhtiötä kahdestakaan syystä. En ensinnäkään ymmärrä paljoakaan tietotekniikasta, minulla on riittävästi ongelmia näiden omien kotivärkkieni kanssa teutaroidesssani. Toisaalta Lagercrantz on yritysrypäs, joka koostuu yli 30 pienestä yhtiöstä, ja luku kasvaa hiljakseen yritysostojen kautta. Tuollaista rypästä on kenenkään vaikea tuntea kuin pinnallisesti, ellei ole asiasta kunnon liksaa nostava analyytikko tms. tai sitten toimi itse alalla.

Lagercrantz myy monipuolisesti tietoteknisiä laitteita ja ohjelmistoja monenlaisiin tarpeisiin, enkä teeskentele tietäväni asiasta enempää. Kukin yrityksen osa toimii itsenäisesti, mikä on mielestäni riskiä alentava tekijä. Yhden osa-alueen vaikeudet eivät välttämättä heijastu muualle, päinvastoin ne voivat tasapainottaa yhtiön liikevaihtoa ja kannattavuutta joidenkin sakatessa. Osayritysten markkinaraot eivät ole suuria, mutta ne ovat sektoreillaan vahvassa asemassa yhtiön oman ilmoituksen mukaan. Sitä ei ole vaikea uskoa kasvun ja kannattavuuden perusteella.

Kyseessä on kansainvälinen toimija, liiketoimintaa on Suomessakin (surkuhupaisaa kyllä Suomi on tällä hetkellä yhtiön heikoin markkina-alue, kuinkas muuten). Pääpaino on pohjoisessa Euroopassa. Se ei kenties kuulosta hyvältä, mutta eipä ole tahtia haitannut. Yli puolet liikevaihdosta tulee Ruotsin ulkopuolelta.

Kehotan yhtiöstä kiinnostuneita perkaamaan tiedot itse niin perusteellisesti kuin mahdollista. Suhtaudun kuitenkin alussa mainittuun sijoitusneuvoon hiukan kaksijakoisesti. Hyvä sijoittaja hajauttaa salkkuaan riittävästi. Se tarkoittaa väistämättä, että sekaan on mahduttava sellaistakin liiketoimintaa, jota ei järin perusteellisesti ymmärrä. Sen kanssa on osattava elää, ellei vaadi itseltään mahdottomia. Tai kuvittele sellaisia itsestään.

Yritysten taloudellista historiaa painottavan sijoittajan on mielestäni oleellisempaa keskittyä pitkän aikavälin lukuihin. Jos ne puoltavat omistamista, vähäisempikin liiketoiminnan ymmärrys riittää. Virheitä tulee, mutta laaja hajautus vähentää kokonaisriskiä, jos suuri kuva on kunnossa. Jos muutamalla salkkuyhtiöllä alkaa mennä huonosti, voi virheen tunnustaa ja myydä omistuksensa. Tappioita se tietää, mutta oletusarvoisesti laajan hajautuksen onnistuneet sijoitukset korvaavat menetykset.

Olen ostanut Lagercrantzia puhtaasti messevien lukujen perusteella, eikä se toistaiseksi kaduta. Se on todella tasaisesti kasvava yritys, joka kannattaa ja maksaa hyvää osinkoa, mikä ei ole lainkaan itsestään selvää kasvuyhtiöille varsinkaan tietotekniikkasektorilla. Ja yhtiö on kasvanut lähes koko ajan, vaikka maailmantalouden suhdanteet ovat olleet viimeisen vuosikymmenen aikana usein todella epäsuotuisat. 2009-2010 finanssikriisin keskellä liikevaihto ja kannattavuus ropsahtivat, mutta harva yhtiö siltä tuolloin välttyi.

Myös it-kuplan puhjetessa vuosituhannen alussa Lagercrantzin liikevaihto ja kannattavuus putosivat, mutta viimeiset kymmenen vuotta pääsuunta on ollut vakaasti ylös. 2002-2003 (yhtiön tilikausi ei ole kalenterivuosi) osinko oli 0,90 kruunua, kun se oli kuluneena vuonna 4,00 kruunua. Se on kunnioitettava trendi, johon harva yhtiö yltää.

Pitkän ajan vakaus ja kasvava osinkovirta on todella iso asia ainakin minulle, kun rinnalle asetetaan sykliset yhtiöt, joita Suomen pörssi on pullollaan. Ne ovat houkuttelevia spekulaation kohteina, mutta volatiileina tuskallisia holdaajalle. Lagercrantzilla huonoja vuosia on niin vähän, että niiden osuessa kohdalle voi vain tuhahtaa ja antaa ajan kulua – eikä sitä vaadittane kovinkaan paljoa.

 

Liiketoiminnan tuotot kruunua 2014-2010:

2 546 000 000

2 328 000 000

2 265 000 000

2 029 000 000

1 720 000 000

 

Liiketulos ennen poistoja samana aikana:

242 000 000

213 000 000

184 000 000

147 000 000

67 000 000

 

Tulos osaketta kohti kruunua samana aikana:

7,86

6,86

5,44

4,40

1,81

 

Osinko kruunua samana aikana:

4,00

3,25

2,75

2,25

1,50       

 

Juuri äsken tullut osari jatkaa samaa vakaata linjaa, joskin hiukan kasvu on hidastunut muun talousympäristön mukana. Liikevaihto kvartaalille oli 652 000 000 kruunua, mikä vastaa 12 kk rullaavalla tasolla 2 608 000 0000 kruunua, jos tahti säilyy. Luultavasti koko vuoden luku on enemmän – odotan tavallista noin kymmenen prosentin kasvua liikevaihdossa, jos ensi vuonna maailmantalous hiukan piristyy.

Toteutunut EPS kuluneelle 12 kk oli 8,34 kruunua. Kassavirta osaketta kohti oli hetkellä kympin verran. Ja noin 10 prosentin kasvua odotan ensi syksyn osinkoon.

Voi olla, että luvut eivät aivan pidä kutiaan suuntaan tai toiseen, mutta pääsuunta on sen verran selvä, että tuon tason lukuja on lupa odottaa näin vakaalta yhtiöltä ilman suuria yleistalouden kriisejä mallia 2008.

Osakkeen hinta on tällä hetkellä sopiva, joskin muutama viikko sitten tätä olisi saanut markkinapaniikin keskellä pilkkahintaan. Mutta kuten olen sanonut, en pysty toimittamaan kaikkia yhtiöanalyyseja sopivaan aikaan markkinaliikkeiden kannalta, sen verran työläitä nämä ovat, ja sen kanssa on elettävä. Pari viikkoa sitten tätä sai alla 120 kruunun, mikä oli pilkkahinta, mutta ei hinta paha ole nytkään 140 kruunun pinnassa, kun reaalinen P/E asettuu 17 nurkille. Siihen hintaan Helsingin pörssistä saa vain liikevaihdoltaan taantuvia laatuyhtiöitä, ei kasvavia. Lukujen valossahan Lagercrantz muistuttaa Konetta, on vain sitä selvästi pienempi – ja halvempi.

—————

Esittelen tässä sarjassa pohjoismaisia yhtiöitä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla.

Painotan valinnoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkissa, vaan tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaaseen mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Omistan esittelemiäni yhtiöitä.

Related Posts