Omat Rahat Katsaus: Edellen pelokas – mutta alemmalla tasolla
Arvonmuutokset: Vuoden alusta -15.6%, alusta (27-05-2010) +64.9%
Yleistä
Jälleen melko turbulentti kuukausi. Alkuviikkoina nähtiin hyvin voimakas kurssikorjaus alaspäin, varsinkin Japanissa ja euroopassa. Kaikki merkittävät indeksit ovatkin vuositasolla pakkasen puolella, Hangseng jopa ”korjaustasoilla” (<-20%).
Japanissa keskuspankki alensi keskeistä korkoa ensimmäistä kertaa negatiiviseksi. Tämän pitäisi heikentää valuuttaa ja vahvistaa pörssikursseja eikö totta? Väärin, jeni on vahvistunut ja pörssi laskenut. Osasyynä on yleinen hermoilu, epäillys että keskupankin paukut alkavat olla lopussa ja negatiivisten korkojen heikentävä vaikutus pankkien tulokseen. Myös rahastoyhtiöt ovat vaikeuksissa. Mitä tarjota riskejä karttavalle perus-säästäjälle ”Rouva Watanabelle” kun valtionlainapaperien tuotto on negatiivinen?
Loppukuusta saimme nauttia parista nousuviikosta. Nousua pönkitti muun muassa yllättävä korjaus ylöspäin USA:n v. 2015 neljännen kvartaalin kansantuotteeseen: Annualisoitu kasvu olikin 1% alustavan 0.7% sijasta. Tästä sai taalakin uutta vahvuuttaa.
Otaksun että pahin on tältä erää takana, vaikka takeita ei ole. Pelkoindeksit ovt varsinkin euroopassa melko korkealla tasolla huolimatta parin viikon noususta. Optioiden myyjät saavat siis kelpo korvauksen riskistään. Hermot ovat siis edelleen kireällä eikä kummoisia negatiivisia uutisia kaivata laskukierteen uudelleenkäynnistämiseen. Helmikuun keskivaiheen kurssilasku oli kuitenkin niin raju että epäilen viimeistenkin hermoilijoiden poistuneen markkinoilta.
Oma salkku jäi helmikuussakin lievästi miinukselle loppukuun kiristä huolimatta.
Aloitin loppuukuusta varovaiset lisäostot. Nyt siis noudatan Warren Buffetin neuvoa ja olen rohkea kun muut ovat pelokkaita. Tarkemmin sanoen olen minäkin pelokas – mutta hieman alemmalla tasolla.
Ohi suun meni kuitenkin superale TFS corporationista jota tammikuussa ihmettelin. Kurssi nousi viikossa 30%. Epäilen että osaketta on dumpattu muiden australialaisten osakkeiden kanssa sijoittajien myydessä aussi-ETF:iä ja rahastoja päästäkseen irti kaivosyhtiöistä. Vähäisen vaihdon takia kurssi laski muita voimakkaammin, vaikka yhtiössä ei ollut sinänsä mitään vikaa. Osake on edelleen edullinen, mutta ei hölmönhalpa.
Strategia:
Minua kiehtoo edelleen kehittyvien markkinoiden pitkään jatkunut alisuorituminen kehittyneisiin verrattuna – noin 58% (FTSE Developen vs FTSE Emerging) viidessä vuodessa. ”Kaikki” ovat sitä mieltä että kehittyviä markkinoita pitää alipainottaa. Tämä on minusta varmin merkki siitä että käänne on lähestymässä. Mitään takeita ei ole – käänne voi yhtä hyvin tulla ensi viikolla kuin parin vuoden päästä. Valikoiden siis kehittyvien markkinoiden osakkeita – sellaisia jotka eivät ole riippuivaisia raaka-ainetuotannosta. Muun muassa edellisessä kirjoituksessa mainuttu Kiinalainen tuulivoimayhtiö Goldwind löytänee sija salkussani.Sensijaan alipainotan edelleen kalliitta jenkkiosakkeita.
Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank
Kuukauden Nousijat: South32 (+29%), TFS (+26.6%), Bakkafrost (+7.4%)
Kuukauden Laskijat: Nampack (-13.3%), Hogg Robinson (-13.1%), 361 degrees (-12.6)
Osingot: MQ Holding, Apple, Caterpillar
Salkkutapahtumat:
Lisätty: Great Wall Motor, Axa
Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja
Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank
Kommentit