Myy toukokuussa ja unohda osakkeet siihen asti että syyssade piiskaa ikkunaruutua
Sijoittajat saavat kesän lähestyessä yleensä muuta ajateltavaa, kauppa on vaisua ja pörssikurssit laskevat. Ensimmäisen vuosipuliskon tuloskausi herättelee heinäkuussa sijoittajia, mutta vain hetkeksi. Elo ja syyskuu ovat taas hiljaista aikaa.
Ilmiö on maailmanlaajuinen ja näkyy pitkän ajan tilastoista. Angloamerikkalaisissa maissa ilmiötä kuvaa paljon käytetty fraasi ”sell in may, go away and do not come back before the workers day” joka suosittaa myymään osakkeet toukokuussa ja viettämään lomaa aina syyskuun alkupuolelle saakka (USA:ssa vietetään syyskuun alussa työläisten päivää).
Vuosittaiset erot ovat suuria eikä nousussa olevista osakkeista kannata jäädä paitsi edes kesäksi. Mutta huhtikuun tuloskauden jälkeen on aika tehdä salkussa kevätsiivous. On hyvä hetki luopua huonosti tuottavista. Luopuminen antaa tilaa uudelle kasvulle sitten taas myöhemmin.
Kuvan laskelmassa on käytetty Suomen Pankin julkaisemaa kuukausittaista OMXHex indeksiä. Tämä ei huomioi kevään aikana maksettavia osinkoja, joiden huomioon ottaminen vahvistaisi ilmiötä kuvan esittämästä ja nostaisi muun muassa maaliskuun ja huhtikuun tuottoja. Laskelmassa oli mukana 35 vuotta pörssikehitystä. Kesäkuukausien tuotto-odotus on keskimäärin puoli prosenttia miinuksella kun taas muiden kuukausien tuotto-odotus on keskimäärin prosentin verran plussalla.
Ostojen osalta olen samaa mieltä, että kannattaa ostaa halvempina kuukausina.
Myyntien osalta olen eri mieltä, ei kannata heittää vuoden parhaita nousupäiviä pois. Tästä on paljon tutkimuksia, esimerkiksi.
https://viisasraha.fi/Markkinat/Ratkaiseeko-aika-vai-ajoitus
Parhaat nousupäivät voivat hyvinkin osua kuukausille touko-syys.
Myynnit realisoivat lisäksi veronmaksun. Kaupankäyntikuluja syntyy myös.