Verkkokauppa kasvoi 43 %, Suomi siirtyi verkkokauppa-aikaan

Verkkokauppaa on tehty jo yli 20 vuotta, mutta vasta nyt olemme todistamassa kaupan alaa ravistelevaa dramaattista muutosta.

Viimeisen 12 kuukauden verkkokauppaindeksin tulokset osoittavat, että murros tapahtuu juuri nyt. Vielä vuoden 2015 aikana vähittäiskaupasta tapahtui verkossa alle 10 prosenttia. Viimeisin verkkokauppaindeksi Q2/2016 näyttää häkellyttävää 43% vuosittaista kasvua kotimaisille verkkokaupoille ja  verkossa tapahtuu tällä hetkellä jo 20% suomalaisten ostoksista.

 

Kotimaiset kuluttajat ja yritysasiakkaat ovat siirtyneet poikkeuksellisen voimakkaasti asioimaan verkkokaupoissa. Verkkokauppaindeksi, jota mitataan verkkokauppojen tilausmäärien, myynnin ja keskiostoksen mukaan, kasvoi tämän vuoden toisen kvartaalin aikana ennätykselliset 43%. Vuosi sitten vastaavana aikana kasvu oli 21%.

Mistä johtuu vuoden 2016 toisen kvartaalin, sekä koko edellisen 12 kuukauden verkkokauppaindeksin voimakas kasvu, vaikka taloudessa muuten menee heikosti?

– Tärkeimpänä syynä näen kuluttajien radikaalin muutoksen ostokäyttäytymisessä. Asiakkaat hakevat nykyään tarvitsemiaan tuotteita ja palveluita pääasiassa verkosta. Palveluiden vertailu ja kokemusten jakaminen on helppoa ja sen voi tehdä mistä ja milloin vain. Asiakkaat myös inspiroituvat elämyksellisten palveluiden avulla tekemään spontaaneja hankintoja, perustelee verkkokauppapalveluita tarjoavan Vilkas Groupin toimitusjohtaja Markku Korkiakoski.

– Toinen merkittävä tekijä voimakkaalle kasvulle on digitaalisen kaupan alan uudet innovaatiot. Digitaalinen kaupan ala on kehittänyt palveluitaan kaikessa hiljaisuudessa jo 20 vuotta, ja nyt ala on pääsemässä toden teolla vauhtiin uusien innovaatioiden ja kustannustehokkaiden toimittajien avulla. Digitaalinen ekosysteemi tarjoaa tänä päivänä pienille sekä suurille kauppiaille monipuolisen kirjon edistyksellisiä palveluita, joiden avulla asiakkaiden löytäminen mistä ja milloin vain on jokaisen kauppiaan saavutettavissa, ilman suuria investointeja tai teknistä osaamista, jatkaa Korkiakoski perustelua.

– Kysyntä ja tarjonta on siirtynyt voimakkaasti myös mobiililaitteisiin, jolloin palveluiden saavutettavuus on yhä helpompaa kaikille osapuolille. Tämä näkyy myös operaattoreiden dataliikenteen räjähdysmäisenä kasvuna viime vuosien aikana, jatkaa Korkiakoski.

Tummia pilviä kotimaisen verkkokaupan ylle kasautuu vain kansainvälisestä kaupasta. Kotimaisissa verkkokaupoissa ulkomaisia asiakkaita (kävijöitä) on keskimäärin vain 7%, kun keskiarvo EU:n alueella on noin 27%. Jos kotimaiset verkkokaupat eivät kykene kansainvälistymään, ne eivät hyödynnä verkkokaupan koko potentiaalia ja ovat vaarassa jäädä ulkomaisten kasvavien toimijoiden jalkoihin.

 

Verkkokauppaindeksiä on laskettu 10 vuotta alkaen vuodesta 2006. Se julkaistaan neljä kertaa vuodessa, ja luvut saadaan 1300 kotimaisesta verkkokaupasta sekä niiden tilauksista. Indeksin laskee Vilkas Group Oy, joka on Suomen suosituin verkkokauppapalvelun toimittaja. Joka neljäs suomalainen verkkokauppa on Vilkas Groupin palvelulla toteutettu. http://www.vilkas.fi/verkkokauppaindeksi

Related Posts