USA:n työttömyysluvut ennakoivat taantumaa ja osakekurssien laskua

Talous

Viimeisten päivien kurssiromahduksen taustalla on kaksi tekijää, USA:n työttömyys joka kertoo päälle vyöryvästä taantumasta ja varmuus siitä että korot tulevat laskemaan.

Oheisessa kuvassa on St. Louis Fed (FRED) julkaisema tilastokuvaaja USA:n työttömyydestä. Vuodesta 1948 ei ole milloinkaan säästytty taantumasta silloin kun työttömyys on lähtenyt näin reippaaseen nousuun. Työttömyys nousi heinäkuussa 4,3% tasolle.  Suursijoittajat ovat odottaneet tätä hetkeä. Nyt olisi ollut aika siirtää pääomia korkosijoituksiin.

Taantuman uhatessa keskuspankki helpottaa rahamarkkinoita laskemalla lyhyitä korkoja ja yleensä pitkät korot lähtevät nekin laskuun. Tämä tarkoittaa hyviä aikoja korkosijoituksille. Korkorahastoissa on nyt korkealla korolla ostettuja pitkäaikaisia lainapapereita. Niiden arvo kohoaa jos korkotaso markkinoilla laskee.  Ei ihme että merkittävä määrä suursijoittajia siirtää nyt taantuman uhatessa rahojaan korkosijoituksiin. Käteinen raha on nyt valttia.

Kuinka kauan tätä kurssilaskua kestää vai oliko tämä vain pieni väliaikainen korjausliike? Eihän tuota kukaan tiedä. Osakesijoitusten arvostustasot ovat olleet USA:ssa korkealla tasolla ja heikkenevässä taloustilanteessa kolhuja saavat tulosluvut saavat osakkeet näyttämään vieläkin kalliimmilta. Kursseista voi hyvinkin leikkaantua muutama kymmenen prosenttia pois ilman että tarvitsisi puhua aliarvostuksesta. Mutta kukapa sitä tietää mihin suuntaan kurssit kulloinkin kulkevat.

 

 

2 thoughts on “USA:n työttömyysluvut ennakoivat taantumaa ja osakekurssien laskua

  1. ” Mutta kukapa sitä tietää mihin suuntaan kurssit kulloinkin kulkevat.”

    Eipä sitä kukaan tiedä, mutta poliittiset paineet USA:n keskuspankin toimille korkojen alentamiseksi kasvavat päivä päivältä.

    Molemmissa pääpuolueissa saattaa ilmetä paineita kärsivällisyyden katkaimiseksi keskuspankin vitkuttelua vastaan. Pääjohtajan vakanssi on vaakalaudalla, eikä vakuuttelut maan talouden vahvuudesta enää vakuuta ketään.

    Arvioiden mukaan korkojen alentaminen päätetään jo syyskuussa ja niitä tulisi peräti 3 peräkkäistä kertaa..

    Arvaan jo nyt julkisesti että loppuvuosi osakemarkkinoilla saattaa olla yhtä juhlaa, kun vaihtoehtona on hermot kireällä odotella FED’in saamattomuutta tosiasioiden tunnustamiseksi.

Vastaa

Related Posts