Suom. mediayhtiöistä

Käänneyhtiöt lienevät kirjallisuudesta tuttu asia, mutta vähän on tuntunut, ettei niitä käytännössä tunnisteta, vaikka kävelisivät porstuassa vastaan keppi kummassakin kädessä.

Aatos Erkko oli niin varakas mies, ettei hänen tarvinnut tal. realiteeteista paljoa perustaa. Ensin hän valitti ”yhtiönsä” noteeraamista silloisella meklarilistalla ilman hänen lupaansa, vaikka omistuspohja oli silloin jo siksi laaja, että kauppapaikka piti löytää. Myöhemmin hän valitti Sanoman vähäistä vaihtoa pörssilistalla, mikä varmaan johtui siitä, etteivät Erkot osakkeitaan myyneet.

Myös bisnekset viittasivat siihen, että kassassa oleva raha tuntui ongelmalta, josta päästiin eroon mm. ostamalla Hollannista oppikirjan tekijöitä olemattomin synergiaeduin.

Erkon jälkeen Sanoma lienee saanut jonkinlaisen isännän Antti Herlinistä, joka on virtaviivaistanut ja tehostanut yritystä. Tällöin jopa markkinat ovat huomanneet Sanomalla olevan kaksi media-alan suurinta brändiä Suomessa, nimittäin HS ja IS.

Media-alan ongelmaksi on väitetty printtimedian katoavaisuutta. Paperinen sanomalehtikään ei ole hävinnyt ja tuota listaa lukemalla löytää suurimpia nettimedioita. Sijoitus listalla riippuu paljon siitä, paljonko media jakaa sisältöään ilmaiseksi. Maailmalla tilaajamaksut ovat ohittaneet ilmoitustulot.

Sanotaan Alma Median olevan paremmin sopeutuneen internetiin. Lisäetuna on synergia fuusioidun Talentumin kanssa. Itse olen Almassa aina epäillyt sitä, kuinka ruusuinen tulevaisuus tekniikalla ja terveydenhoidolla on niin marginaalisella kielialueella kuin Suomessa.

Toistaiseksi ainakin talousmedialla pyyhkii hyvin. AP pystyy kommentoimaan tuloksia minuuteissa, kun pankin analyysi ilmestyy asiakkaille vasta seuraavana päivänä. Mitenkään onnistunutta ei ole se, että samainen analyytikko esiintynyt jo edellisenä päivänä AP:n tilattavilla sivuilla.

Hiljattain Keskisuomalainen ilmoitti vahvasta tuloksestaan, minkä lisäksi on huomattava, että keskisuuret mediayhtiöt ovat Alman suuria omistajia. Alman ja Sanoman kurssithan ovat nousseet reippaasti viime kesästä lähtien.

Ainakaan toistaiseksi sosiaalinen media ei ole pystynyt perinteistä mediaa uskottavasti haastamaan ainakaan Suomessa. KL:n keskustelupalstalla on vain yksi runsaasti käsitelty large cap –yhtiö, nimittäin Nokia.

 

Em. firmoista omistan mainittavasti Almaa.   

2 thoughts on “Suom. mediayhtiöistä

  1. Painotalo

    JV

    saisit läpikäydä myös tuon Laakkos-firman, painamapuolen eli PohjoisKarjalan Kirjapainon. Sillä kun on myös kaiken maailman pörssiosakkeita omistuksessa – onko merkitystä minkäänlaista?

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On