Suomi menestyy, jos yhteiskunnalliseksi ylpeydenaiheeksemme tulee tasapuolisuus
Haluamme olla ylpeitä kertoessamme olevamme suomalaisia, haluamme uskoa itseemme. Elintasomme on laskenut yli 18 vuotta ja jaamme kehityksen jumbopaikkaa yhdessä Venezuelan kanssa. Hyvinvointimme peruspilarit, julkinen terveydenhuolto ja julkiset palvelut, horjuvat. Ei ihme että on alkanut kuulua kysymys: Mistä uusi arvokas identiteetti suomalaisuudelle ?
Meillä on kuitenkin jotain ainutlaatuista positiivista, jonka varaan voisi lähteä rakentamaan. Peliteollisuutemme ja informaatiotekniikan parissa on edelleen syntynyt viriiliä uutta yritystoimintaa. Tämän vielä ohuesti versovaa menestystä olisi mahdollista vahvistaa. Meidän ei tarvitsisi kertaheitolla muuttaa yhteiskuntaa sellaiseksi, joka tukee ihmisiä jotka haluavat rakentaa ja luoda uutta. Uskon, että peliteollisuuden kaltaisia menestyksiä syntyisi lisää jos suomalaisen yhteiskunnan ylpeydenaiheeksi tulisi tasapuolisuus ja reiluus.
Haluaisin uskoa, että suomalainen yhteiskunta kuuluu maailman tasapuolisimpiin ja reiluimpiin:
- Samasta työstä on sama palkka. (Valtiovallan pitäisi vähentää niiden rankaisemista ylimääräisillä veroilla, jotka tekevät eniten yhteiskunnan hyväksi. Pitäisi siirtyä tasaveroon).
- Samasta sijoitustuotosta on sama vero. (Valtiovallan pitäisi vähentää niiden rankaisemista ylimääräisillä veroilla, jotka eivät kuulu valtiovallan mieleisiin sijoittajaryhmiin tai instituutioihin)
- Saman yhteiskunnallisen lisäarvon tuottamisesta on sama verorangaistus. (Tämä tarkoittaisi alv verokantojen yhtenäistämistä)
- Saman ympäristöhaitan tuottamisesta on sama haittavero (Tämä tarkoittaisi esimerkiksi dieselautoille haittaveroja ja hiiltä sisältävien polttoaineiden hiilipitoisuuden mukaista verotusta)
- Samasta yhteiskunnallisesta palvelusta on sama palvelumaksu (Tämä tarkoittaisi tulosidonnaisten päivähoitomaksujen poistamista, …)
- Heikompiosaisia tuetaan kaikkia samalla tavalla (Tämä tarkoittaisi kansalaispalkka tyylistä ratkaisua, jossa työttömän peruspäiväraha, kansaneläke ja sen lisäosa ja opintotuki, yhdistetään yhdeksi samankokoiseksi tukimaksuksi tms..)
Olemme tähän saakka olleet ylpeitä tasa-arvoisesta hyvinvointiyhteiskunnastamme. Mutta kaikki eivät ole tyytyväisiä suomalaiseen tasa-arvoon ja hyvinvointiin. Taustalla vaikuttavat arvomme ovat synnyttäneet yhteiskuntarakenteen ja lait, joiden seuraksena olemme saaneet osaksemme taloudellisen välinpitämättömyyden ja köyhtymisen. Kamppailemme näissä suhteissa maailman jumbopaikasta yhdessä Venezuelan kanssa jos mittarina käytetään viimeisten 17 vuoden kehitystä. Kaikki eivät ole ylpeitä kehityksestä. Monet haluaisivat olla ylpeitä suomalaisuudesta ja haluaisivat jotain muuta. Eräs vaihtoehto olisi, että lähtisimme kehittämään yhteiskuntaamme tasapuoliseksi ja reiluksi.
Suomalainen työläinen maksaa tekemästään lisäarvosta:
– 26 % eläkevakuutusmaksun ja sosiaaliturvamaksut
– 20% kunnallisveron
– 15% valtionveron
– 25,5% alvin
– haittaverot
Jos jotain jää omaan kulutukseen niin sen saa sitten pitää. Laskelma osoittaa että lähes kaikki työn lisäarvo ulosmitataan julkisen sektorin käyttöön. Työläisen asema on kuin maaorjan. Maaorjaltakaan ei saanut edes Venäjällä ottaa hänen viimeistä leipäpalastaan ja elantoaan. Piti jättää viimeinen ruokapala.
Olemme julkisen sektorin maaorjia. Ole tässä nyt sitten ylpeä tällaisesta maasta.
Ylläolevan kommentin luettelo on mykistävä, vaikka valtionvero tietysti voi olla paljon suurempikin. Itseäni huolestuttaa se, että nuo eivät todellakaan kannusta tippaakaan työhön ja sumplaaminen erilaisilla tuilla tuottanee usein saman – ja vapaa-aikaakin osataan arvostaa. Tästä syntyy kierre, jonka lopussa työhalun lisäksi puuttuu työkyky.
TÄSTÄ olisin huolissani, en sivuston senioreitten suurimmasta murheesta, että 50 v. ”lasten” pitää maksaa perintöveroa.
https://piksu.net/ei-mitaan-veroja/
Pitäisikö sama palkka maksaa samaa työtä tekevälle Sodankylässä ja Helsingissä. Minusta ei pidä.
https://www.verkkouutiset.fi/a/tutkimus-tyorauhasta-opettaja-puuttui-hairioihin-useammin-kuin-joka-toinen-minuutti/#e3195ff3
Mielestäni tasapäistäminen voisi loppua myös kouluissa. On otettava yksityisperuskoulut laajaan käyttöön. Sinne on pääsyvaatimukset: sitoutuminen opiskelemiseen ja toisten kunnioittamiseen. Elleivät ehdot täyty, oppilas palaa kunnalliseen peruskouluun. Entinen seiskan matematiikan taso on nykyään lähes kympin suoritus. Ei tämä näin voi jatkua.
Kyllä sodankylässä asuvalle kuuluisi parempi palkka kuin helsingissä asuvalle.