Vuosi Trumpia takana – mitä seuraavaksi?
Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi on kulunut vuosi. Politiikan ja talouden asiantuntijat pohtivat kysymystä siitä, mitä on Trumpin valinnan taustalla. Onko hänen presidenttiytensä vain moukkamainen hairahdus vai oire vakavammasta pahoinvoinnista?
Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi on kulunut vuosi. Politiikan ja talouden asiantuntijat pohtivat kysymystä siitä, mitä on Trumpin valinnan taustalla. Onko hänen presidenttiytensä vain moukkamainen hairahdus vai oire vakavammasta pahoinvoinnista?
Ennen Trumpin valintaa markkinat pelkäsivät “pahoja asioita”, joita hän ennakoi vaalipuheissaan – Yhdysvaltain eristäytymistä ja taloudellista protektionismia: USA:n vetäytymistä muusta maailmasta ja kauppasopimusten purkamista. Vaalien jälkeen markkinat keskittyivät “hyvään Trumpiin” – lupauksiin infrastruktuurin vetämästä elvytyksestä ja verouudistuksesta. Tämä on osin syynä siihen, että S&P 500 -indeksi on kivunnut toistuviin ennätyslukemiin vuoden aikana.
Enempää “pahaa” tai “hyvää” ei Trumpin ensimmäisen vuoden aikana juurikaan nähty. Niinpä sekä toiveet että pelot ovat rauhoittuneet. Mitä sitten on tapahtunut? No, eipä paljoakaan. Turhauduttuaan sekä Yhdysvaltain järjestelmän rajoitteisiin että oman puolueensa sisältä tulevaan vastustukseen, ei Trump ole saanut aikaan mitään merkittävää kehitystä.
Ongelmat ennallaan
Seuraavia tapahtumia odotellaan mielenkiinnolla. Oppiiko Trump panostamaan Twitterin sijaan aktiivisuuteen USA:n poliittisessa kentässä, vai jatkaako hän sen haukkumista? Ei kannata lyödä vetoa ensimmäisen vaihtoehdon puolesta. Ei silti kannata lyödä vetoa myöskään Trumpin vapaaehtoisen lähtemisen tai ulosheittämisen puolesta kolmen vuoden aikana. Hänen yllättymisensä presidentin työn vaatimuksista näyttää voittavan vain hänen halunsa jatkaa sitä. Tutkimukset Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta vaaleihin ja muut toistuvat skandaalit eivät toistaiseksi ole Trumpia juuri hetkauttaneet.
Trumpin voittoon auttaneet Yhdysvaltain sisäiset ongelmat ovat ennallaan. Kuilu rannikon kaupunkien ja maan keskiosien valtioiden välillä on yhtä suuri kuin ennenkin. Trump ei ole tehnyt mitään hoitaakseen ahdingossa olevien alueiden ongelmia, kuten teollisuuden surkastumista, lisääntyvää turvattomuutta ja huume-epidemiaa. Ironisesti Trumpin voiton mahdollistaneet epäkohdat ovat myöskin ennallaan. Roy Mooren valinta republikaanien ehdokkaaksi Alabaman senaattorivaaleissa joulukuussa osoittaa, että amerikkalaisten kiinnostus kyseenalaisiin ehdokkaisiin jatkuu edelleen.
Populismin kuolinkello?
Voiko kaikki tähänastinen kääntyä Trumpia vastaan? Trumpin äänestäjät voivat hyvinkin olla entistä päättäväisempiä vuonna 2020, huolimatta siitä, että heidän ongelmansa ovat yhä ratkaisematta. Toisaalta, Trumpin valinta voi olla kuolinkello populismille, koska hän on ollut niin moukkamainen ja tehoton. Monet tarkkailijat arvioivat Brexit-äänestyksen ja Trumpin valinnan olevan länsimaisen populismin aallonharja. Ennustettua mullistusta ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan monet populistiset ehdokkaat ovat hävinneet useiden Euroopan maiden vaaleissa. Trumpin presidenttiyden epäonnistuminen voisi olla lopullinen käännekohta.
Herää kysymys, kenet demokraatit asettavat Trumpia vastaan vuonna 2020. Nykyinen näkemys on, että populisti voitetaan taistelemalla tulta vastaan tulella – siis Bernie Sandersin tai Elisabeth Warrenin kaltaisilla ehdokkailla. Valtiomiesmäisempi hahmo saattaisi olla parempi vaihtoehto. Pitää muistaa, että Hillary Clinton sai leijonan osan kansalaisten äänistä, huolimatta persoonansa ja kampanjansa heikkouksista. Toinen samanlaisilla ominaisuuksilla varustettu, mutta ilman menneisyyden painolastia kampanjoiva vastustaja voisi menestyä paremmin kuin Trumpin peilikuvaa muistuttava populisti.
Kätilö tahtomattaan
Entäpä ulkopolitiikka? Trump tapasi Xi Jinpingin Pekingissä. Xin vaikutusvalta kasvoi Kiinan kommunistipuolueen kansalliskongressin kokouksessa ja Kiinan presidentillä on valtaa ja voimaa, jollaisesta Trump voi vain haaveilla. Xi voi paljon vahvemmin painostaa Pohjois-Koreaa, ja Trumpin irtautuminen Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta, epäröinti Taiwanin tukemisessa sekä eristäytymispolitiikka jättävät tyhjiön, jonka Kiina ilomielin täyttää.
Tehottoman, tai ainakin rajoitetun kotimaan politiikan ja hämmentävän ulkopolitiikan vuoksi Trumpin virkakauden merkittävin aikaansaannos voi olla USA:n vaikutusvallan heikentäminen globaalisti. Samaan aikaan Kiinan nousu jatkuu, ja Venäjä pyrkii nostamaan valtaansa sekä kovien että pehmeiden keinojen avulla. Donald Trump saattoi tahtomattaan toimia kätilönä moninapaisen maailman syntymässä.
Kirjoittaja:
Paul Diggle, Aberdeen Standard Investments Senior Economist
(Kääntänyt: Ile Könönen, Kaiku Helsinki)
Kommentit