Inflaatio kadoksissa – ei toki

Pitkän aikavälin joukkovelkakirjalainojen tuotot ovat matalat ja valtionlainojen tuottokäyrät ovat tasaantuneet. Korkojen odotetaan vähitellen kääntyvän nousuun, kun keskuspankit tiukentavat rahapolitiikkaansa, vaikka inflaation sanotaan melkein kadonneen.

Pitkän aikavälin joukkovelkakirjalainojen tuotot ovat matalat ja valtionlainojen tuottokäyrät ovat tasaantuneet. Korkojen odotetaan vähitellen kääntyvän nousuun, kun keskuspankit tiukentavat rahapolitiikkaansa, vaikka inflaation sanotaan melkein kadonneen.

Mielestäni tuntuu oudolta puhua matalan inflaation maailmasta, koska inflaatio ei todellakaan ole kadonnut. Kun tarkastellaan hintojen nousuvauhtia Yhdysvalloissa, Britanniassa, Japanissa, Kiinassa ja euroalueella, vain yhdellä talousalueella inflaatio on matalampi kuin sen 20 vuoden keskiarvo. Ja se yksi on euroalue, inflaatio nyt 1,4 prosenttia, kun keskiarvo on 1,67 prosenttia.

Talouskasvu on piristynyt globaalisti, mikä kiristää työmarkkinoita sekä nostaa öljyn ja hyödykkeiden hintoja. Kasvuodotuksista huolimatta joukkovelkakirjojen tuotot pysyvät matalina. Vaikka euroalueen yleinen inflaatio on 1,4 prosenttia, Saksan joukkovelkakirjamarkkinat eivät kompensoi mitenkään tätä ostovoiman menetystä. Sijoitusajan täytyy olla hyvin pitkä, jotta päästäisiin positiiviseen tuottoon, mikä tarkoittaa myös isoa riskiä.

Kaikki näyttää hyvältä niin kauan kuin Saksan 10 vuoden velkakirjan (tai muiden kymmenvuotisten joukkolainojen) hinta ei laske. Mutta sekään ei ole itsestäänselvyys. Keskuspankit vähentävät velkakirjaostojaan, mikä lisää niiden tarjontaa.  Sillä voi olla suurikin vaikutus hintaan ja korkoihin.

Korkeampi inflaatio, korkeampi velkakirjojen tarjonta ja alhaisempi kysyntä eivät ainakaan lisää valtionlainojen suosiota ”riskittöminä” sijoituskohteina, varsinkaan jos niiden tuotto on luokkaa 0,3 prosenttia eli selvästi alle inflaation. Velkasijoittajilla voi olla edessään karu herääminen todellisuuteen, kun tuottovaatimukset nousevat inflaatio-odotusten tasolle.

Kirjoittaja:

Sijoitusjohtaja James Athey, Aberdeen Standard Investments

(Kääntänyt: Ile Könönen, Kaiku Helsinki)

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki