Ei helpotusta kauppasotaan
Hautajaiset eivät tavallisesti kuulu talousjournalismin aiheisiin, paavi tuo poikkeuksen – koska häntä hyvästelemään saapui lauma maailman johtajia Roomaan. Tilanteen toivottiin avaavan Euroopan ja Yhdysvaltojen solmuja, mutta vähiin jäivät villat.
Provosoivasti perinteisen mustan sijaan siniseen pukuun sonnustautunut Donald Trump tapasi hyvin lyhyesti Emmanuel Macronin, Keir Starmerin, Giorgia Melonin. Kauppasotaan helpotusta toivoneet saivat lähinnä saavin jäävettä niskaansa.
EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, joka ei saanut kutsua Trumpin virkaanastujaisiin, Trump ohimennen kätteli. Komission virkamiehet ovat yrittäneet järjestää Trumpin ja von der Leyenin tapaamista koko alkuvuoden.
Von der Leyenin vastuulla on EU:n kauppapolitiikka. Trumphan vihaa ja halveksii ylipäänsä EU:ta, joka hänen tulkintansa mukaan on perustettu Yhdysvaltojen tuhoksi.
Absurdi väite jokaiselle EU:n historiaa ja toimintaa tuntevalle. Trump itse siihen selvästi uskoo, kyse ei ole vain äänestäjille suunnatusta propagandasta.
Mar-A-Lago lopullinen pelikirja?
Trump lupailee talouden jäähtymisen tyrmistämille äänestäjilleen rivakoita kauppasopimuksia ympäri maailmaa, mutta eipä häntä niiden hierominen ainakaan Euroopan kanssa näytä nappaavan. Trump olisi aivan hyvin voinut pidentää reissuaan päivällä parilla.
Tuossa ajassa ehtisi hyvin kokoustaa perusteellisesti paikalle saapuneiden päättäjiemme kanssa. Kun ei kiinnosta nyt niin koska sitten?
Mittavien kauppasopimusten viilaaminen on parhaassakin tapauksessa vaikea ja pitkä prosessi. EU:n ja Britannian kauppasuhteiden uudelleen määrittelyn neuvottelut veivät brexitin jälkeen kahdeksan kuukautta.
Euroopan taloushan olisi virkistymisen vaiheessa ilman kauppasotaa. Mutta sille ei näy ratkaisua. EU:n kauppapolitiikan komissaari Maros Sefkovic kävi Yhdysvalloissa tapaamassa Trumpin hallinnon edustajia, mutta lehtitietojen mukaan sen viimekätiset tavoitteet pysyivät hämärinä.
Jos Trump todellakin ajaa Mar-A-Lagon tavoitteita on tiedossa kivinen reissu. Siinä tapauksessa Yhdysvalloille ei riitä tullisopimus, jollaista EU jo tarjosi puhtaan vapaakaupan muodossa.
Kyseinen suunnitelma ajaa liittolaismailta suojelurahaa ja korotonta luototusta eli käytännössä muiden maiden pitäisi kustantaa Trumpin talousvallankumous mittavia veronalennuksia myöten.
Euroopassakin mitta täyttyy
Tuskinpa EU sitä ihan hevin nielee, jos meikäläiset päättäjät vähänkään tolkuissaan pysyvät. Eikä kyse ole enää vain taloudesta.
Ranskan ja Saksan kaltaisten valtiomahtien ylpeys ei kestä, että heillä luututaan lattiat kaikista kohteliaista yrityksistä huolimatta. Ranskan Emmanuel Macron on ajanut kovinta linjaa suhteessa Yhdysvaltoihin.
Viileitä välejä Trumpiin kuvaa parikin otosta Roomasta. Tässä enemmän huomiota saaneessa Macron ja Trump kättelevät puhumatta muutaman sekunnin, Trump sen sijaan tervehtii muutamin sanoin heidän keskellään olevaa Alexander Stubbia.
Tässä taas Macron väistää Trumpin kättelyn Vatikaanissa järjestetyssä tapaamisessa Trumpin ja Volodimir Zelenskin kesken. Toki tuollaisia ohikiitäviä hetkiä voi liioitella merkitykseltään, mutta istuu hyvin Macronin ulostuloihin.
Ja siihen, kuinka turhaan Macron yritti lepytellä ja mielistellä Trumpia helmikuussa vieraillessaan Yhdysvalloissa. Macron on älykäs, sivistynyt ja ylpeä valtionpää, ei hän mitä tahansa siedä.
Eikä pidäkään. Ikävää toki, koska Euroopan taloushan olisi virkistymisen vaiheessa ilman kauppasotaa.
Komissio rokottaa digijättejä
EU:lla on taas varastossa talouden täsmäydinohjus ACI, jonka koelaukaisuna voi pitää tuoreita sakkoja digijäteille. Halutessaan unioni voi korottaa panoksia hurumykky.
Komissio määräsi keskiviikkona Applelle 500 miljoonan euron ja Metalle 200 miljoonan euron sakot, koska yhtiöt ovat rikkoneet EU:n digimarkkinasäädöstä kuluttajien oikeuksista. Rangaistukset nojaavat jo 2023 voimaan tulleeseen direktiiviin eivätkä siten ole kauppasodan polkaisemia.
Mutta ajoituksen voi sellaiseksi nähdä. EU muistuttaa Yhdysvalloille, että niiden yhtiöt tekevät täällä paljon bisnestä ja tulosta. Muttei automaattisesti.
Ei tuollainen puoli miljardia Applelle paha rasti ole. Mutta muistuttaa kaikille, että vipuvartta EU:lla kauppasotaan löytyy.
Osakkeiden lasku jatkuu
Luultavasti Trump pitää sakkoa taas yhtenä kaupparajoitteena ja amerikkalaisten yhtiöiden syrjimisenä lisäten sen EU:n syntilistalle sopimuksia ajaessaan. Eikä perääntyminen kuulu hänen keskeisiin tapoihinsa.
Osaa hän senkin, jos Siperia tulee tarpeeksi kylkeen – kuten kävi äsken korkomarkkinan panikoidessa. Sen säikäyttämänähän Trump pidensi tariffien voimaantuloa kolmella kuukaudella.
Mutta se tuskin riittää kauppasodan päättämiseen tai edes säällistämiseen. Mittavien kauppasopimusten viilaaminen on parhaassakin tapauksessa vaikea ja pitkä prosessi.
EU:n ja Britannian kauppasuhteiden uudelleen määrittelyn neuvottelut veivät brexitin jälkeen kahdeksan kuukautta. Sitäkin voi pitää ripeänä urakointina.

Trumpin ensimmäisellä kaudella Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada neuvottelivat uuden kauppasopimuksen, joka korvasi vanhan NAFTA-sopimuksen nimeltään USMCA. Vaikka se sisälsi lopulta melko pieniä muutoksia edelliseen kestivät neuvottelut kestivät noin 13 kuukautta.
Sopimuksen ratifiointi parlamenteissa vei lisää aikaa siten, että se allekirjoitettiin lopullisesti Yhdysvalloissa tammikuussa 2020 ja Kanadassa maaliskuussa 2020, kun neuvottelut alkoivat elokuussa 2017.
Koko urakka otti lopulta 2,5 vuotta. Trumpin jatkoaika kestää kolme kuukautta ja siitä jo useampi viikko takana.
Laskumarkkina jatkuu
Kauppasodan pitkittyminen tarkoittaa taas osakkeiden laskumarkkinan jatkumista. Ne kestävät tavallisesti luokkaa vuoden, eivätkä tämän hetken olosuhteet puolla yhtää lyhyempää keikkaa.
Epävarmuus, talouden pahin myrkky, velloo kaikkialla. Nurkkaan ajetun Trumpin kuumapäisyys ja itsehillinnän täydellinen puute pahentavat ennustettavuuden puutetta.
Markkinat ovat jo kääntäneet Trumpin pään pari kertaa, niiden puhetta hän sentään ymmärtää ja kuuntelee. Mutta kuinka pitkälle hän on valmis luopumaan isoista linjoistaan kuten Yhdysvaltojen uusteollistamisesta tullisodan avulla?
Aika näyttää. En ole järin optimistinen, kun kyse on Dodald Trumpista.