Ääneen ajattelua

Olen ostanut kahteen otteeseen rypsiä elokuun 2013 toimitukseen.

Ostin rypsiä noiden pystyviivojen kohdalle. Kuvassa alin viiva kuvastaa elokuun 2013 toimitusta ja ylin viiva elokuun 2012 toimitusta. Joissakin maataloustuotteissa on tulevaisuuden toimitukset halvempia kuin läheiset toimitukset. Tämä tarkoittaa että varastointi ei kannata ja maajussit eivät saa hyvää tapaa suojata ensi vuoden satoaan. Toisaalta tämä huono hinta voi kuvastaa epätehokasta hinnanmuodostusta koska kaukaisten toimitusten voluumi on melko pientä. Esimerkiksi tänään on vasta käyty elokuu 2013 futuurin kanssa 93 lottia kauppaa kun rlokuun 2012 on käyty 1224 lotin edestä kauppaa. Todennäköisesti hinnanmuodostus on tehokkaampaa tuossa läheisessä futuurissa eli ehkäpä tuo kaukainen nousee tulevaisuudessa. Monissa vähän vaihdetuissa maatalousfutuissa on juuri tämä ilmiö.

2 thoughts on “Ääneen ajattelua

  1. Miksi ostit rypsiä

     

    Minua on jo pidempään kiinnostanut etsiä tavanomaisten osake-bondi sijoitusten rinnalle jotain muuta vaihtoehtoa, se kun lisäisi hajautusta. En vain ole mistään löytänyt kunnollista kristallipalloa joka kertoisi kuinka mm. raaka-aineilla voisi saada merkittävää tuottoa.

    Yksi mahdollisuus olisi kylmän rauhallisesti käyttää Malcolm Williamsin momentun listausta, jossa on myös raaka-aine –ETF osio.

    Pekka

     

    1. Raaka-aineet

      Raaka-aineita ei missään tapauksessa kannata ostaa ETF-sopimuksien kautta varsinkaan jos ne käyttävät futuureja. Futuureilla on rollaus-pakko jotta saadaan maturiteetti pysymään vakiona mikä aiheuttaa heiton ETF:fän ja futuurien hintojen välillä.
      Raaka-aineet eivät nouse pitkällä aikavälillä, kuten osakkeet, joten niitä pitää treidata. Ne laskevat. Itse tutkin lähinnä suhteellisia hintamuutoksia esim. eri kuukausien toimituksien hintaeroina. Tai toinen on paritreidaus, mitä teen joskus, kuten kalenterisredi tai krakkausspredi. Monien maataloustuotteiden hintoihin vaikuttaa biopolttoainebuumi ja maajussien suojaushinku. Jussit kun suojaavat positionsa he voivat shortata kaukasita futuuria minkä arvo laskee varsin paljon. Nyt esim. elokuun 2012 rypsi on 485 taalaa kun taas elokuun 2013 hinta 443. Hintaeroa on 10 prosenttia ja luultavasti tuo kaukainen tullee nousemaan. Monissa tuotteissa tulee isoja hyppyjä kun säät muuttuvat ja siksi esim. appelsiinmehua ei mielestäni kannata shortata loppukeväästä.

Comments are closed.

Related Posts