Ajassa ei ole dramatiikkaa

 

Hyvin tässä käy. Maailmankauppa tekee jatkuvasti uusia ennätyksiä ja on nyt suurempaa kuin koskaan. Yhdysvalloissa vientikauppa on myös suurempaa kuin koskaan ja Saksakin tekee uusia ennätyksiä. Näitä helvetin näkijöitä kaiken maailman roubineita, schillingejä ja muita on aina ollut, mutta heidän ennustukset ovat käytännössä aina olleet väärässä. 

 

Lähde: CPB Netherlands Bureau for Economics (aikaväli 1991:1-2012:5)

 

IMF arvioi, että maailman BKT:n kasvu jatkuu huolimatta näistä riskeistä mitä näemme tai lähinnä mitä eteemme on maalailtu.

 

 

Lähihistoriassa on suurimpia virheitä ollut väheksyä yritysten ja talouksien selviytymiskykyä. Maailman tasolla kauppa kasvaa ja se tuottaa kasvavan kanssakäymisen kautta jatkuvaa kasvavaa vaurautta maailmaan. Euroopan velkaongelma on luonteeltaan enemmän poliittinen kuin taloudellinen. Alueellista eroa kasvussa ja myös pörssikehityksessä tulee olemaan, kuten on aina ollut. Luultavasti koko maailman pörssikehitys tulee olemaan poikkeuksellisen nopeaa seuraavan 10 vuoden aikana koska lähtötasomme on poikkeuksellisen alhaalla. Aasialla on vielä mahdollisuus kiihdyttää kasvuaan ja kasvuun päässee mukaan myös Afrikka.  Arvostustasot ovat poikkeuksellisen alhaisia ja selkeitä merkkejä kasvun kiihtymisestä on olemassa kun vain katsomme maailmaa toisin kuin maailmanlopunmaalaajat.

 

 

Related Posts