Lähestymme vuoden vaihteeseen ajoittuvaa suhdannekuoppaa

Yritysten usko tulevaisuuteen on heikentynyt jo vuoden ajan kaikilla merkittävillä markkina-alueilla kuten oheisista Tradingeconomics.com kokoamista Kiinan, Euroalueen ja USA:n luottamusindekseistä voimme havaita. Mailmankaupan kasvu on IMF:n mukaan hiipunut ja olemme lähestymässä suhdannekuopan pohjaa. 

Yritysten luottamus (Lähde: Tradingeconomics)

Suhdannekuopan pohja ajoittunee ensi vuoden vaihteeseen

Yhteiskunnan suhdannetta korjaavilla mekanismeilla on hitautta, jonka seurauksena suhdannekierto toistuu usein saman mittaisena. Puhtaasti laskennallisen arvion perusteella saavuttaisimme suhdannepohjan jo ensi vuoden vaiteessa. Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen. Euroopan säästötoimet ja Kiinan elvytystoimet ovat vähitellen alkaneet näkyä makrotason tilastoissa ja Euraasian kehitys saattaa hyvin mennä tuon totutun kaavan mukaan.

USA:ssa asiat ovat toisin. Presidentinvaalien jälkeen joudutaan USA:ssa mitä ilmeisimmin valtiontalouden sopeuttamistoimiin. Samanlaisiin kuin joissa Euroalue on jo vuosia riutunut. Virkaan astuva uusi presidentti aloittanee valtiontalouden tervehdyttämisen, jotta väistämätön suhdannekuoppa saadaan nopeasti vaalikauden alkuun ja jotta seuraava nousukausi ajoittuisi seuraavien presidentinvaalien alle. Näin on tapahtunut historian saatossa jo kymmeniä kertoja. USA ei ole vuonna 2013 mikään osakesijoittajan unelma-alue. Paremmat markkinat löytyvät todennäköisesti muualta.

Korkosijoittajalle tilanne on vaikea, osakesijoittajan elämä on helppoa

Korkosijoittajalle ajat ovat vaikeita. Kunnon korkotuottoa ei saa mistään. Keskuspankit kylvävät halpaa rahaa ja jonkinlaista järkevän kokoista korkotuottoa saa ainoastaan suurella riskillä. Osaava korkosijoittaja löytää tässäkin tilanteessa hyviä yksittäisiä kohteita, mutta se vaatii suurta taitoa ja huolellista kohteiden valintaa.

Osakesijoittaja elää nyt eldoradon kulta-aikaa. Osakkeet ovat edullisia ja niistä saa kunnon osinkotuottoa. Lähestyvä suhdannekuoppa ja pienenevät voitot ovat pelottaneet säästäjät pois osakkeista ja niinpä hyviä yrityksiä saa nyt halvalla. Rahaa on paljon liikkeellä ja jotkin suursijoittjat ja investointipankit käyttävät tilannetta hyväkseen ja käyttävät velkavipua. Kysymys on tällä kertaa ajoituksesta. Osaatko ostaa osakkeita oikeaan aikaan? Näimmekö osakemarkkinoiden pohjan jo keväällä vai saammeko syksyksi kunnon kriisin ja osakemarkkinoiden superalennusmyynnin? Nämä ovat hyviä kysymyksiä.

 

One thought on “Lähestymme vuoden vaihteeseen ajoittuvaa suhdannekuoppaa

Comments are closed.

Related Posts